Oko 007 Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Chłopaki mam do was jeszcze jedno pytanie, czy któryś z was ustawił w DC16 komunikaty głosowe tak by automatycznie informowały o wysokości modelu ? np krążymy w kominie i vario co kilka, kilkadziesiąt metrów podaje aktualny stan wysokości np 100,150,200 metrów. Będę bardzo wdzięczny komuś kto w wolnej chwili szczegółowo opiszę jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Podam moje rozwiązanie, chociaż pewnie opcji jest kilka Jako "Alarms" mam ustawione kilka kluczowych dla mnie wysokości przy których pojawia się komunikat o ich przekroczeniu. To po pierwsze. Po drugie, Vario mam ustawione na przełączniku 3-pozycyjnym (u mnie Sg): wyłączone, brak komunikatów tylko komunikaty głosowe o wysokości co określony / zadany czas variometr aktywny + komunikaty głosowe Opcja "tylko komunikaty o wysokości co określony / zadany czas" jest ustawiona w następujący sposób: w menu "Voice Output" / Telemetry: Repeat every i tutaj czas + Switch ustawiony jako logiczny Lx: Sg and Sg Dodatkowo w tym samym miejscu Trigger Switch wybrany jako dodatkowy przycisk na drążku aby można było zapytać o wysokość w dowolnym momencie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Mariusz a mowę masz w Polskiej wersji czy w Angielskiej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 ja używam angielskiej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Miałem przez chwilkę wersję polską, ale odczyt typu dwa sto, oznaczający dwieście trochę mnie irytował wiec wróciłem do angielskiej. Być może to się zmieniło ale nie śledzę już rozwoju polskiej wersji - to kwestia przyzwyczajenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Dokładnie u mnie jest ten problem który opisuje Piotr. A nie próbował nikt sterować komunikatami głosowymi za pośrednictwem Vario ? np by vario "zasterowało gotowym komunikatem " a nie "składało" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 W dniu 6.09.2016 o 16:05, Oko 007 napisał: . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Jest już Jeti Studio na stronie Jeti Ryszardzie problem Flight monitor-a został rozwiązany teraz walczę z Variometrem a raczej z komunikatami do niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Czesc, Komunikaty takie najłatwiej ustawić jako kolejne alarmy przekroczenia danej wysokości altitude x>100 mtr, altitude x>150 mtr itd. Pzdr Piotr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Czesc, Komunikaty takie najłatwiej ustawić jako kolejne alarmy przekroczenia danej wysokości altitude x>100 mtr, altitude x>150 mtr itd. Pzdr Piotr Takie proste, a tak trudno było na to wpaść jeszcze raz wielkie dzięki Piotrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Witam, ja pierwotnie też miałem takie rozwiązanie ale jak dla mnie było mało wygodne - dużo ustawiania, mało efektu. Po pierwsze ograniczasz się tylko do określonych wysokości (np. co 50m) a po drugie trzeba ustawiać podwójnie tzn. dla h > oraz h < bo w przeciwnym razie poda Ci tylko dla wznoszenia lub opadania. Ja zostawiłem tylko jedną wartość - wysokość przy której chcę wyłączać silnik. Ale tak jak pisałem wcześniej - ta aparatura pozwala na wiele i każdy ustawia jak mu wygodniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Witam, ja pierwotnie też miałem takie rozwiązanie ale jak dla mnie było mało wygodne - dużo ustawiania, mało efektu. Po pierwsze ograniczasz się tylko do określonych wysokości (np. co 50m) a po drugie trzeba ustawiać podwójnie tzn. dla h > oraz h < bo w przeciwnym razie poda Ci tylko dla wznoszenia lub opadania. Ja zostawiłem tylko jedną wartość - wysokość przy której chcę wyłączać silnik. Ale tak jak pisałem wcześniej - ta aparatura pozwala na wiele i każdy ustawia jak mu wygodniej Fakt Mariusz że ustawiania jest sporo, ale raz ustawię i będę miał spokój potrzebuje tylko komunikaty na wznoszeniu by nie odrywać oczu z modelu podczas krążenia w kominie. Mam też wywoływanie poprzez przełącznik, ale tak jak pisał Piotr z Proszkowa radio słabo to do siebie składa i efekt jest jaki jest . Ciekawi mnie co jest w PL mowie zamieszane że czas składa dobrze, a wysokość i pojemność pakietu już trochę gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 No i super - najważniejsze, że osiągnąłeś efekt, który Tobie odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Tak Mariusz na obecną chwilę mi wystarczy może z czasem jak zacznę lepiej panować nad tym nadajnikiem to będę próbował innych rozwiązań . Jedno jest pewne że radio jest rewelacyjne i myślę że długo pozostanie w moim posiadaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Czołem bracia modelarze. Mam do was jeszcze jedno pytanie odnośnie Dc16 o którym mowa. Chciałem ustawić w nadajniku coś takiego jak limiter wysokości, chciałbym do tego użyć przełącznika o trzech położeniach i przypisać to mniej więcej tak pozycja 1 odcięcie silnika następuje po osiągnięciu 100 m wysokości pozycja 2 odcięcie silnika następuje po osiągnięciu 150 m wysokości pozycja 3 brak odcięcia, silnik pracuje bez względu na osiągniętą wysokość. Wiem że to zbędny gadżet, ale czy któremuś z was udało się coś takiego osiągnąć ?? będę wdzięczny za podpowiedzi, pozdrawiam Tomek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zbilza się nowa wersja oprogramowania 4.20 dla DC/DS 16 https://www.rc-thoughts.com/2016/12/jeti-firmware-4-20-what-to-expect/ EspritModel.com udostepnia już wersje beta, 6 MB file Wystraczy napisac i poprosic zb@espritmodel.com Pzdr Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Myslalem, ze Jeti udostepni nowa wersje tuż po Nowym Roku a tu taka mila niespodzianka http://www.jetimodel.com/en/Downloads/DC-DS-Firmware-Update-Version-4-20/ Niestety LUA tylko dla DC/DS 16 (DC24 oczywiście w standardzie już od jakiegoś czasu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Dzięki Piotr za cynk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 I stało się ... Przed swiateczny pospiech bardzo nie wskazany ... W wersji 4.20 pojawil się maly 'bug' 1. w gyro menu (jesli przypisane do trybu lotu mamy sygnal-100/0/+100 niezależnie od ustawien % w 'gyro menu', jeśli na pokrętle/proporcjonalnie ok) 2. data w 'Select model' menu dla nie wybranych modeli jest nie prawidlowa Jest już 'quick fix' wersja 4.20.1 Zdarza się najlepszym, choc nie powinno ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Ktoś wgrał nowy soft? Jak wrażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi