Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy klej polimerowy Dragon sklei plastykowy orczyk do kadłuba z pianki EPP? I czy w ogóle ten typ kleju jest odpowiedni do klejenia modelu z EPP??

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ale czy sklei plastyk do kadłuba z EPP??

Powinien skleić... A jeżeli tak się nie stanie to możesz zrobić to np. poxipolem.
Opublikowano

Ja bym Dragona odstawił. Skleić sklei ale ja się zawiodłem.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie UHU Por. Klej jest rewelacyjny tylko trzeba przestrzegać pewnych zasad klejenia nim.

Opublikowano

Po pierwsze kupiłem go w OBI. Po drugie po zaschnięciu był bardzo sztywny i się łamał, a mi chodziło o trochę elastyczną spoinę.

ES po lekkim krecie w miejscach gdzie dałem Dragona popękał.

Drugi ES klejony UHU Porem po podobnych kretach nie pękał tylko się odkształcał.

Do sztywnych połączeń w EPP zamiast Dragona stosuje CA, o niebo lepiej trzyma.

Nie mniej każdy modelarz stosuje "swoje" kleje na których polega.

Może dla Ciebie Dragon będzie OK, ale naprawdę polecam UHU. Jest zdecydowanie droższy ale naprawdę lepszy.

Opublikowano

Orczyki do kadłuba (tu pewnie miałeś na mysli raczej stery) wkleja się na żywicę 5min. Pewnie i szybko, Dragon schnie godzinę i wiąże całą dobę.

Opublikowano

Poxipol, Czy ten dwuskładnikowy klej schnie na twardo? Bo na opakowaniu pisze " Masa plastyczna". Czy nie stopi on EPP??

Opublikowano

EPP nie stopi, schnie na twardo. Masa plastyczna oznacza, że zanim zaschnie będzie miał konsystencję plasteliny. jednak nie klej tym EPP, lepszy będzie UHU-Por albo inne kleje do pianek. Ale nie poxipol!!

Opublikowano

Do elementów trochę bardziej obciążonych (wręga silnikowa, orczyki itp.) poxipol jest ok, prezcież to epoksyd, a masa plastyczna o której wspominacie to zapewne poxylina która rzeczywiście niezbyt nadaje się do wszelkch pianek.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze nazwałem orczyki, może to stery, są to plastikowe elementy (w moim przypadku przyklejane) łączone do lotek, steru kierunku i wysokości.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy dobrze nazwałem orczyki, może to stery, są to plastikowe elementy (w moim przypadku przyklejane) łączone do lotek, steru kierunku i wysokości.

To są po poprostu dzwignie sterów

(musiałem poprawić bo aż wstyd było mi to czytać.)

Edytowane przez instruktor
Opublikowano

No więc dzwignie sterów. W moim modelu (RTF) do lotek były przyklejone te dzwignie lecz po kilku ruchach lotkami odkleiły się.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Nie chciałem zakładać nowego wątku więc pisze tutaj.

Po porządnym krecie zgubiłem dźwignie sterów i te metalowe druty łaczące stery i serwa.

Pytanie 1 jak sie nazywają te metalowe druty bo chcę zamówić

Pytanie 2 jakie wymiary mają te stery w Pioneer 1400 ( nie mam suwmiarki i nie wiem jak okreslic wymiary)

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ad.1 Bowden

Ad.2 Mozesz brac jakiekolwiek, maja one przeciez otwory i mozna sobie ustawic, ale najlepiej jakies male do szybowcow.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.