sławek Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Temat jak w tytule, trudno coś tu dodać, szukam kleju "wikolowego typu" który po wyschnięciu jest NIEELASTYCZNY lub przynajmniej prawie . Dragonowy (w każdym bądź razie mój) jest po wyschnięciu zbyt elastyczny . Do czego potrzebuje takich właściwości? a do pokrycia SAMYM KLEJEM depronowego modelu i myślę że do modelu w którym chce zabezpieczyć powierzchnie krycie papierem plus Wikol było by przesadą (wagowo) a elastyczność posiadanego Wikolu nie zabezpieczy modelu przed rysami,paznokciami itp Kiedyś w jakimś zestawie mebli do samodzielnego montażu właśnie był klej tego typu- po wyschnięciu był pancerny -niestety opakowanie było bez napisu (no name) Jest na rynku coś sztywniejszego od Dragona? czy dzisiejsze "wikole" wszystkie są takie gumowate po wyschnięciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamRC Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Żadnego sztywnego wikolu w ręku nie miałem, kiedyś jednak przewinęła mi się relacja z budowy modelu w której ktoś zabezpieczał powierzchnię depronu rozcieńczonym klejem polimerowym. Klej polimerowy po wyschnięciu jest bardzo sztywny. Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadic Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Niech Pan spróbuje poszukać kleju do tapet Metylan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Wszystkie "wikolowe " mają sztywność spoiny mocno zależną od wilgotności powietrza . Nawet klej wyschnięty na przysłowiowy kamień w deszczowe dni staje się bardziej elastyczny. Ten klej ma pracować tak jak drewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Soudal 64A szybkoschnący do drewna po zaschnięciu jest twardy i szklisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniello Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 ... Klej polimerowy po wyschnięciu jest bardzo sztywny... Z tym się nie zgodzę- przynajmniej jeśli chodzi o nierozcieńczane kleje polimerowe. Są one elastyczne- rzekłbym nawet (wiem z doświadczenia), że klej ten jest bardzo elastyczny, twardy na pewno nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Lakier... Dwuskładnikowy. chemoutwardzalny. Ale i tak lepiej wyjdzie taśma lub folia. Poza tym, sztywne pokrycie na modelu depronowym się nie sprawdzi. To pianka i jest elastyczna. Wszystko popęka i odpadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Jeśli sztywna masa będzie słabo spojona z depronem to zgadza się- może odpaść ale zbyt sztywnej ( NIE KRUCHEJ ) masy / kleju / farby chyba nie znajdziemy ,a na krycie taśmami klejącymi troszkę się pogniewałem -niedawno trafiłem na taki "szajs" że klej pod taśmą po tygodniu się sypał!! (klejony na model pomalowany Humbrolami, nie miałem nigdy w takiej kombinacji problemu). Folie oracover są dobre ale model zbyt posunąłem w budowie by teraz go foliować a po za tym koszty.. Sprawdzę propozycje Robertusa mimo że Madriana wydaje się być bardziej pancerna ale jest bardziej pracochłonna .Wystarczy że warstwa zabezpieczająca wytrzyma średnio mocne stukanie paznokciem ,na szczęście model robię z twardego Graupnerowskiego depronu (a nie izolacji pod panele) ale i on nie jest na tyle twardy by nie kombinować jak przedłużyć estetyczny wygląd tego modelu krycie papierem odpada z powodu zastosowania skrzydeł nie zamkniętych -po prostu wygięty depron a po poryciu papierem zrobi się tragedia (zwichrzenia, odejście krycia pod czas schniecie od spodu skrzydła.....) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Doskonale wzmacnia trzymanie taśmy cienka warstwa, nawet rozcieńczonego i podeschniętego kleju polimerowego. Połączenie niemal pancerne i praktycznie nie ma szans na odklejenie się taśmy. Modelu nie kryłbym wcale. Tylko wzmocnienie krawędzi natarcia i spodu kadłuba. To mimo wszystko depron... Pancerny nigdy nie będzie. Jak chcesz taki model, to raczej zastąp depron, EPP lub EPO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McRancor Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zainteresuj się klejem na bazie żywic alifatycznych. Bardzo popularne w USA, Titebond Wood Glue to najpopularniejsza nazwa, chodzi generalnie o to że jest to klej podobny do wikolu, żółty i na pewno jest sztywniejszy. Nie wiem tylko jak bardzo. Można to czasem u nas dostać, Great Planes sprzedaje to jako "Pro Wood Glue" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi