Irek M Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Jeśli używam śmigła APC 11x5,5 to składane powinno wieć te same rozmiary czy mniejsze? Średnica 11' składanego jest większa niż 11' APC. Oczywiście pewnie chodzi o rozstaw mocowania ale czy to bierzemy pod uwage czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Wiesz co, w sumie zdania są podzielone... Bo jedni gadają tak, drudzy tak... W sumie na chłopski rozum... "kołpak" ma przecież również swoje wymiary "średnicę" więc śmigło też powinno być mniejsze Przykładowo egp kołpak ma 2'' więc śmigło zamiast 11'' dajemy 9'' Ja tego się trzymam i nie narzekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Pytam dlatego bo własnie obawiam sie, że wieksza średnica całości będzie skutkowała większym poborem prądu. Piastę i tak będę musiał rozwiercać więc sklep mi nie przyjmie spowrotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Wyczytałem, że wymiary śmigła (średnica, skok) powinny być takie same. Uzasadnienie było takie, że w całym śmigle powierzchnia środkowa nie jest powierzchnią pracującą. Dopiero w pewnym oddaleniu od osi zaczyna się obszar pracy. Czyli analogicznie jak w śmigle z kołpakiem. Był nawet rysunek to obrazujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Najwięcej pracuje końcówka śmigła, gdy jest bardziej oddalona od środka przybywa większą drogę dając większy ciąg ale i pobór prądu. Trzeba zwracać uwagę na wielość kołpaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bostyl Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 wymiar 11 cali śmigła składanego to wymiar razem z kołpakiem / tak podaje producent / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 wymiar 11 cali śmigła składanego to wymiar razem z kołpakiem / tak podaje producent /No własnie w tym sęk bo np w Helipadzie podano : 11x6 czyli 294....,a w "stałych" śmigłach jest to 279 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Może to po prostu pomyłka. Zobacz analogicznie w abc-rc np ten http://abc-rc.pl/p/94/1909/smiglo-skladane-11x6-kolpak-metal-33mm-kompletne-smigla-skladane-kompletne-smigla-i-akcesoria.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Może to po prostu pomyłka. Zobacz analogicznie w abc-rc np tenByć może pomyłka - w ABC-RC też pełno takich :mrgreen:. Dlatego pytanie kierowałem przede wszystkim do osób, które zamieniały śmigła i w 100% mogę potwierdzić, że nie ma różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Ja na twoim miejscu kupil bym taki sam rozmiar skladanego co stalego.Nie widze powodu zeby stosowac inne oznaczenia rozmiarow dla skladanych i stalych smigiel.Jezeli do smigla skladanego zastosujesz odpowiedni kolpak(rozmiar zalecany przez producenta) to srednica smigla bedzie odpowiadala jego oznaczeniu.na potwierdzenie moich slow moge potwierdzic ze moje 200x150 skaldane Graupnera ma tyle srednicy co powinno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Jezeli do smigla skladanego zastosujesz odpowiedni kolpak(rozmiar zalecany przez producenta) to srednica smigla bedzie odpowiadala jego oznaczeniu.Chcę kupić już kompletne i własnie takiego podano rozbiezne wymiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Mozesz podac linka gdzie jest podane ze skladane ma wieksza srednice?Widze ze APC zaleca piaste z rozstawem 45mmDruga sprawa to robia z 11 tylko x 8, przynajmniej takie dane sa na ich stronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi