MareX Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Fajna też i ta relacja z budowy z załaczonego linka. Lubię to obrazowanie poczętków budowy modelu. Coś nowego dla oka i dla przyszłych ewentualnych prób. Kania z fotki, to Kania z naszego MLP. Ja pamiętam "naszą" z mojego mieleckiego klubu - SP-PBE, za którą to też i wielokrotnie byłem "ciągany w niebo" na jednej z "setek" czy "standartek". Fajna była maszynka i bardzo ją lubiłem. Szkoda, że poszła "na żyletki", jak większość sprzętów z tamtych lat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Witam. No i nadszedł czas kiedy Kania stała się projektem nr.1 i praca nad nią rusza pełną parą. Zespoliłem skrzydełka i zaczynam się biedzić nad stojakiem. Pewien pomysł już mam i trzeba to sprawdzić, a tak to wychodzi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Można powiedzieć, że praca idzie dniem i nocą, żartowałem - raczej nocami. Dopasowałem szablon stojaka i mam pierwszy obraz całości: Coraz bardziej zaczyna mi się ten samolocik podobać. PS Marku, model będzie miał mieleckie znaki SP-PBE Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Bardzo podoba mi się twoja robota Czekam na ciąg dalszy. Jakie wyposażenie będzie w tym modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 1 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Togo jeszcze nikt nie wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 No i wraca temat Kani, dopasowałem sterki, i listwy zawiasowe, a dzisiaj wykonałem wręgi kabiny. Może jutro zacznę ich montaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Wkleiłem wręgi, serwa do wysokości i kierunku ładnie zmieszczą się pod tylny fotel. Podłoga gotowa i częściowo ściany kabiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Zima za pasem więc zabrałem się za Kanię. Oklejam powoli sterki i ładnie wyszła pierwsza przymiarka, a jednocześnie walczę z podłużnicami w kabinie i wygląda na to że wykrój pierwszej kabiny jest zbyt płytki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Nie wiem czy to jest ten sam zestaw. Takim modelem lata u nas p. Jan. Bardzo wdzięczny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Adamie, to jest prototyp (egz. nr 1) i jak widzę na fotce trochę dopracowany (na pierwszych fotkach w tym temacie jest pokazany poczas oblotu w Krośnie), ja robię egz. nr 2 z pewnymi zmianami, ale jest to ten zestaw. Jak dokończę mój i wprowadzone zostaną zmiany to będzie już normalnie do kupienia jako zestaw do samodzielnej budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Dokończyłem środkową część skrzydła z drutami zbrojenia stojaka, jeszcze troszkę szpachli i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 I jeszcze mała przymiarka - wymiary stojaka prawidłowe, bardzo ładnie widoczny środek kabiny - warto inwestować czas w jej zabudowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 No i kolejny mały kroczek zrobiony - malowanie Kani 3 już widać na stateczniku poziomym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Serwka wstawione i wszystko gotowe do oklejania skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Skrzydełko pokryte, popychacze gotowe, kolorki na natarciu też zrobione, brak tylko literek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 cieszę się że wróciłeś do tego pięknego modelu. Obiecywałeś schować kable do serw a stójka z drutu stalowego dużych możliwości nie daje - masz jakiś pomysł? W modelu ESA Ansaldo Balilla kable poprowadziłem właśnie przez stójkę z drutu na którą naciągnąłem "termokurcza" - po lekkim podgrzaniu kabel ułożył się wokół drutu i nic nie było widać, tylko nieco grubsze dwa słupki. Ciekaw jestem jak poprowadzisz kable .... patrząc na zdjęcia podejrzewam, że przez zastrzały ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Mirek, tak zrobię jak myślisz, kable schowam w zastrzałach (są dość grube). Miały byś w stojaku, ale tak będzie łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Małymi kroczkami..... Marek, pamiętam, że miało być PBE, ale jest to pewnego rodzaju praca zlecona i wygrało oznaczenie Kani wykonanej w Krośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Mnie to w sumie, Wojtku, nie przeszkadza , a jedynie moje obawy budzi kolor, ten jasny. Wg tego co pamiętam miał on odcień kości słoniowej, ale zalatującej w żółty, a Twój jest bardziej beżowy, przynajmniej na fotkach na moim ekranie. Próbowałem znaleźć najbliższy na próbniku RAL. ale nie znalazłem niczego podobnego. Trzeba by się wybrać do MLP i przypomnieć sobie ten faktyczny kolor. Może kiedys znajdę czas i tam pojadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Marku, masz rację i bardzo mnie to boli, kolor niestety jest inny niż oryginał - mimo wielu starań nie udało mi się zdobyć folii we właściwym kolorze, a krycie czym innym i malowanie znacznie dokłada masy. Są jeszcze inne dziwne rzeczy związane z malowanie tego egzemplarza o numerach SP-PBB, a mianowicie na fotkach z instrukcji samolotu znaki rejestracyjne malowane są na samych końcach skrzydeł, a na samolocie stojącym w MLP są takie jak ja to zrobiłem i jak widać na rysunkach fabrycznych - nie wiem skąd się to bierze. Fotka z instrukcji Foto z MLP Rysunek na którym się opierałem Wygląda na to, ze samolot został przemalowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi