kr3cik Opublikowano 16 Czerwca 2012 Opublikowano 16 Czerwca 2012 Witam. Chciałbym zaprezentować mój nowy szybowiec. Jest to Faun ze stajni Blejzyka w wersji elektro Model wyposażony jest w: silnik: Emax cf2822 regulator: mag8 20A śmigło: składane 10x4 serwa motylka: 2 x HXT900 serwa lotek: 2 x Hitec HS65MG pakiet: 1300mAh Waga do lotu 796g Krótkie filmiki z oblotów być może uda mi się wkrótce dodać (mam jakiś problem z edycją w całość więc spróbuje załączyć surowe filmiki bez obróbki)
bubu2 Opublikowano 16 Czerwca 2012 Opublikowano 16 Czerwca 2012 Chciałbym zauważyć, ze Pan Artur wcale nie robi modeli w stajni.
kr3cik Opublikowano 16 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2012 Chciałbym zauważyć, ze Pan Artur wcale nie robi modeli w stajni. A dzwoniąc z komórki dzwoni każda komórka twojego ciała? Gratuluję...
Malker Opublikowano 16 Czerwca 2012 Opublikowano 16 Czerwca 2012 bubu2, bez komentarza !! Łukasz, czy latasz nadal za Gorzycami ? Model fajny, kiedyś o podobnym myślałem ale... czy ja wiem ?
tomekmagda3 Opublikowano 16 Czerwca 2012 Opublikowano 16 Czerwca 2012 Mam większego brata - Firsta plus , szybki i niski przelot potrafi zrobić banana na buzi.Zmień mu silnik na mocniejszy zobaczysz ile do ci radochy.
kr3cik Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2012 Malker latam nadal za Gorzycami chociaż oblot akurat odbył się w Mchałkowie Model całkiem fajny i przyjemny ale po dwóch lotach to niewiele w sumie mogę powiedzieć. Kilka rzeczy przy nim zostało mi do zrobienia ale pewnie znajdę na to czas dopiero zimą... tomekmagda3 na razie nie mam w planach zmiany silnika a szybki przelot po zejściu z większej wysokości faktycznie robi wrażenie Wstawiam film. Coś chyba w końcu udało mi się skleić. http://vimeo.com/44154437
tomekmagda3 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Doważ go trochę zobaczysz powinien latać lepiej te modele wbtew pozorom muszą mieć wagę mój doważyłem balastem 200g i zdecydowanie lata dużo lepiej
Malker Opublikowano 17 Czerwca 2012 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Daj znać jak będziesz tam latał, podjadę popatrzeć
kkkamil Opublikowano 17 Czerwca 2012 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Też początkowo doważałem fauna. Później zdecydowałem się na odciążenie ogona, zrezygnowałem z demontowalnych stateczników i zmniejszyłem ich powierzchnię. Model lata zdecydowanie lepiej po tych zabiegach. Wcześniej zbyt łatwo było go przeciągnąć przy małych prędkościach. kr3cik, Ty nie zauważyłeś takiej tendencji tego modelu? jak wykańczałeś płat, oklejałeś czy malowałeś?
kr3cik Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2012 W tej chwili mam możliwość zarówno doważenia jak i lekkiego odchudzenia tego modelu... Ale na razie nie będę zmieniał jego wagi bo prędkość jaką uzyskuje mnie zadowala. Zobaczę jak będzie się zachowywał przy silniejszym wietrze i wtedy wprowadzę ewentualnie jakieś zmiany. kkkamil latałem tym modelem dopiero dwa razy i przy drugim locie sprawdzałem jak reaguje na zmniejszanie prędkości. Długo mi pokazywał, że próbuje latać za wolno także ciężko było tego nie zauważyć. a przeciągnięcie było dosyć łagodne i model nie wpadł w korkociąg... Płat jest malowany. Usterzenie zresztą też, z tym, że przed malowaniem było pokryte cienkim laminatem szklanym. Malker moje latenie jest z reguły mocno nie planowane a i tak muszę chyba przenieść się do Michałkowa albo jeździć kawałek dalej bo na tym odbiorniku zauważyłem zakłócenia przy podejściu do lądowania (za blisko linii wysokiego napięcia) i szkoda modelu
Malker Opublikowano 17 Czerwca 2012 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Widziałem, że latasz na starym miejscu na lotnisku ? Nie można już tam latać modelami ! Jak nie wiesz gdzie jest nowe miejsce, daj znać na PW.
kr3cik Opublikowano 17 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2012 Latałem w miejscu w którym odbywał się memoriał H. Jerzyka
Malker Opublikowano 17 Czerwca 2012 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Czyli na starym miejscu - tam juz nie mozna latac.
kr3cik Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 18 Czerwca 2012 Latacie po tym lotnisku z miejsca na miejsce zamiast latać modelami Ja i tak wole latać poza lotniskiem. Ale chętnie się dowiem gdzie teraz można tam latać. Sprawdzałem już jakiś czas temu na stronie sekcji modelarskiej i nie znalazłem tam nowej lokalizacji. Jest tylko informacja o nowym miejscu bez podania gdzie ono się znajduje...
kojani Opublikowano 20 Czerwca 2012 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Łukasz właśnie jestem na etapie końcowego uzbrajania kadłuba do Fauna, i może podpowiesz gdzie umieściłeś regulator. Mnie pasuje wstawić aż za serwami, ale to wiąże się z dość długimi kablami do silnika, żeby umożliwić zdejmowanie dzioba. Może jakieś zdjęcie ...
kr3cik Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2012 Łukasz właśnie jestem na etapie końcowego uzbrajania kadłuba do Fauna, i może podpowiesz gdzie umieściłeś regulator. Mnie pasuje wstawić aż za serwami, ale to wiąże się z dość długimi kablami do silnika, żeby umożliwić zdejmowanie dzioba. Może jakieś zdjęcie ... W moim Faunie serwa zamontowane są pod płatem. Wycięty jest otwór w kadlubie i wstawiona półka. Odbiornik jest za serwami a regulator przed. W moim modelu nosek nie jest zdejmowany. Kadlub stanowi jedna całość, wyciąłem w przedniej części kabinke w celu dostępu do akumulatora.Zdjęcia wstawię ale niestety prawdopodobnie dopiero w okolicach weekendu.
kojani Opublikowano 20 Czerwca 2012 Opublikowano 20 Czerwca 2012 No tak - ja mam nos zdejmowany i serwa z przodu pod skrzydłami pójdzie pakiet - trochę to inaczej wygląda u Ciebie.
kr3cik Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2012 Jak dasz pakiet pod skrzydlo możesz mieć problem z wyważeniem bez ołowiu. No chyba, że masz ciężki silnik albo lekkie stateczniki...
kojani Opublikowano 20 Czerwca 2012 Opublikowano 20 Czerwca 2012 W tym momencie nie mam wielkiego wyboru serwa są już wmontowane z przodu. Pakiet będzie na tyle z przodu - na ile to będzie możliwe - jutro będę wiedział po przymiarce, ołowiu wolałbym raczej uniknąć. Aczkolwiek zawsze pozostaje jeszcze opcja drugiego kadłuba
kr3cik Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2012 Wybór jest zawsze;-) U mnie ta cześć w której ty masz zamontowane serwa jest wyciętą (płaska cześć wewnętrznego noska). Na to jest wklejony zewnętrzny nosek z wyciętą kabinką (jej zarys powinien być widoczny na 3 zdjęciu w pierwszym poście) Niestety samą kabinkę musze zrobić nową albo odsunąć pakiet do tyłu i dołożyć ołowiu.
Rekomendowane odpowiedzi