szymon_ Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Witam, w tym temacie chciałbym zaprezentować budowę pełno kadłubowego P40 z EPP. Do budowy wykorzystam jedynie rzuty modelu. Więc ten projekt będzie można nazwać moją radosną twórczością Rozpiętość to 60cm, a reszta wymiarów proporcjonalnie Samolot chciałbym wykończyć w takim malowaniu: Jest coś w nim fajnego Konstrukcja płatowca będzie podobna do konstrukcji samolotu ESA. Może kiedyś znajdzie się ktoś do wspólnego cięcia taśm "MINI" ESĄ Więc zaczynajmy Rozpocząłem od kadłuba. Na razie wszystko z EPP 8mm oprócz statecznika poziomego, bo jest on z 6mm Skleiłem go i oszlifowałem krawędzie by nadać mu prawdziwej sylwetki.. Nie mam zdjęć kanciastego kadłuba. Jak widać dołączyłem już małe szczegóły np. kolektory czy wloty Tutaj jest już ok. Odciąłem teraz 'klapkę' Wkleiłem wręgi by go dodatkowo wzmocnić i zamontowałem motor Później usztywniłem statecznik i doprowadziłem popychacz SW Teraz taki tam kołpak z EPP. Wygląda ok, ale nie wiem jeszcze czy będę latał z nim czy bez niego Na razie to wszytko. Teraz tylko dalsza elektryfikacja i budowa skrzydeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Jak przymocowałeś kołpak do prop-savera? Sprawdzałeś wyważenie takiego kompletu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Widzę, że masz zapał do pracy, ale opanuj się, rok szkolny jeszcze się nie skończył, zostaw sobie jakiś projekt na wakacje Powodzenia, będę kibicował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Kołpak jest przyklejony do śmigła na stałe, a śmigło do prop-savera. Puszczałem na pełne obroty i jest ok. Ale zobaczymy czy wszystko w locie się sprawdzi. Najwyżej polatam bez niego. Rok szkolny się nie skończył, prawda, ale na wakacjach to ja planuję latać i latać. Pod koniec to muszę dorobić jeszcze trochę kombatów, by powiększyć mój dywizjon na zawody ESA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Dobra, idziemy dalej Rozciąłem klapkę na dwie części Tak jak ja to robię w Esiakach Zamontowane serwo SW Przykryłem od spodu Kabinę przykleiłem, a druga część klapki oczywiście będzie zdejmowana OK, pora na skrzydło. Wyciąłem szparę na skrzydło Płat będzie z EPP 8mm. Postarałem się nadać mu lekki profil. Zaokrągliłem natarcie i zwęziłem lotki. Całość wyszlifowałem i przeprasowałem żelazkiem.Teraz spływ ma grubość 2mm, a grubość natarcia to 8mm Prawie jak spod plotera :D No może nie, ale myślę, że spełni zadanie i będzie jako tako wyglądać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Teraz skrzydło dostało serwo lotek i zostało przyklejone do kadłuba Mogę powiedzieć, że samolot jest gotowy do oblotu. Wszystko jest jak należy. Nie mam jednak pewności co do SC, ale myślę, że jest dobrze usytuowany. W razie problemów z łatwością mogę go przesunąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 A wznios płata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Wzniosu na razie nie ma, jak przy oblocie nie będzie stateczny, albo coś nie będzie grało to dam lekki wznios Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 nie chodzi tylko o to czy bedzie stateczny czy nie. MAsz lotki to i bedzie latal - nie ma problemu, ale chodzi o to ze bez wzniosu wyglada kiepsko. Mysliwce z IIWW mialy wznios zreszta na rysunkach widzisz ze byl on calkiem niemaly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 W sumie to macie rację Zwracam uwagę na różne szczegóły więc wzniosu też sobie nie pożałuję. Teraz Curtiss jest już w trakcie malowania i przygotowań do oblotu Mam nadzieję, że w sobotę będę już gotów sprawdzić go w locie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 P40 poleciał Jestem zadowolony Oblatałem go już w części pomalowanego. Tak się prezentuje Jak widać postarałem się go zrobić dosyć makietowo. Pod skrzydłami dorobiłem realistyczne podwozie Zrobiłem wznios, tak jak było mówione. Samolot wymaga jeszcze małych poprawek w malowaniu. Przed wzbiciem w powietrze Amerykana, nisko przeleciała Casa 295 I już sam Curtiss Model lata świetnie. Tak jak w budowie tak i w locie przypomina model ESA tylko trochę mniejszy i wolniejszy. Jest to mistrz niskich pułapów. Idealnie latał tuż nad ziemią Mam filmik z oblotu, ale obrobię i wrzucę go dopiero jutro po odbiorze świadectwa Wkrótce dokończę całkiem malowanie i dodam dalsze relacje z lotów i może 'MINI' walk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Ładnie, ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Więc wrzucam filmik z oblotu Napracowałem się trochę przy obróbce filmu Pearl Harbor by go trochę wzbogacić. Może niepotrzebnie, ale mnie się podoba Oblot zaczyna się dopiero w 3:08 http://vimeo.com/44972172 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz stasin Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Czy muzyka, podkład to utwór Sabatona?? A dał bym podkład taki Pasuje teledysk nawet do filmiku z oblotu i lekkiego dobrania z filmu. Lecz muzyka rzecz względna ŁADNY MODEL!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Dzięki Tak to Sabaton, jest napisane na końcu filmu To Twoje też dobre, ale tak jak mówisz muzyka nie jest tu najważniejsza Dziś też latałem 'pe czterdziestką' Jak na razie obyło się bez żadnego klejenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pengo Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 Gratuluje pięknie wykonanego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasw328 Opublikowano 1 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Midway ^^ A co do samolotu to gratuluje wykonania i udanego oblotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Dziękuję za pochwały Właśnie kończyłem malowanie i drażniła mnie jedna rzecz. Mianowicie kabinka. Mogłem zostawić tak jak było, ale zdecydowałem zrobić przeszkloną wersję. Wyciąłem tą kabinkę z EPP, ale pomyślałem, że nie może być pusto pod jej przezroczystym odpowiednikiem. Zbudowałem więc 'kokpit' i posadziłem w nim pilota Mam nadzieję, że ludzik z lego nie dostanie duszności podczas lotu A tak już prezentuje się sama kabina z PET-u. Podzieliłem ją papierowymi paskami i pomalowałem. Niedługo dodam końcowy efekt całego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 A więc przykleiłem kabinę i dokończyłem malowanie. Oczywiście dodałem zęby. Bez nich by się nie obeszło Ponownie zamontowałem kołpak i dalsze loty będą z nim. W niedzielę wyjeżdżam do kuzyna do Nowego Sącza i tam będziemy latać i latać, aż się nam znudzi. Czyli będziemy latać cały czas Trochę ciemne zdjęcia, lepiej wychodzą przy naturalnym świetle na polu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Bardzo fajny, tylko razi brak wzniosu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi