Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakiś czas temu zacząłem intensywnie interesować się modelami fpv. Na początek jednak chcę zapoznać się od podstaw z modelarstwem i zaniem przejdę do latających skrzydeł chcę zapoznać się z budową i obsługą podstawowego modelu jakim jest RWD-5. Jestem już w trakcie budowy jednakże będę potrzebował pomocy oraz waszego doświadczenia.

Dobór elementów elektronicznych jest dla mnie czarną magią, stwierdziłem jednak, że osoby, które posiadają już modele i wiedzą czego oczekiwać od np. silnika, regulatora czy aparatury pomogą dobrać mi te właściwe gadżety.

Budowa zatrzymała się w miejscu na przygotowanie sklejki pod silnik (cholera, jak mam zrobić dziurki, gdy nie mam wymiarów silnika :?: :) ), tak więc po wszelkich oględzinach, poszukiwaniach i dokształcaniu teoretycznym dalej jestem w tym samym miejscu.

Sprzęt chcę kupić w sklepie internetowym, albo na miejscu (tj. w Poznaniu, w zależności od ceny).

Aparatura: na miejscu - sklep w Poznaniu i sklep internetowy - abc-rc

lub coś co polecacie innego w cenie około 350 zł. Moje wymagania wobec aparatury są takie, że musi mieć długi zasięg (pod przyszłe fpv).

Jakieś podstawowe serwa: na przykład to :?: :?: :?:

Jakieś aku i akumulator, nie mam zielonego pojęcia czym się sugerować przy wyborze jednego i drugiego, a problem również leży po stronie, czy lepiej kupić na miejscu czy w internetowym sklepie wszystko na raz, jeszcze raz powtarzam, że nie mam doświadczenia, a za wydane pieniądze chcę kupić najlepszy sprzęt jaki jest możliwy.

I wszystko inne o czym nic nie wiem. Potrzebna będzie jakaś ładowarka, czytałem o jakichś kwarcach i odbiorniku do modelu. Czy może coś jeszcze. Wszelkie uwagi i pomoc mile widziane. Z chęcią odpowiem na wszelkie pytania. Zdjęcia z postępu na razie nie zamieszczam, bo postępu nie ma ;P.

Pozdrawiam Michał

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tak aparatura to ja bym wziął z abc rc tą z linku mam jej bliźniaka T9x i nie narzekam.silnik Emax2822 śmigło GWS10x6, akumulator 1800-2200mAh 3s 20-25c,regulator 25A jakiś nie programowalny,dwa bowdeny metrowe,piastę do mocowania śmigła,serwa tower pro 1,6kg 4sztuki,odbiornik jest w komplecie z aparaturą,pakiet do apki polecą w sklepie,goldy trzy pary,gniazdo męskie i żeńskie do pakietu.Wszystko kupisz w Abc rc.

Opublikowano

Śmigła od razu parę sztuk, zawiasy,dźwignie sterów,snapy nylonowe, gumy modelarskie ( mocowanie skrzydła),można i kółka piankowe,kilka oringów ( lubią pękać wraz ze śmigłem ), mogą być potrzebne przedłużacze do serw ,

Opublikowano

Dzięki za pomoc, pomógł poleciał. A teraz lista tego co wydaje mi się odpowiednie do zamówienia.

Aparatura: FlySky FS-TH9X 9CH

Silnik: EMAX 2822

Śmigło:GWS 10x4,7 Niestety 10x6 nie znalazłem, to też wydaje się być dobre.

Piasta śmigła: Piasta Prop Saver 2 mm z bolcem (proszę o weryfikację, bo nie wiem czy dobrałem dobrą)

Regulator: ESC 30A Wybrałem jakiś najtańszy z możliwych.

Serwo: TowerPro SG-90 1.6kg/cm

Akumulator: King Max 25C 1900mAh Ale nad tym się jeszcze zastanowie.

goldy trzy pary,gniazdo męskie i żeńskie do pakietu

Nie mam pojęcia jakie dobrać. Mógłbyś podać mi jakieś przykładowe?

Co do gum modelarskich i zawiasów, również prosiłbym drugiego kolegę o pomoc w przykładowym wyborze. No i jeszcze przydałaby się ładowarka do aparatury i do modelu.

Wszystko narazie wyszło około 620 zł. Trochę dużo, więc prosiłbym o ewentualne alternatywy co do mojego wyboru.

Pozdrawiam Michał ;)

Opublikowano

Silnik: EMAX 2822

Śmigło:GWS 10x4,7 Niestety 10x6 nie znalazłem, to też wydaje się być dobre.

Piasta śmigła: Piasta Prop Saver 2 mm z bolcem (proszę o weryfikację, bo nie wiem czy dobrałem dobrą)

Śmigło bardzo dobre. Ja takie mam z tym silnikiem.

prop saver szukaj na oś silnika 3mm np taki;

http://abc-rc.pl/p/106/732/piasta-prop-saver-3-mm-8mm-mp-jet-4602--piasty-smigiel-prop-saver-smigla-i-akcesoria.html

Goldy stosuje takie

http://abc-rc.pl/p/149/2027/wtyki-gold-3-5mm-code-1011a-z-oslonka-zenski-i-meski-3-pary-akcesoria-do-regulatorow-regulatory-esc.html

Opublikowano

Gniazda B1-B2,goldy B18 masz poniżej na stronie z akumulatorem.Zamiast gum modelarski możesz wykorzystać gumki recepturki,ja takich używam,tylko trzeba dać po kilka sztuk.Zawias można wykonać z dyskietki lub kawałka bowdena, ewentualnie z taśmy pakowej.Reszta jest OK.

Opublikowano

A powiedzmy, jakbym mógł jeszcze poświęcić dodatkową stówkę na apkę, to czy jest sens szukać czegoś za te 450 zł, czy ta FlySky posłuży mi na lata?

Opublikowano

Za całe wyposażenie to tak To nie jest tanie Hobby ceny w abc rc są przyzwoite a i z reklamacją w razie czego nie będzie problemu.i jeszcze ładowarka będzie potrzebna na początek wystarczy prosta z balanserem za 32,90zł.

Opublikowano

Jeśli mowa o nowej aparaturze to za 450 nie dostaniesz bardziej funkcjonalnej aparatury. Czy będzie na lata? Opcji ma dużo, jak się nie zepsuje to będzie działać.

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanko: czy ten aku będzie lepszy od podanego? Czy jest warty uwagi?

Od razu jak robie zakupy, to może mógłby podać ktoś jakiej długości powinna być guma modelarska do RWD-5?

Opublikowano

Kup parę metrów. Guma ma to do siebie, że czasem pęka. :wink:

A co do pakietu, lepiej poszukać czegoś w okolicach 1300mAh. Duży pakiet to większa masa i pogorszenie własności lotnych. Lepiej mieć dwa małe, niż jeden duży.

Opublikowano

ja mam pierścień 180 mm ... trzymam dobrze i nie niszczy poszycia ten 125 mm może być za mały a też zamawiałem właśnie to gumę z ABC RC :)

Co do pakietu to w moim RWD mam King Max'a 1900 i waga do lotu z całością wyposażenia to niecałe 650 g :) z pewnością mieć dobrze dwa pakiety ... najlepiej dwa pakiety 1900 :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Lepsze są specjalne gumki "na mocowania skrzydła". Można dobrać wielkość do cięciwy, są dużo szersze i mocniejsze od "recepturek" i nie wrzynają się tak mocno w skrzydła.

Można je kupić w modelarskich. Wystarczają pojedyncze, czyli typowo 4 sztuki na skrzydło.

2 na krzyż, dwie równolegle.

Opublikowano

No i mnie z zakupami porobili, bo aparatura jest chwilowo (mam nadzieję) niedostępna. Trzeba czekać, ale żebyście nie narzekali, że tylko marudzę to wstawiam fotki z postępu na zachętę ;-)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.