wichercat Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat pakietu oferowanego w sklepie pakiet lipol do zastąpienia standardowego pakietu 8xnimh..? Odpowiedź ze sklepu mam że pasuje bo taką informację mają od dualskiego no ale ta różnica voltów.....9.6 a tu 11.1 to nie spowoduje dymu w apce...? http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=183_488&products_id=11856 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 no ale ta różnica voltów.....9.6 a tu 11.1 to nie spowoduje dymu w apce...? http://www.modelemax...oducts_id=11856 Nie. Pakiet świeżo naładowanych NiMH może mieć nawet 11,2V (8X1,4V) i dym z aparatury nie leci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Witam Mam Jr-a co prawda X95 coś tam na 2,4Ghz i z tego co pamiętam w instrukcji było upomnienie aby nie używać pakietów o wiekszym napięciu niz znajdujący się w modelu NimH, aczkolwiek słyszałem że są osoby używające LiPoli. A z innej beczki jaki problem naładować wieczorem aparaturę, gdy wskaźnik naładowania dochodzi do granicy i cieszyć się przez dłuższy, krótszy okres z nadajnika bez potrzeby wymieniania baterii. Mój Jr na standardowej firmowej bateryjce chodzi już trzeci sezon i jest OK. Pozdrawiam Viper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Ja w swojej PCM 9 X II mam lipola i po naładowaniu ma 12V i uzywam radia od ok 1,5 roku z tym lipolem i zadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wichercat Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 standardowy nimh 1500 starcza na dzień i mnie to wkurza..... no to skoro tak to trzeba zapakować i sprawdzić organoleptycznie dzięki za uwagi.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikasiak Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Ja w swoim używam tego pakieciku http://www.hobbyking...o4_TX_Pack.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Ja w swojej PCM 9 X II mam lipola i po naładowaniu ma 12V i uzywam radia od ok 1,5 roku z tym lipolem i zadnego problemu. Problem jest taki, że nie masz modułu 2,4 GHz, który w DSX9 jara się przy wyższym zasilaniu. Instrukcja DSX9 wyraźnie zabrania używania li-poli. Polecam Ni-MH Eneloop lub LiFePo4, np. taki jak podał pikasiak czy taki: http://www.hobbyking...tter_Pack_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Lipol po naładowaniu (3s) ma 12,6 V ! Nie wiem jak spektrumowskie czy JR-owskie moduły 2,4 GHz. Jeśli jest ostrzeżenie producenta to nie lekceważyłbym tego. To, że komuś się udało, nie musi być powtarzalne. W swojej 9303 latałem 2 sezony na lipolach 3s 2250 mAh ale wróciłem do swoich 6 letnich NiCd 1500 mAh, które przyleciały wraz z nadajnikiem. Używałem niestety modułów Assan i FrSky - przetrwały. Oryginalny moduł - 72 MHz, dodatkowy - 40 MHz też przetrwały te esksperymenty. Pomijam, że w 2-gim roku 2250 mAh było już nieosiągalne, częściej 1700. Jednego razu zagapiłem się i zostawiłem w modelarnia włączony nadajnik. Niestety, nie wyłączył i rano na pakiecie było 0,0 V ! Drugim problemem jest poziom alarmu - 9V to dla lipoli bardzo dolna granica (zwróć proszę uwagę na obciążenie - rzędu 250 mA !) ale dla NiMh-ów to poziom alarmu jeszcze nie jest. Nie jest to jakiś poważny problem - ale jest. Zdecydowanie wolę NiCd czy NiMh. Ładowarek mam kilka, więc nie jest to dla mnie problem. Na 2 ładowarkach ładują się lipole napędowe a w tym czasie na byle czym mogę doładować nadajnik na następny dzień. Grzecznie - 0,1C, przecież wyspać też się trzeba. A w pudełku zawsze leżą zapasowe 900, na wszelki wypadek... Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Maciek - nie rób scen tylko zrób, jak napisał Paweł i Jurek - wiadomo - w namiocie na pikniku nie ma gniazdka, żeby podładować pakiet na następny dzień, ale możesz kupić 16 enelopów 2000mAh i zrobić sobie dwa pakiety, A ładować trzeba zawsze dnia poprzedniego, bo nawet jak się trafi słabsze ogniwo, to dzień wytrzyma ale dwa ? A tak nawiasem - w tą sobotę na naszym polu robimy zawody w spalinowym kombacie, więc gdybyś był w pobliżu.....Trochę chłopaków z Polski się zjedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Jednego razu zagapiłem się i zostawiłem w modelarnia włączony nadajnik. Niestety, nie wyłączył i rano na pakiecie było 0,0 V ! To JR nie ma zabezpieczenia przed rozladowaniem ? Kurcze niewiele linijek kodu potrzebne jest do takiego zabezpieczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgadza się, niestety nie ma ! Stary 374 - miał. Może cięcie kosztów ? Może Amerykanie nie są tacy gapowaci ? Może brak bateryjki do podtrzymania pamięci wewnętrznej ? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi