ozokarol Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Witam wszystkich Witam modelarzy doświadczonych i niedoświadczonych (takich jak ja). Przedstawiam tutaj mój budujący się właśnie model SU 26. Oto link do producenta sprzedającego na Allegro: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=su+26+mx Skleiłem mu kadłub klejem uniwersalnym, polimerowym DRAGON?. Rozcieńczanym denaturatem. Oklejałem właśnie skrzydła papierem pakowym (szarym), lecz produkcję muszę zawiesić do ferii, co jest dla mnie tragedią, ponieważ są od 13 lutego :cry: Mama dała mi szlaban Kupiłem do niego następujące wyposażenie: ?aparatura E-Sky 4ch 2.4GHz ?odbiornik w kpl. ?silnik TURNIGY CDROM c35-30 ( dzwonek ) ?regulator Tower Pro 40A ?4 serwa HXT 900 ?trójnik Zamierzam zamówić w najbliższym czasie: ?pakiet TURNIGY 3s 2200 mAh ?3 śmigła 11x5.5 TGS ?kółka 2 sztuki 60x18.5 i jedno na ogon 40x11 Co do śmigła, może się wydawać za duże, ale kadłub jest strasznie szeroki i chcę zapas wiatru pod skrzydła. Po oklejeniu papierem, chcę go pomalować lakierem samochodowym DECO COLOR niebieski metallic tło i żółte płomienie, lakierem również tego producenta, tyle że zwykły połysk. Trochę jak REDBULL. :jupi: Niedługo zamieszczę zdjęcia postaram się to zrobić jak najszybciej ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sydneypolak Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Witam, ten silnik co proponujesz to trochę za mało do tego samolotu polecam turnigy 3542 i serwa na ogon wymień na mocniejsze hs-81 lub tańsze Tower Pro MG 90. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Cześć! CO do silnika racja. Ale jeśli to Twój pierwszy model to tego sukhoia nie polecam Zbuduj coś prostego i naucz się latać, później przełóż wyposażenie i lataj sukhoiem. Szkoda żebyś się namęczył i Twoja praca żeby poszła w... Czekamy na zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozokarol Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Może być ciężko, bo zbytnio nie mam funduszy. :cry: Póki co, jadę po krawędzi banructwa :mrgreen: A silnik taki nie będzie za mocny i drogi ??? :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Silnik od biedy możesz zostawić, a na model typu rwd 5 nie potrzbujes zwięcej niż 15 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozokarol Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Focie nie wchodzą, to daję linki: https://picasaweb.google.com/104215614980928985418/SamolotD?authkey=Gv1sRgCLeMoNXfmvebGQ#5695734327107016034 https://picasaweb.google.com/104215614980928985418/SamolotD?authkey=Gv1sRgCLeMoNXfmvebGQ#5695734388502634114 https://picasaweb.google.com/104215614980928985418/SamolotD?authkey=Gv1sRgCLeMoNXfmvebGQ#5695734169937362066 https://picasaweb.google.com/104215614980928985418/SamolotD?authkey=Gv1sRgCLeMoNXfmvebGQ#5695734774870774370 https://picasaweb.google.com/104215614980928985418/SamolotD?authkey=Gv1sRgCLeMoNXfmvebGQ#5695734933449213602 Jakiś może być nie za specjalny, ale mój pierwszy model i wstępna faza pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo1822 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Póki co, jadę po krawędzi banructwa No właśnie trzeba było oszczędzić i nie kupować tego modelu na początek. Wiem że ładnie wygląda, ale jeśli nie potrafisz pilotować modelu RC to będzie piękna katastrofa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sak122 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Proponowałem koledze ozokarol szybowca na początek, ale nic nie odpisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozokarol Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Ja go nie kupowałem, tylko dostałem Resztę załatwiam sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo1822 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 OK. Rozumiem. Pewnie to sprawka Mikołaja Po prostu martwimy się z kolegami, że się zniechęcisz pierwszymi niepowodzeniami, które możesz, ale nie musisz, napotkać. Nie będę dalej ciągnął tego wątku, bo to nie jest odpowiedź na twoje pytania. Życzę powodzenia i będę Ci dopingował! :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozokarol Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Wielkie dzięki Postaram się latać powoli i delikatnie ( spokojnie ) oraz spróbuję zrobić jakiegoś górnopłata z odpadków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozokarol Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Tak się ostatnio zastanawiam, czy nie lepiej by było, żeby pomalować go na niebiesko, a płomienie zrobić z żółtej folii Lakier żółty nie wiem czy nie zetnie niebieskiego i tu problem :? A co do zniechęceń, to raczej nie bo naprawiany model po krecie ma większą wartość sentymentalną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Pierwsza i najważniejsza rzecz to śmigło dobiera sie do silnika a nie do grubości kadłuba! Skończ model i poucz sie na czymś wolnym i prostszym w pilotarzu. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozokarol Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 W tym modelu nie ma klap, są tylko duże lotki. Mam więc pytanie, czy dobry był by mixer ?? Jak go podpiąć i jaką ma zasadę działania. Pozdrawiam !!!! :rotfl: :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip. Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Jeśli kanały w odbiorniku są oznaczone to: serwa lotek - kabel Y - aileron wysokość - elevator kierunek - rudder regulator (silnika) - thrust oczywiście bez miksera mogłem zrobić literówki - piszę z telefonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byqq Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Witam Na forum jestem krótko (aktywny). Jednak kupiłem ten sam model i wiem jedno. Silnik 35-42 śmigło 12 -13 cali. Pakiet 3s 2200 wystarczy Teraz najważniejsze, na zdjęciu widzę serwo kierunku (chyba) w ogonie. Ten model jest pod spalinke. Pod elektryka trzeba wszystkie bebechy przenieść możliwie najbliżej przodu. Ja serwa do ogona mam na skrzydle (kierunek pull-pull). Kierunek i wysokość serwa w rozmiarze standard (2x SG 5010 ) lotki 2x HXT 900. Z tak umiejscowionym wyposażeniem i chęcią mocowania aku w kabinie muszę wysunąć silnik przed kadłub tak daleko że głowa mała. Wszystko po to, aby dało się wyważyć model. Powodzenia w budowie. Jeśli będą pytania o ten konkretny model to chętnie pomogę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommat_82 Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Odgrzebię trochę temat, jak tam postępy w budowie, czy SU został ukończony, kupiłem ostatnio identyczny również od tego sprzedawcy z alledrogo i jestem ciekawy jak wyszedł: rozmieszczenie serw, pakietu, SC itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozokarol Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 W sumie to nie za wiele z nim zrobiłem. W międzyczasie kupiłem trenerka z depronu którego w 2. locie rozwaliłem w jakiś dziwny sposób Papierem okleiłem kadłub, krzywo zaszpachlowałem i pomalowałem. W wakacje chciałem okleić skrzydła. Zacząłem od zrywania i zeszlifowania papieru pakowego przyklejonego "Dragonem". Potem oklejałem cienszym papierem też szarym który na sucho wydawał się wytrzymały, ale po nałożeniu wikolu zaczął się targać i zasechł. Będę znów zrywał i szlifował te skrzydła W przerwie świątecznej i ferie bo będą tuż po świętach chcę go skończyć. Jestem zły na siebie bo mogłem go skończyć dawno lecz w wakacje też remontowałem sobie silnik SHL 175. Pakiet trzeba możliwie blisko przodu. Serwa SK i SW chcę umieścić w skrzydłach. Myślałem aby zrobić dostęp do pakietu z dołu lub boku tuż przy samym początku kadłuba. Dać sklejkę na wręgę i do tego przykręcić aluminiowe łoże z silnikiem. Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie. Spróbuję się pospieszyć i dorzucić fotki z moimi rozwiązaniami Pozdrawiam Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi