Skocz do zawartości

Pomiar wysokości lotu.

Irek M

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wychodzi na to, że wariometr ale nie chciałem używać tak fachowej nazwy :devil: No niestety modelarski to on nie jest ale ze wzgl. na wymiary da się zamocować do każdego modelu prawie. Waga - 80g, długosc - 10,5cm, w najszerszym miejscu 6cm, więc wielkie i ciężkie to nie jest.

Opublikowano

MareX, no masz racje nie ma co :D

Wariometr nie mierzy wysokości tylko pokazuje kierunek wznoszenie-opadanie :) zasugerowałem się wario modelarskim który to krzyczy mi wszystko do ucha łącznie z temperaturą, napięciem akku i brakiem ramek PPM :P

Opublikowano

Dla mnie nie ma znaczenia zasada pomiaru, ważne by wskazywało w miarę dokładnie obojetnie czy w metrach czy w stopach. Nawet różnica paru metrów przy np 300 czy 600 wskazywanych jest do zazkceptowania przeze mnie.

Opublikowano
Oczywiście nie dotyczy to kolegów, którzy obserwowali loty na lotnisku.

... hahha... ale zadałeś mi to samo pytanie na lotnisku i strzeliłem bardzo blisko :mrgreen:

Jak holujemy szybowce zauważyłem że nie problem jest z tym że modelu w ogóle nie widać tylko o wiele wcześniej trudno już orientować się czy model się wznosi, opada czy na jaką stronę aktualnie się przechyla - jednym słowem bardzo trudno utrzymać kierunek lotu. Przy locie solo na pewno też same te niedoskonałości w prowadzeniu modelu są mniej widoczne ale w momencie kiedy na holu znajduje się drugi model - widać wyraźnie jak jeden względem drugiego zaczyna tańcować aż do momentu kiedy trzeba się już wyczepiać bo robi się gorąco :)

Opublikowano

Witam...

Panowie czy wiecie i wogole czy mozna kupic takie ustrojstwo zeby pokazywalo mi dana wysokosc ???? ( w modelu sprzet z nadajnikiem a w reku trzymam odbiornik z czytnikiem wysokosci)

Opublikowano

No to gratulacje bo przecież to nie jest duży model.

Wytrymowałeś go na wznoszenie po kręgu i tylko obserwowałeś co się dzieje czy przez cały czas lotu mu ,,pomagałeś "

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.