mavericknt Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Tak więc jest to kolejny projekt modelu ze stajni Aeroklubu Nowy Targ. Pierwszy to jak dla mnie po 30.08.2011 pamiętny Jak-12M SP-AAG. Drugi Junior SP-3468 na którym uczyłem się latać na termice nad Gorcami. Czemu bocian tak wyszło miałem budować Zlina 526AFS ale zapał miną (lecz wróci kiedyś) Bocian to bardzo poczciwa maszyna robiłem w tym roku Kurs Instruktorski i troszkę nim polatałem. I jak dla mnie to taki Bentlej szybowcowy. Model ma prawie 3m waga jeszcze nie wiem będę dziś ważył i zobaczymy co z tego wyjdzie. Oblot może w przyszłym tygodniu znaki się wycinają i na pewno będzie relacja foto i video. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Ty chory :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavericknt Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 A czemu chory :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Tak zapytam - budowany na podstawie darmowych planów ze strony Scalesoaring .uk ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavericknt Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Tak to te plany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Tu też ktoś buduje ten model tylko kadłub robi w innej technologi: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1546839 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavericknt Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 No teraz taki mały ale nosze się z zamiarem zakupu Bociana z OldGliders Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_94 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Jaka to rozpiętość dokładnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 A,tu jest Bocian kolegów z Krakowa Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavericknt Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Mojego to 2.8metra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Mojego to 2.8metra To nie taki mały, z Krakowa tez piękny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 W zeszłym roku odkupiłem taki sam szybowiec jak ten powyżej, miał zniszczone skrzydła i nie znam jego przeszłości. Szybowiec jest już dawno odbudowany ale mam pytanie: Skrzydła są łączone na płaskim bagnecie i z kadłuba wystają dwa 5mm kołki ustalające - i to wszystko? Nie ma tam w oryginale żadnych mocowań dodatkowych? Dosyć to nie poważnie wygląda. Może ktoś miał okazję oblukać normalny "fabryczny" egzemplarz i zna oryginalne mocowanie skrzydeł? Dodam iż ta część szybowca nie była tykana przy odbudowie ale co było kiedyś tego nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacu24 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Jak na razie bardzo małymi krokami przymierzam się do budowy SZD 9-bis bocian 1E. Mam kilka pytań związanych z nimi. Mogę liczyć na pomoc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 A ta pomoc to za ile? Pytaj nie czaj się. ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacu24 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 No to dobra -Z jakiej grubej balsy trzeba zrobić kadłub, skrzydła ,żeberka? -gdzie można tanio kupić wyrzynarkę włosową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Jeśli można, odpuść sobie. Biorąc uwagę jakie modele prezentowałeś na forum to Boćka na 100% nie zrobisz. Zacznij od modeli, które są proste w budowie np balsowe rzutki, potem jaskółki i proste 2 metrowe szybowce. Jak już będziesz miał doświadczenie to zabierz się za Boćka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Wyrzynarkę włosową ostatnio widziałem w GS w Świnnej. W Żywcu, pod wieżą też powinna być, na mostku widziałem latem.... - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacu24 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Panie Rafale bez urazy ale czemu się pan czepia? A kto powiedział że będę go budował sam? A zakład że nie zrobię boćka? Mam do pomocy kolegę z makowa podhalańskiego . Jeździ na loty i buduje szybowce oraz motoszybowce więc coś mi pomoże. Więc gdzie mogę tanio (do 100zł) kupić wyrzynarkę włosową. Może być używana. I jeszcze jedno jakiej grubej balsy mam użyć do budowy SZD - 9 Bociana? (I bardzo proszę o nie takie odpowiedzi jak zademonstrował Pan moderator typu,,Nie poradzisz sobie"). Panie moderatorze ja uwielbiam wyzwania. Jak pan nie chce pomóc to byłbym bardzo wdzięczny żeby Pan nie demotywował. Ok? Jak tak to fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 I jeszcze jedno jakiej grubej balsy mam użyć do budowy SZD - 9 Bociana? A jaka to skala modelu,podaj więcej danych :shock: Plany posiadasz :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojt1125 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 A zakład że nie zrobię boćka? Ja mogę się założyć Co prawda o flaszkę Tymbarka, bo nie mam zamiaru kontrolować czy rzeczywiście robisz go sam, ale mogę. A tak poważnie, to rób co uważasz. Pewnie będzie to wyglądało tak, że nazadajesz masę pytań, może nawet kupisz jakieś materiały i powycinasz kilka części. A potem watek się urwie, z powodu 'braku czasu', 'wyczerpanej baterii w aparacie' itp. Nie pomyślałeś, że koledzy chcą Cie uratować przed brnięciem w bezsensowny projekt, bo wiedzą ile czasu, umiejętności i pieniędzy to wymaga? Może niech kolega z makowa podhalańskiego pomoże Ci zbudować np. Guppy'ego? Sprawdzony model z planami, opisami budowy na forum. Z tego co pamiętam jest nawet lista materiałowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi