Skocz do zawartości

bagnet węglowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam !

Chciałbym wymienić bagnet stalowy Φ8x250 ( 100g) w Elipsoid Evo na węglowy o takich samych wymiarach .

Ile waży np. 1m pręta węglowego o Φ8 - chcę oszacować ile zyskam na wadze .

Nie chce kupować przysłowiowego browaru - gdzie można kupić pęt w dowolnych długościach

różnych od 1m .

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu bym pozostawił ten pręt stalowy. Te niby węglowe pręty są nic nie warte. Miałem taki w modelu motoszybowca Roxi i przy twardszym lądowaniu w trawie pękł w miejscu łączenia płata. Po wyjęciu i oględzinach okazało się, że jest to taka cienka foliowana rurka, a w środku napchane różne śmieci węglowe i to wszystko był razem sprasowane. Wymieniłem na stalowy pręt i wszystko jest teraz OK.

Opublikowano

Mam jako łącznik pręt węglowy średnicy 6mm i długości 12cm w szybowcu termicznym o rozpiętości 1,7m. Na razie trzyma nawet przy mniej spokojnym lataniu (korkociągi, pętle i takie tam). Proponuję abyś polatał modelem z bagnetem stalowym a potem zadecydował, czy rzeczywiście jest Ci potrzebny węglowy. Te kilkanaście PLN za węgiel dorzuć do lepszego akumulatora lub silnika.

[edit] odpowiadając na Twoje pytanie. Mój bagnet 12x0,6cm waży 5g, czyli o ile dobrze policzyłem Twój bagnet o wymiarach 25x0,8cm będzie ważył 18,52g

Opublikowano

witam !

Chciałbym wymienić bagnet stalowy Φ8x250 ( 100g) w Elipsoid Evo na węglowy o takich samych wymiarach .

Nie chce kupować przysłowiowego browaru - gdzie można kupić pęt w dowolnych długościach

różnych od 1m .

Czy zastanawiałeś się nad tym, jak ten pręt węglowy wygiąć ?

Elipsoid ma podwójne załamanie skrzydła.

Opublikowano

witam !

różnych od 1m .

Czy zastanawiałeś się nad tym, jak ten pręt węglowy wygiąć ?

Elipsoid ma podwójne załamanie skrzydła.

Tutaj należałoby zapytać użytkowników modelu lub fm Nastik, czy bagnet jest wygięty. Przy małym kącie załamanie bagnet może być prosty.

Opublikowano

Bagnet jest prosty i wykonany raczej ze "zwykłej" stali .

Nawet gdyby węglowy ważył 25 g ( 1/4 stalowego ) to jestem do przodu 75g .

Dla informacji model na pusto bez wyposażenia z bagnetem (100g) waży ok. 1000g.

Opublikowano

Jarek ,bo przekombinujesz,zostaw ten stalowy lub zrób nowy twardy.ale oczywiście stalowy

"Dla informacji model na pusto bez wyposażenia z bagnetem (100g) waży ok. 1000g."

A zwysposażeniem będzie wazył 1600 (ok) to po jaką ch... chcesz zmniejszać wagę modelu 2,8 m?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.