Karol93 Opublikowano 6 Września 2007 Opublikowano 6 Września 2007 Nóż do drewna Excel No7 Żywica Epidian 53 100g Tkanina szklana 33g/m 2m2 Balsa 1,5 mm 3x3x1000 mm Bowden wzmocniony 1 m Balsa 5 mm Balsa 2 mm Ostrza Excel 20005 - 5 szt. i dwa arkusze zielonego depronu karbowanego z jednej strony 5,5mm Jeszcze musze kupić klej, wiertełka i wkręty Mam jeszcze papier ścierny chyba 600 ale wodny - będzie sie nadawać ? Planuje budować Zefirka, czy czegoś mi brakuje, ale czy coś zle kupilem ? Problem jeszcze jest taki, że to jest mój PIERWSZY model i nie mam nic do modelowania prócz tych rzeczy (stanowiska też nie mam). Może jakieś porady pod tym względem ? 8)
Karol93 Opublikowano 6 Września 2007 Autor Opublikowano 6 Września 2007 Cieżko z tym będzie Bo mamy modelarnie, ale taką do modeli plastikowych i papierowych, także to troche inna zabawa. Do modeli RC chyba nigdzie nie ma... może w Katowicach, ale mam do tych Katowic 40km i jakoś nie uśmiecha mi sie tam dojeżdzać ;P
Marcin K. Opublikowano 6 Września 2007 Opublikowano 6 Września 2007 Przydała by ci sie jeszcze jakaś aparaturka do sterownia. Powodzenia w budowie
Karol93 Opublikowano 6 Września 2007 Autor Opublikowano 6 Września 2007 Spoko, wiem o tym Dogadałem sie z bratem, że jak złoże model i będe potrzebować aparature to mi kupi, ale najpierw musze mieć gotowy model
baczek Opublikowano 6 Września 2007 Opublikowano 6 Września 2007 to jakoś musisz sobie poradzić zamotaj sobie jakiś kąt weź tam stół i kup se super glu a jak niewiesz co robić to popytaj się tam czy ktoś robi taie coś może ci pomoże, ja tak zrbłem ale to taki pan mnie znalazł 8)
Adam P. Opublikowano 6 Września 2007 Opublikowano 6 Września 2007 musisz wybrac jedna z wersji wzmocnienia dziobu: Żywica Epidian 53 100gTkanina szklana 33g/m 2m2 lub 3x3x1000 mm to drugie domyslam sie ze to sosna. w moich zefirach wybralem sosne-1m starcza na styk do zrobienia ramek i bocznych zwmocnien. Ptrzeba przynajmniej poltora metra. i nie wiem jeszcze po co Balsa 2 mmiBalsa 1,5 mm u mnie nic takiego nie ma, no chybaze robimy dwa inne zefiry
Karol93 Opublikowano 6 Września 2007 Autor Opublikowano 6 Września 2007 Ja robie tak samo, jak robił Pan Piotr kieruje sie jego planami i nie stosuje nic swojego Jak dobrze kojarze, to tą tkaniną szklaną i żywicą usztywnia sie jeden element, a sosną inny kawałek (z tego co wyczytałem na planach:P)
Adam P. Opublikowano 6 Września 2007 Opublikowano 6 Września 2007 Mozesz dac linka do tych planow? Ja budowalem z tego opisu >>>klik<<<
malinn Opublikowano 6 Września 2007 Opublikowano 6 Września 2007 Kup jeszcze klej vikol, papier -120 , 240 , 360. Warto zrobić kostke z drewna - sosna np 2cm na 10cm na 5cm. oklej sobie ją papierem. Świetnie się nią szlifuje i gdy raz spróbujesz będziesz miał kostkę juz na zawsze.
Karol93 Opublikowano 6 Września 2007 Autor Opublikowano 6 Września 2007 Mozesz dac linka do tych planow? Ja budowalem z tego opisu >>>klik<<< Ja korzystam z tych samych Nie wiem, może coś źle zrozumiałem ale 64gr kosztowała mnie ta listewka, także żaden majątek. Za to tkanina szklana i żywica chyba z 30zł mnie kosztowały :|
Karol93 Opublikowano 6 Września 2007 Autor Opublikowano 6 Września 2007 Kup jeszcze klej vikol, papier -120 , 240 , 360. Warto zrobić kostke z drewna - sosna np 2cm na 10cm na 5cm. oklej sobie ją papierem. Świetnie się nią szlifuje i gdy raz spróbujesz będziesz miał kostkę juz na zawsze. A może być z czegokolwiek ta kostka? jakiejś zwykłej deski ? Bo takich mam w domu pełno i mógłbym bez problemu sobie taką kostke wyciąć, a szkoda mi kasy wydawać na taki klocuszek, skoro wiem, że moge to zrobić z domowych pierdółek... A co do kleju, tam Pan Piotr radził "Polimer firmy Dorex" albo Poxipol, a Ty radzisz wikol, to który mam wybrać ?
Marcin K. Opublikowano 7 Września 2007 Opublikowano 7 Września 2007 Ja do klejenia deproniaków używam zwykłego kleju polimerowego żadna firmówka a bardzo dobrze spaja dpron. Radził bym jakiś klej typowy do styropianu/depronu wikol i temu podobne słabo łapią(przynajmniej w moim przypadku)
-==PEGAZ==- Opublikowano 7 Września 2007 Opublikowano 7 Września 2007 Ja radzę się przejść (jeśli jest u was) do firmowego sklepu DECORY. Tam mają 0.5l butelki kleju polimerowego za kilka zł. Bez porównania do tubek kleju dragona.
Karol93 Opublikowano 7 Września 2007 Autor Opublikowano 7 Września 2007 Dzisiaj przyszły mi te rzeczy, które zamówiłem... Brak noża - zamawiane na mdele.sklep.pl Jeśli sie nie wyjaśni, to będe 15zł w plecy i będe musial kupic w jakims innym miejscu i znow za przesylke bulić ;| Na dodatek w desce jest dziura, ale dobrze że w miare z brzegu, także nie ma jakiejś tragedii
Marcin K. Opublikowano 7 Września 2007 Opublikowano 7 Września 2007 A nie lepiej(i taniej) jest kupic nozyk malarski ten z wyłamywanymi ostrzami:?: Osobiście kilka modeli takowym nożykiem zbudowałem.
Karol93 Opublikowano 8 Września 2007 Autor Opublikowano 8 Września 2007 No to pierwsze koty za płoty Powycinałem, oszlifowałem ale sklejanie nie wyszlo (źle pozakładałem na siebie czesc) i musze na nowo wycinać No ale już wiem co i jak i teraz kadłub będzie cud miód
Marcin K. Opublikowano 8 Września 2007 Opublikowano 8 Września 2007 cud miód powiadasz :?: Ocenimy na końcu Postaraj sie o kilka fotek.
Karol93 Opublikowano 8 Września 2007 Autor Opublikowano 8 Września 2007 Jutro, jak poskładam kadłub zrobie fotki, wczesniej szkoda forum zasmiecać
Karol93 Opublikowano 10 Września 2007 Autor Opublikowano 10 Września 2007 Edit: Pewnie autor to chciał pokazać ,tylko ,że tu na forum zapomniał ,że umieszczamy zdjęcia 640x480 Tomek Spoko, już poprawiłem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.