Ramzex Opublikowano 17 Stycznia 2012 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Witam.Wie ktoś może jak przygotować plany w moim wypadku rwd-5 150% pod laser lub frez (czy jakoś tak) bo z planów w pdf-ie chyba nie zrobi nikt? Jesli ktoś może wytłumaczyć żółtodziobowi lub dać gotowca to proszę napisać Z góry dzięki... P.S Za wmiare małą kwotę da się wykombinować takie urządzenie do domu? Np do cięcia depronu lub miękkich i cienkich materiałów/desek?
dziobak Opublikowano 17 Stycznia 2012 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Do depronu istyropianu masz tu http://www.motylasty.pl/warszt_3.html#warsztat8
Ramzex Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2012 Chodziło mi o coś bardziej automatycznemu.Czy w przeciętnym budżecie ( ok 2000 ZŁ) da się coś wykombinować? Najlepiej gotowe lub coś do złożenie. Jestem zielony w tym temacie a miłoby zaoszczędzić sobie czasu na wycinanie elementów.
Gość Opublikowano 17 Stycznia 2012 Opublikowano 17 Stycznia 2012 http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=18&t=57 tu o przygotowaniu plików pod laser, a tu o frezowaniu zamiast lasera http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=18&t=91 . Co do zrobienia frezarki czy lasera w kwocie do 2000zł to raczej awykonalne jeżeli pole robocze ma być na długośc deski balsowej czyli 1m nie wspomnę o szerokości pola roboczego.
Janekm Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca Cześć, Nie zakładałem nowego tematu, Aby nie zaśmiecać forum, chcę Was zapytać w jaki sposób przygotować pliki do cięcia laserem. Mój projekt przygotowuję w edytorze Inkscape, który pozwala zapisać pliki zarówno w czystym formacie SVG, jak i w formacie DXF. Potrzebuję pomocy, czy element przedstawiony na obrazku poniżej, ma być zdefiniowany jako jedna ścieżka, czy też obrys zewnętrzny wraz z wycięciami wewnętrznymi mają być opisane jaki osobne ścieżki? Drugie pytanie, dotyczny kolejności wycinania, gdzie ona jest definiowana w pliku svg, czy jest to kolejność warstw, czy też kolejność ścieżek wg kolejności ich tworzenia? W jaki sposób ploter dobiera kolejność wycinanych elementów? Powyższe pytania istotne są dla mnie, gdyż chciałbym uniknąć wcześniejszego wycięcia obrysu przed wycięciem otworów wewnętrznych, chyba że obejść ten problem stosując przerwy linii cięcia w obrysach elementów mających pozostać w obszarze arkusza sklejki, z tego co doczytałem są to tzw "mostki", jeśli tak to jaka długość "mostków" byłaby odpowiednia w przypadku zastosowania sklejki grubości 3mm (6 warstwowa). A może Ktoś z Was napotkał w sieci jakieś dobre opracowanie na ten temat, albo w ogólności na temat tworzenia plików pod laser w Inkscape, mnie się nie udało niestety. Będę wdzięczny za każde info.
Elvis Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca Na laser jeden i drugi format może być, czasem lepszy może być pdf, aczkolwiek wszystko zależy od samego oprogramowania do lasera. Lepszy wg. mnie jest svg bo nie tnie tak krzywych na części jak dxf (czasem jest to problematyczne). Ścieżki mają być jak na obrazku; wew. i zew. osobno (nie rozumiem jak chcesz z nich zrobić jedną - ścieżka to ścieżka). Chyba że chodzi o grupowanie ale to nie ma większego znaczenia. Kolejność cięcia ustawia się w programie do obsługi lasera, czasem jest to domyślnie ustawione żeby wycinał najpierw wew. elementy a czasem trzeba ustawić. Mostki, zwłaszcza przy sklejce są kłopotliwe i u siebie nie daję przy żadnym materiale - ale ułatwiają "sprzątanie" po cięciu jak i do ew. wysyłki się przydają bo wzmacniają całość.
Janekm Opublikowano Poniedziałek o 09:45 Opublikowano Poniedziałek o 09:45 Krzysztof, Dziękuję za odpowiedź, pozostała jedna kwestia, jaka jest typowa szerokość cięcia laserem? Chciałbym uniknąć luzów we wpustach łączonych elementów, aby uzyskać efekt dobrego spasowania wyciętych elementów i uniknąć niepotrzebnej pracy pilnikiem/papierem ściernym. Tak jak na rysunku, jeśli szerokość cięcia wynosi 0,1mm wówczas powinien powstać luz, 0,2mm, tyle rysunek, ale czy w praktyce ma to jakieś znaczenie? Można przyjąć jakąś typową wartość offsetu? Czy warto uwzględniać tę szerokość w projekcie? Jeśli tak to ile? Inna sprawa to minimalna odległość między elementami na arkuszu, która w jakiś sposób nie wpłynie na możliwość poprawnego wycięcia tych elementów, czy jest taka Ostatnia rzecz, to mostki, jaka wartość będzie odpowiednia, pozwalająca utrzymać elementy w arkuszu i jednocześnie niezbyt utrudniająca wyjęcie elementów z arkusza? Przypuszczam, że 0,3-0,4mm powinno być ok. ale wolę zapytać Kogoś kto ma doświadczenie.
Elvis Opublikowano Poniedziałek o 10:41 Opublikowano Poniedziałek o 10:41 Projekt robisz na zero a offset ustawiasz już na maszynie. Dobrze sobie zrobić próbę wcześniej jak wychodzi pasowanie zamków. Zazwyczaj wielkość plamka lasera to ok 0.1-0.15 mm (wiadomo, zależy od maszyny), czyli to jest to co zostanie wypalone. Elementy możesz rozstawić nawet na zero tylko po cięciu będzie wszystko mniej się kupy trzymać, ja robię 2 mm. Mostki jak już to raczej ok 1 mm żeby znowu miało co trzymać ale tu też zależne od wielkość elementu i materiału. Ja, jak pisałem, nie robię mostków bo to niepotrzebna obróbka potem, ale jak już to od 2 do 4 mi wystarczy. Nie robię ich w projekcie bo robi je oprogramowanie do lasera (chyba że chcesz je mieć w określonych miejscach bo soft robi je po swojemu). I jeszcze jedno, przy sklejce lepiej zrobić trochę ciaśniej bo czasem krawędzie są mniej lub bardziej zwęglone i do klejenia lepiej przetrzeć je papierem, ale to też zależy od sklejki i lasera, znowu najlepiej zrobić próbę.
Janekm Opublikowano Poniedziałek o 12:30 Opublikowano Poniedziałek o 12:30 Krzysztof, Bardzo dziękuję za bezcenne dla mnie informacje. Ulżyło mi że nie będę musiał wprowadzać żadnych korekt w projekcie.😀👍
Rekomendowane odpowiedzi