marcel_Kaszëbë Opublikowano 9 Lutego 2012 Opublikowano 9 Lutego 2012 pierwsze odpalenie z palca jest wręcz niemożliweCzasami wyjątek może stanowić pierwsze uruchomienie, ale potem mocno unikam rozruszników.
Danielstol Opublikowano 9 Lutego 2012 Opublikowano 9 Lutego 2012 W całym swoim chyba sześcioletnim okresie odpalania silników nie miałem rozrusznika i nadal nie mam Tylko palec czy za kołpak z odbicia Silniki od 2,5 do 20 czy 15 stki 4T . Mam wszystkie palce
marcel_Kaszëbë Opublikowano 9 Lutego 2012 Opublikowano 9 Lutego 2012 Mam wszystkie palceJa też jak na razie mam wszystkie palce... a silniki odpalają o "kopa" palcowego aż miło. DA SIĘ, moi drodzy DA SIĘ.
Kristoff Opublikowano 14 Lutego 2012 Opublikowano 14 Lutego 2012 Witam. Przeczytałem cały temat w nadziei że coś mi rozjaśni, a on mi tylko zaciemnił. Mam małe doświadczenie puki co jakimś cudem daje rade zapanować (po problemach z odpaleniem) nad os max 10 czy 15 LA nie pamiętam który to. Zatem czy ktoś byłby na tyle uprzejmy by napisać mi co zrobić żeby odpalić silnik ASP 61 A i ASP 21 A oba są nowe. I żeby dotrzeć je tak aby wytrzymały chociaż ze 2 sezony ?? Dodam że nie rozkręcałem silnika i boje się tego mogę odkręcić dekiel, świece, gaźnik i wyczyścić jeśli gdzieś znajdę opiłki ale dalej boje się zaglądać. Dodatkowo chciałbym upewnić się na 100% narazie jestem pewny na 99,99%. Czy regulacja wysokich obrotów to ta długa masywna śrubka, a wolnych to ta w asp 21a na sprężynce, w asp61A zakontrowana nakrętką i do czego jest w asp21a ta dróga śrubka na gaźniku ??
stema Opublikowano 15 Lutego 2012 Opublikowano 15 Lutego 2012 marcel3miasto. Gdy odpalasz silnik z palca to nie kręć za lewą łopatę w dół tylko za prawą do góry bo na lotnisku gdy silnik będzie w modelu będziesz uderzał e ziemię. Można złamać palce. Pozdrawiam.
jambarn Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Witam nie chcę zakładać nowego tematu mam problem przy wyciągnięciu cylindra z silnika ASP40 tam jest jakieś zabezpieczanie ? Mocno siedzi i da się go ledwo ruszyć w górę, ale już dalej nie idzie. Muszę wymienić łożysko i jest problem.
Paweł Prauss Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Na pewno nie ma. Włóż pasek skóry w okno wydechowe i tłokiem wypchniesz tuleję delikatnie kręcąc wałem po zamocowaniu śmigła... 2
czarobest Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 Podgrzej dobrze i wyjdzie . To samo później z łożyskami, jak podgrzejesz to powinny prawie same wypaść. 1
Rekomendowane odpowiedzi