przemo Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Czołem jak w temacie czyli następne RWD 5 z depronu. Dodam że jest to mój pierwszy model RC wcześniej nigdy nie latałem i mam zamiar się nauczyć na tym modelu i bardziej zgłębić tajniki modelarstwa Kadłub na ukończeniu może jeszcze w tym tygodniu uda mi się go okleić taśmą pakową. Stery już gotowe wystarczy przykleić i zamontować orczyki. Postanowiłem ciut zmodyfikować projekt i zastąpić tylną płozę skrętnym kołem (koło obraca się o 360 st.). Silnik zakupiony to TowerPro 2410-8T-4Y - 890KV 90W, i dwa serwa Serwo TowerPro SG-90 - 9g - 1,2kg/cm, Aparatury, regla, elektrowni i ładowarki na chwilę obecną nie posiadam, ale przyjdzie na nią czas do końca marca Ogólnie wszelka konstruktywna krytyka mile widziana :wink: Zdjęcia poniżej Na chwilę obecną tyle. Za jakiś czas aktualizacja Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domino10-0 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Bardzo ładnie wykonany model, pogratulować. Tylko wręgę silnika mogłeś pierw wyciąć przed założeniem, bo po wklejeniu możesz mieć jakoś mało miejsca przy wycinaniu . Czekam na dalsza relacje. Widać ze modelarzy jest coraz wiecej :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Tylko wręgę silnika mogłeś pierw wyciąć przed założeniem, bo po wklejeniu możesz mieć jakoś mało miejsca przy wycinaniu Silnik jest na okrągłej podstawce tak że tam nic nie będzie wycinane tylko wiercone w tym okręgu trzy otwory na śruby mocujące silnik Teraz tak przymierzyłem stery i chyba ciut bowdeny puściłem za blisko ogona co powoduje dość napinanie się w bok popychacza. Jutro dodam zdjęcia o co mi chodzi żeby to zobrazować. A tym czasem nasuwa mi się pytanie a mianowicie popychacz łącze z orczykiem zwykłą "zetką" a jak przeplatacie "zetkę" gdy stateczniki są już przyklejone czy jeszcze przed przyklejeniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engelbert Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zetka na serwo a do orczyka przykręcane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Tak też mam ... dziękuje za zainteresowanie się tematem ... walka trwa nadal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zetka na serwo a do orczyka przykręcane A ja mam odwrotnie. Przy serwie przykręcane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Też mam przy serwie przykręcane wczoraj prace trwały do późna a dzisiaj zamieszczam efekty. Fakt co fakt oklejanie kadłuba nie idzie mi za pięknie ale jak na pierwszy raz jak na razie jestem zadowolony Jak myślicie co do wykłonu silnika wystarczy czy może za duży? Jeszcze zrobiłem obudowę silnika odpinaną a zamierzam zamocować ją na magnesach i tutaj pytanie czy na łączeniu zastosować magnes z magnesem czy magnes z kawałkiem blaszki? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8ca74e02208bc51a.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Cześć Ładnie czysto prosto tak w trzech słowach Jak myślicie co do wykłonu silnika wystarczy czy może za duży?Zostaw tak jak jest. Po oblocie zobaczysz czy trzeba coś zmienić. :wink:Do połączenia obudowy silnika z kadłubem zastosuj małe magnesy neodymowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 na łączeniu zastosować magnes z magnesem czy magnes z kawałkiem blaszki? Wystarczy mały magnes neodymowy i wklejony wkręt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Ładnie czysto prosto tak w trzech słowach A to już sam ocenisz bo mam zamiar jakoś do Ciebie wybrać co byś na żywo ocenił co żem zamjstrował Wystarczy mały magnes neodymowy i wklejony wkręt.i o to mi właśnie chodziło W przyszłym tygodniu startuje ze skrzydłami zaraz jak się uporam z maskownicą silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 i tak właśnie oglądam przy oklejaniu i skopałem na maksa statecznik pionowy :evil: normalnie spierd...... ... różnica 2 mm niby mało ale taśma pakowa jeszcze to potęguje ... jakie wasze zdanie na ten temat ? Zrywać czy już zostawić ? ... kopie po oczach jak nie wiem co .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zostawić, sprawdź tylko czy kąt jest dobry, jak jest dobry to zostawić, po pierwszym krecie poprawisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Kąt prosty jest zachowany między statecznikami tak że zostawiam ... dziękuje za opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Jak będzie latał to założę się że nie będziesz widział tego mankamentu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Jak będzie latał to założę się że nie będziesz widział tego mankamentu :wink:nawet nie gadaj musi latać choć pewnie przy pierwszym oblocie kret murowany ... lepiej nastawić się na najgorsze, a jak obejdzie się bez kreta to człowiekowi lepiej na duchu będzie Jutro zabieram się za skrzydło ... obudowa silnika już zrobiona ale nie ma się co czarować za super nie wyszło ale pewnie po krecie będzie po niej więc będzie następna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Jak nie będziesz "fisiował" to kreta nie będzie. Delikatnie z drążkami i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 choć pewnie przy pierwszym oblocie kret murowany ... Masz złe podejście. Potrenuj trochę na symulatorze, start, lądowanie, łagodne zakręty i lot, głównie lot w twoim kierunku. Będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Do tego start z ręki nad łąką z wysoką trawą a na pewno sie uda . Do pierwszych lotów to kółka nawet mógł byś odkręcić..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domino10-0 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Do tego start z ręki nad łąką z wysoką trawą a na pewno sie uda Z taka pogoda to o wysokiej trawie można tylko pomarzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Oczywiście zanim wezmę RWD na łąkę to z pewnością poćwiczę na symulatorze Przeliczając domowy budżet sądzę że uda się jeszcze w lutym zakupić aparaturę i resztę elektroniki potrzebnej do startu i oczywiście symulator co do aparatury to z pewnością sklep ABC RC bo mam blisko Wojtek Sz polecił tą aparaturę i na nią się nastawiam http://abc-rc.pl/p/103/759/rc-aparatura-rc-t6eap-6ch-2-4ghz-mode-1-lcd--aparatury-rc-zestawy-aparatury-i-osprzet-rc.html no chyba że w tym przedziale cenowym powiedzmy do 350 PLN doradzicie coś innego ? Capriman relację z Twojej budowy RWD prześledziłem od deski do deski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi