RobertWave Opublikowano 21 Listopada 2011 Opublikowano 21 Listopada 2011 Witam jak w temacie chciałbym zbudować model ESA tylko nie wiem jak i od czego zacząć. Interesuje mnie ESA FW190. Myślę że ktoś znajdzie się do pomocy:)
ZagraJ Opublikowano 21 Listopada 2011 Opublikowano 21 Listopada 2011 Witam Może tu coś znajdziesz do pomocy http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=35591 W zestawie od pana Marka Rokowskiego znajdziesz instrukcje budowy modelu jest tam wszystko bardzo dobrze opisan jak trzeba zrobić .
michal888 Opublikowano 22 Listopada 2011 Opublikowano 22 Listopada 2011 FW190 to bardzo dobry wybor na poczatek,stabilny w locie,duzy zakres predkosci,no i oczywiscie realistyczny charakter lotu, ten wznios to jest piekne..., niestety zwrotnosc ponizej oczekiwań
RobertWave Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Opublikowano 23 Listopada 2011 a gdzie znajdę jakieś darmowe plany tej ESY
sebamor Opublikowano 23 Listopada 2011 Opublikowano 23 Listopada 2011 Weź sobie pierwszy lepszy rzut , maszynkę do EPP. Przeskaluj rzut i tnij. Ale nie polecam, lepiej weź jakąś sprawdzoną konstrukcję od Marka.
TooM Opublikowano 23 Listopada 2011 Opublikowano 23 Listopada 2011 5 lat temu nikt nie myślał o zestawach a modele latały i każdy miał inny . Nie bój się samemu wycinać .Wystarczy pamiętać że najprościej wszystko, tzn silnik skrzydła statecznik ustawić na zero + przednie wyważenie i model musi latać. Teraz ludzie kombinują wykłony,śmigła ,mocne silniki ,akrobacyjne wyważenia a 7 cięć w locie zrobił .... :? na zerowych ustawieniach , zwykłym dzwonku i śmigle GWS 8x4 Poczytaj starsze posty.Ja zrobiłem kiedyś np. model ze śmieci wyrzuconych przez "Rzeźnika".
andrzej_t Opublikowano 23 Listopada 2011 Opublikowano 23 Listopada 2011 wszystko, tzn silnik skrzydła statecznik ustawić na zero + przednie wyważenie i model musi latać.Marian - a nie boisz się, że spece od praw fizyki nawtykają Ci od heretyków? :mrgreen:
pelikan1500 Opublikowano 26 Listopada 2011 Opublikowano 26 Listopada 2011 Eee , Marian się takich nie boi . :mrgreen: . jak już sam sobie wytniesz model ESA to zabierz sie do samodzielnej budowy silniczka elektrycznego a potem to już tylko troszkę prostej elektroniki kończąc na aparaturze i EMERYTURA tuż,tuż :mrgreen: . Dobra a teraz POWAŻNIE :evil: . Kup zestaw modelu który Ci się najbardziej podoba najpopularniejszy silnik ( są może ze 3-4 rodzaje bez odkrywania ponownie Ameryki) jak i resztę potrzebnego wyposażenia i zacznij sklejać model jak natrafisz na jakieś problemy lub będziesz miał pytania to ten DZIAŁ jest od tego aby Ci pomóc :wink: .
pepes1 Opublikowano 29 Listopada 2011 Opublikowano 29 Listopada 2011 Jak chcesz coś sam popróbować, to masz tu trochę całkiem fajnych planów http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1012551. Sam zbudowałem z nich dwa latadła i naprawdę całkiem nieźle się spisywały. Stosowałem depron 6 mm (taniocha, za KILKA złotych i dwa-trzy wieczory masz model) , a i tak konstrukcja była dosyć wytrzymała- ale to materiał raczej do zabawy i treningu. Bo jak będziesz chciał powalczyć, to jednak EPP będzie niezastąpione - bo depron po pierwszej kolizji w powietrzu rozsypie się tak że nie będzie co naprawiać.
RobertWave Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2011 Witam plany mam zmieszane skrzydła od innego i kadłub od innego i kombata nie będzie będzie coś podobne.I teraz z czego zrobić skrzydła i czym wyciąć równo styropian o grubości 3 cm
sebamor Opublikowano 1 Grudnia 2011 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Witam plany mam zmieszane skrzydła od innego i kadłub od innego i kombata nie będzie będzie coś podobne.Sorki, ale nie pojmuję o co ci chodziło, o to, że masz inne skrzydło niż kadłub ???I teraz z czego zrobić skrzydła i czym wyciąć równo styropian o grubości 3 cmNajlepiej ramką do wycinania rdzeni. Ale broń Boże nie rób ich ze styropianu, bo jedna kraksa i będzie śnieg padał . Najlepiej to załatw sobie EPP i z tego tnij.
RobertWave Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2011 Po długim czasie następuje cięcie modelu. Model ze styropianu i obudowany balsą 2mm
sebamor Opublikowano 7 Grudnia 2011 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Czyli robisz klasycznego kombata 1:12 ?
RobertWave Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2011 No można tak powiedzieć o ile coś z tego wyjdzie to wstawię fotki bo pierwszy raz słucham kolegi i robię ze styropianu i oklejam balsą
Rekomendowane odpowiedzi