Linean Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 [2,4ghz]Po kraksie mojego modelu esa rozerwała się antenka(kabel koncentryczny) , albo została przecięta przez śmigło czy coś , ale mniejsza z tym . Odlutowałem uszkodzoną część , uciąłem i wlutowałem pozostałą ( jakieś 1/5 poprzedniego ) część. I teraz moja pytanie czy 4 razy krótszy kabel wpłynie jakoś na zasięg ? Na naziemnych testach , gdy odbiornik jest 1m nad ziemią osiąga jakieś 100m , gdy jest powyżej 2m to już jakieś +200 ( nie miałem możliwości sprawdzić dalej ) . Trochu boję się puścić model , bo polecę na pewno wyżej niż te 2m i dalej niż te 200m i nie chcę stracić panowania . Pozdr
bart07 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Nie ma żadnego znaczenia długość kabla antenowego (dokładniej im mniej tym lepiej). Ważna jest tylko długość pracującej części. Dla 2.4 to coś koło 3 cm. Bart
pawel66 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Więc najlepiej przylutowywać samą antenkę bez ekranu? coś mi się wierzyć nie chce...
Leszek_K Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Najlepiej - 3cm drucik jest najlepszy w tej kategorii anten. Kazdy kawalek koncentryka pomiedzy odbiornikiem a czynna antena wprowadza straty. Przy dobrym/krotkim kablu sa one nieistotne ale dluzszy/gowniany kabelek - zdziwil bys sie jakiej szkody moze narobic.
bart07 Opublikowano 1 Maja 2012 Opublikowano 1 Maja 2012 Czy problemem będzie zrobienie testu zasięgu na ziemi? Jeżeli uzyskasz 200m to w powietrzu o wiele więcej. Napraw jak uważasz i sprawdź zasięg na ziemi. Kilkukrotnie naprawiałem anteny. Czasem tak jak Ty, czasem jak napisał Leszek. Zawsze z dobrym rezultatem.
Grzesiek Opublikowano 20 Czerwca 2012 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Ja tez urwalem w Turnigy 9x obciąłem o ok 2cm i wlutowalem tak jak bylo czyli ekran do masy a zyłe gł. do zyły nawet sie udało dziala ale jaki zasieg nie wiem moze ktos jasniej podkrecić temat w kwesti wymiany bedz naprawy anten
Rekomendowane odpowiedzi