F16 Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Wybudowałem już wicherka 25 i teraz mam zamiar budowy RWD-5 bis ale zastanawiam sie jakie dać materiały, ponieważ chce zastąpić sklejke i sosne z planów Schiera na balsowe materiały. Boje się że jak ja sam dobiore materiały to samolot mi się w locie rozleci. Czy mógłby ktoś doświadczony, kto może budował balsowego RWD-5 napisać jakie materiały zastosował do poszczególnych wręg, żeberek skrzydeł i na jaką balsę zastąpić listewki sosnowe 3x3 i 3x5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Sosna ma odmienne właściwości niż balsa. W pewnych zastosowaniach, jak np. elementy nośne i silnie obciążone - nie da się zastąpić sosny, balsą. Zbuduj go wg planów i wg wskazanych materiałów. Będzie latał. A za wiele na tej sośnie masy nie zaoszczędzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Mozesz zmienic jedynie profile skrzydła ze sklejkowych ażurowanych na balsowe,oraz wykonac stateczniki z balsy to juz cos ujmie wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F16 Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 A jaką grubość dać w skrzydłach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 A w jakiej skali to budujesz czy tak jak na planach Schiera skala 1:6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F16 Opublikowano 14 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 dokładnie w takiej jak na planach czyli 1/6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek_jag Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 F16 Zerknij do działu "Makiety szybowców i samolotów polskiej konstrukcji". Wojtek I buduje RWD-5 bis skala 1:6. Relacja z budowy. Kadłub sosna+sklejka. Płat balsa. Powodzenia w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F16 Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Ja tak kombinuje z tą balsą, ponieważ nie mam zamocnego silnika, ale ASP 25 4,1 ccm 0,87 KM mocy chyba da rade nawet bez balsowych przeróbek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Ten silnik jest nawet za mocny do tego modelu. Ja latałem z silnikiem 3,5cm i nie odczuwałem braku mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Latałeś z silnikiem 3,5cm rwd 5 ? a ja się boje że mój nie poleci, a mam 7,5ccm waga na gotowo bez paliwa 1650gram (ciut ponad 120cm długości i 166cm rozpiętości) no nic przynajmniej będzie sobie "pyrkał na pół gazu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Latałeś z silnikiem 3,5cm rwd 5 ? a ja się boje że mój nie poleci, a mam 7,5ccm waga na gotowo bez paliwa 1650gram (ciut ponad 120cm długości i 166cm rozpiętości) no nic przynajmniej będzie sobie "pyrkał na pół gazu" Będziesz latał "kak rakietu"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronik-adam Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Chyba nie zrozumiałem miałeś na myśli "jak rakietą" ? myśle że na pół gazu powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F16 Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 A jeszce chciłem zapytać, bo w tych planach Schiera podobno jakieś wręgi są zle narysowane i nie pasują, może wiecie o które dokładnie chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 w tych planach Schiera podobno jakieś wręgi są zle narysowane i nie pasują, może wiecie o które dokładnie chodzi? Zajrzyj do tego wątku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F16 Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Bardzo dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 A jaką rozpiętość RWD polecalibyście do silnika ASP .75?? Jest w ogóle sens taki silnik wkładać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Jest w ogóle sens taki silnik wkładać?? Nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Chodzi o markę, pojemność, czy o jeszcze cos innego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Może ktoś mi pomóc?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RWD Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Mój RWD latał na ASP-46 teraz lata na ASP-40 waga modelu do lotu 2550 gr (lata na 1/3 gazu) zrobiony wg. planów Schiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi