tomyy29 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Witam. Czy klej polimerowy Dragon sklei plastykowy orczyk do kadłuba z pianki EPP? I czy w ogóle ten typ kleju jest odpowiedni do klejenia modelu z EPP?? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip. Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Tak, jest odpowiedni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Ale czy sklei plastyk do kadłuba z EPP?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 O ile się nie mylę, to taki właśnie klej jest przeznaczony do różnego rodzaju pianek, styro itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Ale czy sklei plastyk do kadłuba z EPP?? Powinien skleić... A jeżeli tak się nie stanie to możesz zrobić to np. poxipolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Ja bym Dragona odstawił. Skleić sklei ale ja się zawiodłem. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie UHU Por. Klej jest rewelacyjny tylko trzeba przestrzegać pewnych zasad klejenia nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Czy możesz napisać jaki był powód twojego zawodu z Dragonem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Po pierwsze kupiłem go w OBI. Po drugie po zaschnięciu był bardzo sztywny i się łamał, a mi chodziło o trochę elastyczną spoinę. ES po lekkim krecie w miejscach gdzie dałem Dragona popękał. Drugi ES klejony UHU Porem po podobnych kretach nie pękał tylko się odkształcał. Do sztywnych połączeń w EPP zamiast Dragona stosuje CA, o niebo lepiej trzyma. Nie mniej każdy modelarz stosuje "swoje" kleje na których polega. Może dla Ciebie Dragon będzie OK, ale naprawdę polecam UHU. Jest zdecydowanie droższy ale naprawdę lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Orczyki do kadłuba (tu pewnie miałeś na mysli raczej stery) wkleja się na żywicę 5min. Pewnie i szybko, Dragon schnie godzinę i wiąże całą dobę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Poxipol, Czy ten dwuskładnikowy klej schnie na twardo? Bo na opakowaniu pisze " Masa plastyczna". Czy nie stopi on EPP?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 EPP nie stopi, schnie na twardo. Masa plastyczna oznacza, że zanim zaschnie będzie miał konsystencję plasteliny. jednak nie klej tym EPP, lepszy będzie UHU-Por albo inne kleje do pianek. Ale nie poxipol!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Ja kleiłem poxipolem i zawsze było dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Do elementów trochę bardziej obciążonych (wręga silnikowa, orczyki itp.) poxipol jest ok, prezcież to epoksyd, a masa plastyczna o której wspominacie to zapewne poxylina która rzeczywiście niezbyt nadaje się do wszelkch pianek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 tomyy29 sprecyzuj proszę co masz namyśli z tymi orczykami. Padło parę domysłów, ale czy się wszyscy rozumiemy, że mowa o tym samym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Nie wiem czy dobrze nazwałem orczyki, może to stery, są to plastikowe elementy (w moim przypadku przyklejane) łączone do lotek, steru kierunku i wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Nie wiem czy dobrze nazwałem orczyki, może to stery, są to plastikowe elementy (w moim przypadku przyklejane) łączone do lotek, steru kierunku i wysokości. To są po poprostu dzwignie sterów (musiałem poprawić bo aż wstyd było mi to czytać.) Edytowane 23 Czerwca 2012 przez instruktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 No więc dzwignie sterów. W moim modelu (RTF) do lotek były przyklejone te dzwignie lecz po kilku ruchach lotkami odkleiły się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 no to dobrze mówiłem, takie rzeczy wg. mnie najlepiej przykleić poxipolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 30 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Witam. Nie chciałem zakładać nowego wątku więc pisze tutaj. Po porządnym krecie zgubiłem dźwignie sterów i te metalowe druty łaczące stery i serwa. Pytanie 1 jak sie nazywają te metalowe druty bo chcę zamówić Pytanie 2 jakie wymiary mają te stery w Pioneer 1400 ( nie mam suwmiarki i nie wiem jak okreslic wymiary) Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Ad.1 Bowden Ad.2 Mozesz brac jakiekolwiek, maja one przeciez otwory i mozna sobie ustawic, ale najlepiej jakies male do szybowcow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi