PROTON Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Ma ktoś stojak wiertarski Dremel'a? Dobry jest ten stojak? Nie ma luzów, dość precyzyjny? Zastanawiam się nad kupnem oryginalnego dremela i stojaka wiertarskiego. I który dremel jest dobry, warto dopłacać do modelu 4000? Czy 300 jest nie jest dużo gorsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Jeśli mogę cichutko doradzić. Jeżeli zabawka potrzebna do modelarstwa, to raczej bym polecał coś Proxxona. Inna precyzja i inna klasa. Ale trudno doradzać, nie znając przeznaczenia narzędzia. Mam narzędzia i jednej i drugiej firmy. Oryginały, nie podróbki i nie mają porównania. Nie te klasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Trochę do modelarstwa, trochę do majsterkowania. Głównie dłubanie w drewnie ale drobnych rzeczy. Dremel ma dużo ciekawych narzędzi, np: http://www.dremeleurope.com/dremelocs-pl/product/2794/226/przystawki-do-frezowania/frezarka-dolnowrzecionowa http://www.dremeleurope.com/dremelocs-pl/product/2795/236/przystawki-do-pi%C5%82owania/przystawka-do-pi%C5%82owania http://www.dremeleurope.com/dremelocs-pl/product/2791/277/przystawki-do-regulacji/dremel%C2%AE-workstation%E2%84%A2-%E2%80%93-stojak-wiertarski To te które mnie interesują, czy narzędzia są dobrej jakości, czy są trwałe? Mam mały kącik do modelarstwa i majsterkowania, więc ważne aby mało miejsca zajmowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Jeśli tak jak piszesz to raczej Proxxon. Było by dobrze, gdybyś mógł sprawdzić i porównać. Proxxon ma tyle samo końcówek i mozliwości, a może i więcej. To co pokazałeś w linkach zrobisz też każdą wiertarką i taniej. Ale tak precyzyjnych prac, jakie zrobisz Proxxonem, Dremelem (ciężkim i wyjącym i wibrującym) juz nie zrobisz (nawet, gdy uda Ci się trafić oryginała, dawnego, nie podróbkę). Ale wybór należy do Ciebie. A i jeszcze, w Dremelu szybko Ci padnie regulacja obrotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goodman Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Mam Dremel-a i korzystam! Polecam ale tylko wtedy jeśli kupisz za fajną niską {atrakcyjną} cenę lub tak jak ja na Allegro używany ale jak dotąd nie było z nim problemu a jadę ostro ze wszystkim i jestem naprawdę baaardzo zadowolony !! Od piłowania, frezowania ,wiercenia po zwykła polerkę. Można "wyczekać" na Allegro na kompletne zestawy wielofunkcyjne końcówek od właśnie polerki po cięcie wszystko bardzo tanio lub za wiele mniej niż w sklepie. Miałem na początku "Dremel" za 90 zł był do d..py. Wszystkie końcówki które pozostały pasują do Dremela oryginalnego + zestawy kupione na aukcjach dają świetny zestaw! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Od dwóch lat używam Dremela serii 300 - chwalę sobie i polecam. Wypolerowałem nim 4 felgi aluminiowe, zwykle używam do cięcia i szlifowania i wszystko gra. Podobnie jak kolega powyżej miałem podróbkę firmy Einhell za kilkadziesiąt złotych i była to porażka (nie zdążyłem nawet wypolerować kolektora dolotowego do auta, a regulator obrotów zajechałem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deem Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 A ja odradzam. Przystawki dremela (w tym stojak) ma mocowanie napędu z tworzywa które niestety jest elastyczne. Pod naciskiem się ugina i raczej zapomnij że wiercenie wyjdzie pod kątem prostym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 A ja jestem wyjątek bo wieszam psy na obu firmach i mam na to dowody w postaci prawie 20 zgłoszeń reklamacyjnych............ tak wiem mnie nikt nie bierze na poważnie ale sprzęt uważam za szajs jeśli chodzi o użytek profesjonalny / zarobkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 A ja jestem wyjątek bo wieszam psy na obu firmach i mam na to dowody w postaci prawie 20 zgłoszeń reklamacyjnych............Ty to Krzychu jakiś pechowy jesteś czy co. Mam od 3 lat proxxona i działa beż problemu. Prawdą jest że nie dostaje mocno w d...e ale non stop go używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Mam oryginalnego dremela 300, pracuje nim w stalowych śrubach napędowych, ciężko zabić tą maszynke, moja praca nie polega na liźnięciu tego i tamtego raz na rok. Ryram tym po 3 godziny w stali na tak zwanego chama. Proxon to według mnie szajs, był dobry 10 lat temu jak nie było nic innego. A tak na poważnie jak szukasz czegoś profi to porozglądaj się za stomatologicznym lub protetycznym napędem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Czyli Dremel 300 to dobry sprawdzony sprzęt. A jak sprawują się dodatki do niego? Interesuje mnie stojak wiertarski. Czy jest taki mało sztywny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Stojak wiertarski jest mało sztywny, widziałem to ale nigdy nie używałem. Dremel 300 jest godny polecenia, jak wytrzymuje u łódkarzy obróbkę śrub napędowych to u lotników wytrzyma wszystko, w końcu Wy w stali mało oracie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Czyli Dremel 300 to dobry sprawdzony sprzęt. Ja nie mam zastrzeżeń co do samego urządzenia, ale do zamka, który służy do zablokowania końcówki w celu jej wymiany. Zjechał mi się już 3 razy i już prawie z dremela nie korzystam ze względu na to, że wkurza mnie ta ciągła wymiana, zamawianie zamiennej części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 aktualnie mam urządzenie typu dremel firmy Eurotec Germany o mocz 230W. Mam go ponad rok i jestem zadowolony nawet bardzo. Dużo akcesoriów w zestawie ogółem ponad 200 sztuk i cena wtedy w komplecie była jakoś 120 złotych. Wydaje się mi że jest nawet lepsza od tych tanich urządzeń dremela. Wcześniej miałem podobne urządzenie firmy RedWood i tech sprawdzało się ponad 5 lat po czym brakło szczotek w silniku i nie potrafiłem dostać na wymianę. Swoją drogą jak ktoś ma tego typu urządzenie ( podejrzewam że jest to to samo co w wszystkich ego typu Einchelach itp) na przykład ze spalonym silnikiem a szczotki są w jako takim stanie to chętnie takie szczotki przyjmę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 utopia napisał: A ja jestem wyjątek bo wieszam psy na obu firmach i mam na to dowody w postaci prawie 20 zgłoszeń reklamacyjnych............ to jakiego sprzętu teraz używasz ? Pewnie jakaś samoróbka(: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Jeśli posiadasz kombiaka to może moje zabawki wejdą do kufra - ale zapewne wszystkie ręczne elektronarzędzia się nie zmieszczą :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Mam Dremel`a serii 300 ponad rok i powiem szczerze, że do tej pory nic złego z nim się nie stało. Prawdziwym sprawdzianem było dla niego czyszczenie z rdzy kompletu drzwi samochodowych (chodzi mi o trudno dostępne zakamarki) maszynka dostała wtedy niemiłosiernie w pi...ę i działa jak należy. Jedyny minus jak dla mnie to głośna praca, ot tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M52 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Widziałem dzisiaj w LM ciekawą maszynkę - maleńka stołowa szlifierka dwutarczowa z wałkiem giętkim, tarcze o średnicy ok. 70mm, jedna filcowa, druga korundowa. Wałek jak od dremela mocowany do króćca na czopie wału szlifierki. Maszynka dobrze wyglądała, cena 120zł. Spodobała mi się i kupiłbym ją, gdybym już nie miał szlifierek i dremeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi