dabster Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Witam, jakiś czas temu zacząłem intensywnie interesować się modelami fpv. Na początek jednak chcę zapoznać się od podstaw z modelarstwem i zaniem przejdę do latających skrzydeł chcę zapoznać się z budową i obsługą podstawowego modelu jakim jest RWD-5. Jestem już w trakcie budowy jednakże będę potrzebował pomocy oraz waszego doświadczenia. Dobór elementów elektronicznych jest dla mnie czarną magią, stwierdziłem jednak, że osoby, które posiadają już modele i wiedzą czego oczekiwać od np. silnika, regulatora czy aparatury pomogą dobrać mi te właściwe gadżety. Budowa zatrzymała się w miejscu na przygotowanie sklejki pod silnik (cholera, jak mam zrobić dziurki, gdy nie mam wymiarów silnika :?: ), tak więc po wszelkich oględzinach, poszukiwaniach i dokształcaniu teoretycznym dalej jestem w tym samym miejscu. Sprzęt chcę kupić w sklepie internetowym, albo na miejscu (tj. w Poznaniu, w zależności od ceny). Aparatura: na miejscu - sklep w Poznaniu i sklep internetowy - abc-rc lub coś co polecacie innego w cenie około 350 zł. Moje wymagania wobec aparatury są takie, że musi mieć długi zasięg (pod przyszłe fpv). Jakieś podstawowe serwa: na przykład to :?: :?: :?: Jakieś aku i akumulator, nie mam zielonego pojęcia czym się sugerować przy wyborze jednego i drugiego, a problem również leży po stronie, czy lepiej kupić na miejscu czy w internetowym sklepie wszystko na raz, jeszcze raz powtarzam, że nie mam doświadczenia, a za wydane pieniądze chcę kupić najlepszy sprzęt jaki jest możliwy. I wszystko inne o czym nic nie wiem. Potrzebna będzie jakaś ładowarka, czytałem o jakichś kwarcach i odbiorniku do modelu. Czy może coś jeszcze. Wszelkie uwagi i pomoc mile widziane. Z chęcią odpowiem na wszelkie pytania. Zdjęcia z postępu na razie nie zamieszczam, bo postępu nie ma ;P. Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Tak aparatura to ja bym wziął z abc rc tą z linku mam jej bliźniaka T9x i nie narzekam.silnik Emax2822 śmigło GWS10x6, akumulator 1800-2200mAh 3s 20-25c,regulator 25A jakiś nie programowalny,dwa bowdeny metrowe,piastę do mocowania śmigła,serwa tower pro 1,6kg 4sztuki,odbiornik jest w komplecie z aparaturą,pakiet do apki polecą w sklepie,goldy trzy pary,gniazdo męskie i żeńskie do pakietu.Wszystko kupisz w Abc rc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Śmigła od razu parę sztuk, zawiasy,dźwignie sterów,snapy nylonowe, gumy modelarskie ( mocowanie skrzydła),można i kółka piankowe,kilka oringów ( lubią pękać wraz ze śmigłem ), mogą być potrzebne przedłużacze do serw , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabster Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Dzięki za pomoc, pomógł poleciał. A teraz lista tego co wydaje mi się odpowiednie do zamówienia. Aparatura: FlySky FS-TH9X 9CH Silnik: EMAX 2822 Śmigło:GWS 10x4,7 Niestety 10x6 nie znalazłem, to też wydaje się być dobre. Piasta śmigła: Piasta Prop Saver 2 mm z bolcem (proszę o weryfikację, bo nie wiem czy dobrałem dobrą) Regulator: ESC 30A Wybrałem jakiś najtańszy z możliwych. Serwo: TowerPro SG-90 1.6kg/cm Akumulator: King Max 25C 1900mAh Ale nad tym się jeszcze zastanowie. goldy trzy pary,gniazdo męskie i żeńskie do pakietuNie mam pojęcia jakie dobrać. Mógłbyś podać mi jakieś przykładowe? Co do gum modelarskich i zawiasów, również prosiłbym drugiego kolegę o pomoc w przykładowym wyborze. No i jeszcze przydałaby się ładowarka do aparatury i do modelu. Wszystko narazie wyszło około 620 zł. Trochę dużo, więc prosiłbym o ewentualne alternatywy co do mojego wyboru. Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Silnik: EMAX 2822 Śmigło:GWS 10x4,7 Niestety 10x6 nie znalazłem, to też wydaje się być dobre. Piasta śmigła: Piasta Prop Saver 2 mm z bolcem (proszę o weryfikację, bo nie wiem czy dobrałem dobrą) Śmigło bardzo dobre. Ja takie mam z tym silnikiem.prop saver szukaj na oś silnika 3mm np taki; http://abc-rc.pl/p/106/732/piasta-prop-saver-3-mm-8mm-mp-jet-4602--piasty-smigiel-prop-saver-smigla-i-akcesoria.html Goldy stosuje takie http://abc-rc.pl/p/149/2027/wtyki-gold-3-5mm-code-1011a-z-oslonka-zenski-i-meski-3-pary-akcesoria-do-regulatorow-regulatory-esc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Gniazda B1-B2,goldy B18 masz poniżej na stronie z akumulatorem.Zamiast gum modelarski możesz wykorzystać gumki recepturki,ja takich używam,tylko trzeba dać po kilka sztuk.Zawias można wykonać z dyskietki lub kawałka bowdena, ewentualnie z taśmy pakowej.Reszta jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabster Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 A te 620 zł to normalna cena, tak? ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 A te 620 zł to normalna cena, tak? ;PNo wiesz, "ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka."Ponad połowa to cena apartaury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabster Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 A powiedzmy, jakbym mógł jeszcze poświęcić dodatkową stówkę na apkę, to czy jest sens szukać czegoś za te 450 zł, czy ta FlySky posłuży mi na lata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Za całe wyposażenie to tak To nie jest tanie Hobby ceny w abc rc są przyzwoite a i z reklamacją w razie czego nie będzie problemu.i jeszcze ładowarka będzie potrzebna na początek wystarczy prosta z balanserem za 32,90zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Jeśli mowa o nowej aparaturze to za 450 nie dostaniesz bardziej funkcjonalnej aparatury. Czy będzie na lata? Opcji ma dużo, jak się nie zepsuje to będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabster Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Git, więc czekam na tower w sklepie i zamawiam. ;-) A tymczasem, trzeba ciąć depron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabster Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Jeszcze jedno pytanko: czy ten aku będzie lepszy od podanego? Czy jest warty uwagi? Od razu jak robie zakupy, to może mógłby podać ktoś jakiej długości powinna być guma modelarska do RWD-5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Kup parę metrów. Guma ma to do siebie, że czasem pęka. :wink: A co do pakietu, lepiej poszukać czegoś w okolicach 1300mAh. Duży pakiet to większa masa i pogorszenie własności lotnych. Lepiej mieć dwa małe, niż jeden duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabster Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Czy taka długość gumy będzie odpowiednia? Pierścień 125mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 ja mam pierścień 180 mm ... trzymam dobrze i nie niszczy poszycia ten 125 mm może być za mały a też zamawiałem właśnie to gumę z ABC RC Co do pakietu to w moim RWD mam King Max'a 1900 i waga do lotu z całością wyposażenia to niecałe 650 g z pewnością mieć dobrze dwa pakiety ... najlepiej dwa pakiety 1900 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabster Opublikowano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Jeszcze tylko nie mam dobranego akumulatora do nadajnika. A cała reszta została już obgadana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Ja przypinam skrzydła zwykłymi biurowymi gumkami, używam ich 10, 5 na jedną przekątną i 5 na drugą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Lepsze są specjalne gumki "na mocowania skrzydła". Można dobrać wielkość do cięciwy, są dużo szersze i mocniejsze od "recepturek" i nie wrzynają się tak mocno w skrzydła. Można je kupić w modelarskich. Wystarczają pojedyncze, czyli typowo 4 sztuki na skrzydło. 2 na krzyż, dwie równolegle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabster Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 No i mnie z zakupami porobili, bo aparatura jest chwilowo (mam nadzieję) niedostępna. Trzeba czekać, ale żebyście nie narzekali, że tylko marudzę to wstawiam fotki z postępu na zachętę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi