Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybudowałem już wicherka 25 i teraz mam zamiar budowy RWD-5 bis ale zastanawiam sie jakie dać materiały, ponieważ chce zastąpić sklejke i sosne z planów Schiera na balsowe materiały. Boje się że jak ja sam dobiore materiały to samolot mi się w locie rozleci.

Czy mógłby ktoś doświadczony, kto może budował balsowego RWD-5 napisać jakie materiały zastosował do poszczególnych wręg, żeberek skrzydeł i na jaką balsę zastąpić listewki sosnowe 3x3 i 3x5?

Opublikowano

Sosna ma odmienne właściwości niż balsa. W pewnych zastosowaniach, jak np. elementy nośne i silnie obciążone - nie da się zastąpić sosny, balsą.

Zbuduj go wg planów i wg wskazanych materiałów. Będzie latał. A za wiele na tej sośnie masy nie zaoszczędzisz.

Opublikowano

F16

Zerknij do działu "Makiety szybowców i samolotów polskiej konstrukcji".

Wojtek I buduje RWD-5 bis skala 1:6. Relacja z budowy. Kadłub sosna+sklejka.

Płat balsa. Powodzenia w budowie.

Opublikowano

Ja tak kombinuje z tą balsą, ponieważ nie mam zamocnego silnika, ale ASP 25 4,1 ccm 0,87 KM mocy chyba da rade nawet bez balsowych przeróbek?

Opublikowano

Latałeś z silnikiem 3,5cm rwd 5 ? a ja się boje że mój nie poleci, a mam 7,5ccm waga na gotowo bez paliwa 1650gram (ciut ponad 120cm długości i 166cm rozpiętości) no nic przynajmniej będzie sobie "pyrkał na pół gazu"

Opublikowano

Latałeś z silnikiem 3,5cm rwd 5 ? a ja się boje że mój nie poleci, a mam 7,5ccm waga na gotowo bez paliwa 1650gram (ciut ponad 120cm długości i 166cm rozpiętości) no nic przynajmniej będzie sobie "pyrkał na pół gazu"

Będziesz latał "kak rakietu"?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A jeszce chciłem zapytać, bo w tych planach Schiera podobno jakieś wręgi są zle narysowane i nie pasują, może wiecie o które dokładnie chodzi?

• 4 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mój RWD latał na ASP-46 teraz lata na ASP-40 waga modelu do lotu 2550 gr (lata na 1/3 gazu) zrobiony wg. planów Schiera

post-5492-0-10317600-1359634216_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.