robertus Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 No przydałby się jeszcze gdzieś wylot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Hym... tylko gdzie... W oryginale od Skazoo nie było owiewki a we wrędze była dziura... no i nie było przewidzianego wylotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Co do aparatury ,możesz bez problemu brać tą z Abc-rc , plusem jest to też ,że gdy będziesz chciał mieć moduł (bądź dostaniesz) pod 35 ,nie będziesz musiał kombinować z 'anteną" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Aparatura kupiona - Turnigy 9x v2 Podpowiedzcie jakie koła zastosować? Rozmiar i materiał. Mam jakieś spadkowe 40mm i 50mm gumowe, pompowane - takie mogą być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Podpowiedzcie jakie koła zastosować? Rozmiar i materiał. Mam jakieś spadkowe 40mm i 50mm gumowe, pompowane Może lepiej zastosuj koła piankowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 W oryginale od Skazoo nie było owiewki a we wrędze była dziura... no i nie było przewidzianego wylotu.Hej jest przewidziany wylot jak złożysz skrzydła w całość i przyłożysz do kadłuba to za spływem a kadłubem powinna Ci wyjść szpara szerokości około 1 cm sam posklejałem RWD i czekam na aparaturę i ładną pogodę co by oblatać oczywiście w asyście kolegi powyżej z posta Wojtek Sz, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 No właśnie... apropo oblotu... jest ktoś z okolic Częstochowy albo znacie kogoś kto mógłby to dla mnie zrobić ??:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Sam oblatasz model .Trochę wiary w siebie,poćwicz na symulatorze a jak już będziesz miał zamiar oblatać model daj znać to napisze jak się do tego zabrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Trochę wiary w siebieDokładnie Model sam poleci tylko mu zbytnio nie przeszkadzaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Tylko start z ręki za pierwszym razem, a na pewno sie uda:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_Kaszëbë Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 albo znacie kogoś kto mógłby to dla mnie zrobić ??:-)Ten model lata sam, najważniejsze mu nie przeszkadzać. Jeżeli w aparaturze masz możliwość ustawienia EXPO, polecam na początek dać na lotki i ster wysokości nawet jakieś 70 - 80%. Ważne żebyś przed startem sprawdził płaszczyzny sterów (czy wszystko jest równo), na ziemi sprawdź też czy stery wychylają się w odpowiednim kierunku. Tylko start z ręki za pierwszym razem, a na pewno sie uda:).Tym modelem raczej polecam za każdym razem start z ręki. Za lekki na pas startowy, chyba że będzie startował ze "stołu bilardowego". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Dzięki za rady... ale wiecie jak to jest za pierwszym razem... strach o wszystko. No i nie wiadomo czy model po prostu źle lata czy się coś spieprzyło w wykonaniu czy wytrymowaniu - więc chyba lepiej żeby zrobił to fachowiec nie? Budowa się trochę posunęła. Oto kilka fotek aktualnego stanu: Zamknięte skrzydła i gotowe lotki - czekają na oklejenie papierem. Tak na marginesie... tak jak mówiliście. Ciepły depron gnie się wyśmienicie! :-) http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7934 Oklejony i wyszlifowany kadłub - przygotowany do malowania http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7936 I to samo ze statecznikami http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7938 No i jeszcze przyszła aparatura - Turnigi 9x v2 i inne duperele do wykończenia. No właśnie... zakupiłem zawiasy takie jak te: Zawias płytkowy 11x28 Myślę, że do lotek będą ok a do stateczników? I jeszcze jedno pytanie... w jakimś internetowym poradniku widziałem rozwiązanie w którym zasłonięta jest szpara na dole płata - ta powstałą po ścięciu lotki żeby mogła się wychylać. Polegało to na tym, że na krawędź płata naklejana była cienka folia - np. taka jak z okładek. Co o tym myślicie? Tu mały rysunek poglądowy: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7940 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Zawiasy spokojnie możesz zastosować. Tak, taki fartuch czasem się stosuje, poprawa opływu, mniejsze zawirowania, "prawie bezszczelinowe", ale w przypadku Twojego modelu nie konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 To nie folia tylko taśma pakowa,tak robi się zawias z taśmy.Zawiasy fabryczne można zamontować również w taki sposób z tym że wycina się szczelinę u góry lotki i wkleja się zawias.W ster kierunku jak i wysokości zawias wkleja się tak żeby oś obrotu była na środku grubości stateczników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 To nie folia tylko taśma pakowa,tak robi się zawias z taśmy.Zawiasy fabryczne można zamontować również w taki sposób z tym że wycina się szczelinę u góry lotki i wkleja się zawias.W ster kierunku jak i wysokości zawias wkleja się tak żeby oś obrotu była na środku grubości stateczników. Chodzi o to jasnoniebieskie u dołu, przyklejone tylko do skrzydła, nie do lotki. Zasłania szczelinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Tego nie zauważyłem :oops: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel_Kaszëbë Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 zakupiłem zawiasy takie jak te: Zawias płytkowy 11x28 Myślę, że do lotek będą ok a do stateczników?Chłopie, to nie jest akrobat, na lotkach i sterach masz znikome siły, będziesz nim latał powoli... uczył się latania. Spokojnie wystarczą Ci zawiasy z dyskietki - tak takiej do komputera które kiedyś się używało. Bardzo wytrzymałe tworzywo. Jak nie dyskietka to nylonowe zawiaski po 5gr można kupić, zupełnie niepotrzebne są takie zawiasy jak napisałeś. Ale skoro już je masz to przy wklejaniu nauczysz się jak to zrobić, bo przy zawiasie, jeden błędny ruch z CA i już zawias masz zaklejony. Bardzo dobrze, zawsze człowiek czegoś się nauczy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Podpowiedzcie jakie koła zastosować? Ja w RWD zastosowałem piankowe 70mm, bez problemu startuje z trawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Ale skoro już je masz to przy wklejaniu nauczysz się jak to zrobić, bo przy zawiasie, jeden błędny ruch z CA i już zawias masz zaklejony. Bardzo dobrze, zawsze człowiek czegoś się nauczy :-)Jak to mawiają... jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz. No to spróbuję dwóch technik... stery na dyskietkę - chyba gdzieś jakąś jeszcze mam bo w sklepach cholernie drogie teraz są w porównaniu z zawiasami, a lotki na zawiasach - i dwie nowe umiejętności zdobyte :jupi: No i wypróbujemy jak to z tą folią zasłaniającą szparę na dole płata... relacja wkrótce... Dzięki chłopaki na pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Zamiast dyskietki możesz użyć butelki po napoju, lub taśmy pakowej. Ja ostatnio używałem rewelacyjnego plastra z apteki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi