choina Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 W końcu się zdecydowałem (a trwało to dłuuugo) i na następny sezon szykuję model pod silnik 100cm. Miała być extra 260 z Hangar 9 ale cena i opinia, że Extra z z Topmodel wcale nie jest gorsza od tej z Hangar 9 zdecydowało, że wybór padł na nią - mam nadzieje, że nie będę żałował i że do wiosny zdąrze wszystko skompletować i poskładać :wink: Jak zwykle zaczynamy od zdjęć zestawu. Model bardzo ładnie zrobiony, na pokryciu zero zmarszczek (narazie ). Tylko galanterie mogli dać lepszą bo snapy niestety metalowe no i dźwignie sterów też budzą wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Gdzie i za ile ? Wiecej zdjec. Jakie wyposazenie planujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 28 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Model kupiłem za 2650 w http://rcgliders.pl/ Jakie wyposazenie planujesz?Silnik Da 100 a z resztą się zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Będziesz Pan zadowolony ! Paweł Czyżykiewicz takim modelem wyczynia cuda ! Gratuluję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert K Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Też zastanawiam się nad zakupem modelu pod 100CC i muszę przyznać że bardzo fajnie to wygląda. Na Twoich zdjęciach wygląda to wszystko zupełnie inaczej dużo lepiej niż na fotkach ze sklepu. Jak możesz to wstaw jeszcze zdjęcia całego wyposażenia jestem bardzo ciekawy co tam dali w zestawie. Wygląda na bardzo fajny model gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Jak możesz to wstaw jeszcze zdjęcia całego wyposażenia jestem bardzo ciekawy co tam dali w zestawie. Po rozmowie z Pawłem, który lata tą extrą już chyba ze trzy sezony postanowiłem, że snapy będą wymienione na kulkowe. Dźwignie zostają z tym, że dam po dwie na na serwo a nie jak w instrukcji po jednej. Koła są z pianki ale z twardej - masywne, prawdopodobnie nie będę wymieniał na gumowe. Podwozie ma 5mm grubości, chyba z duralu mocowane na sześć śrub. Owiewki solidne z dość grubego laminatu mają już wstawione kotwy do przykręcenia do podwozia. Tylne kółko skręcane jest z trzech warstw powinno dobrze amortyzować. Mam pewne obawy co do mocowania bo nie jest wkręcane śrubami w kotwy ale trzema wkrętami bezpośrednio w kadłub. Zbiornik paliwa- chyba litrowy i wzmocnienia pod serwa kierunku i gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 No faktycznie snapy do wymiany to samo dali w zestawie do Yaka 54 50ccm, ale o dziwo sprawdziło się w 2,6m bym już ryzykował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Długo się zastanawiałem jakie serwa wybrać do tego modelu i po rozmowie z kilkoma osobami wybór padł na kupione w niezawodnym http://www.ef3m.pl/savox,128.html Savoxy 1256TG Na serwa będą założone dźwignie SWB 1,5", chyba nie muszę nikogo przekonywać, że do agresywnego latania nie ma co ryzykować patentu z przykręcanymi metalowymi dźwigniami na plastikowe koło. Zresztą jak ktoś nie czytał to polecam ten artykuł i będzie wszystko jasne http://www.ef3m.pl/akcesoria-swb-metalowe-dzwignie-serw-co-to-daje-gdzie-i-co-stosowac-,136.html Nie mogłem się oprzeć i musiałem zrobić zdjęcie tej gromadce. Prawda że piękna ;D Żona jak zwykle puka się w czoło i raczej nie wygląda na zadowoloną z moich zakupów. Jeszcze parę lat zabawy w modelarstwo i chyba będzie rozwód :wink: No dobra teraz trzeba rozejrzeć się za tłumikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Coś słychać dalej w postępie nad extrą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Na razie stoi w miejscu, zbieram wyposażenie. Jedynie powklejałem lotki i stery wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Jakiego power boxa wkladasz? Niestety savoxow nie da sie programowac wiec powr box jest wymagany. Ja planuje ominac power boxa i jak juz to zastosowal bym na lotki i sk hiteca 7954sh a na wysokosc savoxy 1256tg wtedy moge zaprogramowac dzialanie lotek, na sk mam mocne serwo i omijam power boxa a na sw wystarcza savoxy bo sa po 1szt Obliczylem i to wyjdzie najtaniej Pytanie tylko jak puścić prady omijajac odbiornik, moze jakas listwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Niestety savoxow nie da sie programowac wiec powr box jest wymagany.O to dziwne bo Boogie powiedział mi, że można ominąć powerboxa z tymi serwami.Pytanie tylko jak puścić prady omijajac odbiornik, moze jakas listwa ?No i właśnie tu się robi problem Możesz kupić Smart-flaya tani też nie jest albo bawić się w listwy samoróbki. Nie wiem jakie masz radio bo są też odbiorniki z porządną sekcją zasilania tylko tu znowu cena takiego odbiornika powala. Ja jednak kupię powerboxa i chyba się zdecyduję na taki http://www.powerbox-systems.com/e/powerbox_systeme/powerbox_competition_srs/start.php albo na trochę tańszy w wersji na jeden odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Niestety savoxow nie da sie programowac wiec powr box jest wymagany. Model na 8 serw cyfrowych (4xA, 2xE, 2XR) + przepustnica można zaprogramować bez użycia powerboxów czy też dodatkowych equalizerów. Można to zrobić jeżeli pozwala na to nadajnik (9-10 kanałów i dobry soft) na mikserach proporcjonalnych. Da się ustawić end-pointy, sub-trim, prędkość każdego z serw. U mnie (JR10x) takie rozwiązanie działa i jest chyba najprostrze i najpewniejsze - bez dodatkowej elektroniki. Do tego listwa prądowa i wystarczy. Jeżeli komuś bardzo zależy to można dołożyć drugi odbiornik i rozdzielić serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Nadajnik mam futabe 8ke w wersji 12+2ch. Musial bym poczytac czy ma ona takie funkcje. Jeśli nadajnik by na to pozwalał mozna zalozyc jedno np. 7955 albo 7954 i w ten sposob zwalnia sie jeden kanal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Model na 8 serw cyfrowych (4xA, 2xE, 2XR) + przepustnica można zaprogramować bez użycia powerboxów czy też dodatkowych equalizerów. Można to zrobić jeżeli pozwala na to nadajnik (9-10 kanałów i dobry soft) na mikserach proporcjonalnych. Da się ustawić end-pointy, sub-trim, prędkość każdego z serwDokładnie o to chodziło Boogiemu, podobno na Fx 30 którą mam można to zrobić tylko jest trochę klikania.Jeżeli komuś bardzo zależy to można dołożyć drugi odbiornik i rozdzielić serwa.Rozumiem, że wtedy idzie oddzielne zasilanie na każdy odbiornik i można by wtedy zrezygnować z listwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Rozumiem, że wtedy idzie oddzielne zasilanie na każdy odbiornik i można by wtedy zrezygnować z listwy? Z listwy bym nie rezygnował! Z dwoma odbiornikami chodzi o to aby zachować kontrolę nad modelem w przypadku awarii jednego z odbiorników lub któregoś z serw. Np. u mnie: Podłączenia do RX1: Kanał 2 - Lotka Prawa Zewnętrzna Aileron Right Outboard Kanał 6 - Lotka Lewa Wewnętrzna Kanał 3 - Wysokość Lewa Kanał 4 - 1-sze serwo Kierunku Podłączenie do RX2: Kanał 5 - Lotka Lewa Zewnętrzna Kanał 7 - Lotka Prawa Wewnętrzna Kanał 8 - Wysokość Prawa Kanał 9- 2-ie serwo Kierunku Nadajnik musi obsługiwać skrzydło na 4 serwa tzw. Quad Flaps - włączony. w JR przypisane kanały jw. + Mixer 2 (Aileron) > 7 (Aux 2) . Miksery 100% na K3>K8 i K4>K9. Trymowanie wspólne na wszystkich miksach. Gaz obojętne do którego odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Nadajnik musi obsługiwać skrzydło na 4 serwa tzw. Quad Flaps - włączony. w JR przypisane kanały jw. + Mixer 2 (Aileron) > 7 (Aux 2) . Miksery 100% na K3>K8 i K4>K9. Trymowanie wspólne na wszystkich miksach. Gaz obojętne do którego odbiornika. witam!!! czy w radiu JR DSX9 da się ustawić powyższą konfigurację i jak się podłącza dwa odbiorniki?? pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Z listwy bym nie rezygnował! Z dwoma odbiornikami chodzi o to aby zachować kontrolę nad modelem w przypadku awarii jednego z odbiorników lub któregoś z serw. Np. u mnie:Dokładnie ale chyba w przypadku rozbicia serw na dwa odbiorniki prąd przechodzący przez odbiornik jest dużo mniejszy i ścieżki powinny wytrzymać. Wiadomo lepiej listwę założyć dla świętego spokoju Jeżeli bym się zdecydował na takie zasilanie bez powerboxa to który smart-flay będzie optymalny do modelu 2,6m bo na stronie producenta jest kilka wersji. Zauważyłem, że w USA takie rozwiązanie jest często stosowane czy to znacz, że jest lepsze niż pakowanie powerboxa? Czy w przypadku awarii jednego z odbiorników lub zasilania na jednej stronie da się bezpiecznie sprowadzić model na ziemię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Hmm no tylko, że tym sposobem trzeba zastosować 2 odbiorniki 14CH lub 1 8Ch i jeden 14CH o ile jest taka możliwość. Teraz trzeba policzyć co wyjdzie taniej, wstawianie power boxa i latanie na jednym odbiorniku czy wstawienie 2 odbiorników 14CH. Na plus do PowerBoxa dochodzi jeszcze to, że mamy większe bezpieczeństwo i nie trzeba już kombinować z listwami. Najtańszy PB, który ma możliwość programowania serw to chyba PB Competition - na dzien dzisiejszy ok. 1300zł Jeśli ktoś wie czy na 8FG/20FX da się zaprogramwać w ten sposób model to proszę o odpowiedź Ew. jakich funkcji szukać. Jeśli do czegoś to prowadzi to mam możliwość wyboru typu skrzydeł na 2AIL i 2AIL + 2FLAP <- To to? Wtedy wychodzi po 2 serwa na skrzydło. Oprócz tego też jest możliwość zmiksowania dowolnych kanałów a 2FLAP mogę oczywiście wartości zmieniac dowolnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Hmm no tylko, że tym sposobem trzeba zastosować 2 odbiorniki 14CH lub 1 8Ch i jeden 14CH o ile jest taka możliwość.Dlaczego tak myślisz? Ja z tego co napisał Darek rozumiem, że wystarczą dwa odbiorniki 5CHGdzie znalazłeś tego copetetiona za 1300zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi