Pacza Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 No to zaczynamy. Od dawna chciałem polatać... teraz troszkę pieniążków się nazbierało więc postanowiłem plan zrealizować. Przeglądając forum wybór padł na RWD 5 od Skazoo choć mażeniem jest Spitfire - ale on później jak już się nauczę latać górnopłatem. Plany wydrukowane, materiały kupione - za niedługo wrzucę pewnie jakieś fotki do oceny :-) Mam tylko pytanko co do elektroniki bo z tego jestem zielony i prosił bym o pomoc. Po prześledzeniu forum wybrałem coś takiego: Aparatura: RC - Aparatura Rc T6EAP 6CH 2,4GHz Mode 1-LCD lub RC - Aparatura Turnigy 9X - 9CH 2,4GHz Mode 1 - LCD - Turnigy Silnik: Silnik TowerPro 2410-12T-3^ - 1000KV 90W lub Silnik Emax C2822 KV1200 - 170W Regulator: ESC - H20A - Regulator prosty - nieprogramowalny Akumulator: Akumulator 11,1V 1900mAh 25C - KingMax Serwa: Serwo TowerPro SG-90 - 9g - 1,2kg/cm Ładowarka: Ładowarka cyfrowa z Balanserem - IMAX B6 - złącza Tamiya Co o tym myślicie? Jakie śmigło do tego? Co jeszcze warto dokupić? Akumulator jeden czy 2 od razu co by je wymieniać? Jakieś porady i ostrzeżenia przed budową? Czego pilnować w tym modelu i przy depronie (z tym materiałem nigdy nie miałem do czynienia)? Wielkie dzięki za podpowiedzi :-) Wiem co jeszcze. Z tego co widziałem w wersji z lotkami wstawiane są 2 serwa po jednym na każdą lotkę. Nie można by dać jednego serwa do obydwu?
przemo Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 Hej sam jestem podczas budowy tego modelu i jest już prawie na półmetku silnik wybrałem właśnie taki sam jak proponujesz czyli Tower Pro ... a co do śmigła to bierz takie jak w specyfikacji silnika sam się uczę i tyle mogę napisać co się sam dowiedziałem jak coś to zaglądnij do mojego tematu jest parę tematów pod Twoim
Chriss Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 Porada z mojej strony jest taka, byś nie kupował akumulatora z KingMax. Niby tanio, dużo osób używa, lecz u nas na modelarni miało kilka osób tą baterię i nie było zadowolonych. Lepiej kupić Turningy, Desire Power (mam od 3 lat i jest super, lekko spuchnięta dopiero)
Tomek12345 Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 Aparaturę weź turnigy 9x, a co do pakietu to weź tak jak mówi Chriss, bo ten co podałeś to jakiś firmy kogucik...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 1 Lutego 2012 Opublikowano 1 Lutego 2012 Nadajnik Turnigy 9x ,taki pakiet używam już ponad rok na razie nie ma problemu,lotki można zrobić na jednym serwie bez problemu,silnik Emax też jestem zadowolony przeżył kilka kretów i dalej tyka jak szwajcarski zegarek.Co do modelu to RWD nie jest taki przyjazny dla początkujących(dość łatwo zadziera) piper jak dla mnie dużo przyjemniejszy i łatwiejszy w pilotażu.
Pacza Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Opublikowano 2 Lutego 2012 Dzięki za podpowiedzi. A jaki pakiet jak nie KingMax? Możecie polecić jakiś sklep modelarski on-line bo w abc-rc.pl nie mają chwilowo tej aparatury turninga. TOMEK.CEKALA - dzięki za podpowiedź. Niestety prace nad RWD już ruszyły... najwyżej często trzeba będzie go remontować :-P - ale to chyba normalne przy każdym modelu w początkujących łapkach?
Chriss Opublikowano 2 Lutego 2012 Opublikowano 2 Lutego 2012 Baterie mozesz kupić na takich stronach jak: http://www.emodel.pl/ http://modelemax.pl/ http://nastik.pl/ Polecam baterie Dualsky, Zippy, no i to pisałem wcześniej.
BartekS Opublikowano 2 Lutego 2012 Opublikowano 2 Lutego 2012 Pakiety Dualsky szybko puchną(z mojego doświadczenia) i nie są za tanie, używam Zippy i jestem z nich bardzo zadowolony
Chriss Opublikowano 2 Lutego 2012 Opublikowano 2 Lutego 2012 A to przepraszam, ale zawsze słyszałem że ludzie nie mają problemu z Dualsky :oops: Ale fakt zippy są super.
Pacza Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Opublikowano 2 Lutego 2012 Dzięki :-) Jutro coś wybiorę... A śmigło do silnika jak dobrać? I co to jest to pro...serwo do śmigła i po co? Dzisiaj trochę ciołem i kleiłem... a powiedzcie jak najskuteczniej giąć depron co by nie pękł? Na ciepło? nacinać?
Chriss Opublikowano 2 Lutego 2012 Opublikowano 2 Lutego 2012 Śmigło powinno być podane w specyfikacji silnika, lub wpisz w google i na stronie internetowej jakiegoś sklepu powinno pisać. Propsaver chyba oto Ci chodziło. Jest to takie małe urządzonko które nakładasz na wał silnika i możesz zamocować na tym śmigło za pomocą gumki. Polecane, gdyż śmigło się nie łamie tak łatwo jak na piaście. Depron najlepiej giąć dmuchając na niego ciepłym powietrzem z suszarki i powoli, równomiernie zginać.
darqo Opublikowano 2 Lutego 2012 Opublikowano 2 Lutego 2012 Dzisiaj trochę ciołem i kleiłem... a powiedzcie jak najskuteczniej giąć depron co by nie pękł? Na ciepło? nacinać? przede wszystkim na miejscu gięcia naklej taśmę pakową , to wystarczy
robertus Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 Mam przy tym silniku -emax2822 śmigło 10x4,7SF i jest to maksymalna średnica śmigła. Tutaj parę testów z różnymi śmigłami Dzisiaj trochę ciołem i kleiłem... a powiedzcie jak najskuteczniej giąć depron co by nie pękł?Okleić natarcie taśmą i podgrzewać delikatnie od środka, najlepiej opalarką z regulacją temperatury (nie przegrzać) i pomału naginać. Trzeba trochę wprawy. Ja zepsułem trzy podkłady zanim nie pękało.A śmigło do silnika jak dobrać? I co to jest to pro...serwo do śmigła i po co?prop-saver służy do zabezpieczenia śmigła i silnika przed twardym lądowaniem. Pozwala wygiąć się śmigle pod brzuch samolotu. Dzięki temu śmigło się nie łamie, a ośka silnika nie krzywi. http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7085 Na zdjęciu nie ma oringa/gumki przytrzymującego śmigło do prop-savera.
wiatrak Opublikowano 5 Lutego 2012 Opublikowano 5 Lutego 2012 Witam! Jeszcze jedna mała uwaga ode mnie- aparaturę weż w MODE 2 a nie w MODE 1. Ja przy pierwszych próbach z mode 1 rozwaliłem parę razy model, a potem jak zmieniłem na mode 2 nie było już ani jednej poważnej kraksy. PS. w wyborze czy mode 1 czy 2 pomoże Ci symulator. Np. BMI Flight Simulator z samolotami z R/C desk pilot. (wszystko darmowe i do ściągnięcia w necie) Pozdrawiam!
Chriss Opublikowano 5 Lutego 2012 Opublikowano 5 Lutego 2012 Raczej nie symulator tylko właściwości fizyczne. Jeśli jesteś PRAWORĘCZNY to używasz MODE 2 lub MODE 4 , jeśli jesteś LEWORĘCZNY to używasz MODE 1 lub MODE 3. Czym one się różnią znajdziesz w dziale "Od czego zacząć" (czy jakoś tak). Na symulatorze możesz tylko stwierdzić czy pasuje Ci tek, czy tak. wiatrak, jak latałeś na Mode 1 będąc praworęcznym to się nie dziw, że szło gorzej. :roll:
robertus Opublikowano 5 Lutego 2012 Opublikowano 5 Lutego 2012 To nawet nie chodzi o leworęczność czy praworęczność, lecz o podpasowanie. Wielu lata na Mode1 i nie dlatego, że są leworęczni. Mode2 jest, powiedzmy bardziej jak prawdziwy. Tzn prawym drążkiem kontrolujemy lotki i ster wysokości, a lewym manetkę gazu i ew ster kierunku, jak w prawdziwych samolotach. Jak ktoś latał w grach lotniczych to latanie na Mode1 może faktycznie nie być "poręczne" A symulator faktycznie pomoże Ci, który bardziej Ci pasuje, tam można ustawić kanały jak się chce.
Motylasty Opublikowano 5 Lutego 2012 Opublikowano 5 Lutego 2012 Numer "modu" nie ma niczego wspólnego z tym, czy ktoś jest lewo czy prawo ręczny. Ci co zaczynali zabawę z RC "ści" lub "ście" lat temu doskonale pamiętają aparatury cztero kanałowe typu Simprop Junior, Graupner SX4 etc. Radia te głównie stosowane były do szybowców, miały tylko dwa kanały zwane wtedy proporcjonalnymi i były tak zbudowane że na prawym drążku był kierunek , a na lewym wysokość. Człek zaczynał na takim radiu i to wymuszało w nim MODE 1, potem przesiadał się na radio lepsze, ale nawyki zostawały. Ciekawym właśnie jest, że gro modelarzy "starszych wiekiem" lata właśnie na MODE 1. Dyskusja o wyższości jednego mode nad drugim nie ma sensu, ważne jest by na początku spróbować najlepiej z pomocą symulatora który z nich jest najwygodniejszy i jest to sprawa indywidualna.
GiulioN Opublikowano 5 Lutego 2012 Opublikowano 5 Lutego 2012 Ja latałem zarówno na MODE 1 jak i MODE 2, obecnie jestem przy tym drugim i lepiej mi się na nim lata, ale na MODE 1 jest mi łatwiej wykonać rolling harriera. Tak jak pisali poprzednicy, trzeba popróbować
karlem Opublikowano 5 Lutego 2012 Opublikowano 5 Lutego 2012 ...taaaaa.... jestem praworęczny i wszystkie radia miałem/mam z gazem i lotkami w prawym drągu, to co, nienormalny jestem? Jak się nauczysz/przyzwyczaisz, tak będziesz latał. Nie ma jedynie słusznego MODE, więc nie opowiadajcie bzdur.
robertus Opublikowano 5 Lutego 2012 Opublikowano 5 Lutego 2012 Czytaj ze zrozumieniem Karol. Wszyscy wyżej piszą to co TY. "Jak się przyzwyczaisz, tak będziesz latał"
Rekomendowane odpowiedzi