Vadic Opublikowano 26 Czerwca 2012 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Witam. Ostatnio przez obluzowanie się śrub łączących łoże silnika i wręgę silnikową straciłem model. Po kilku lotach łyszałem, że coś mi stuka w locie jak dodaje gazu. model rwało do góry i w lewo tak jakby silnik nie miał nadanych odpowiednich kątów. w locie na plecach po prostu rozpierniczył się o ziemię. Walnął dziobem, że tylko elektronika i stateczniki przetrwały. kiedy spojrzałem po kraksie na mocowanie silnika zobaczyłem, że śrubki są mocno obluzowane. jakieś 7mm luzu. Do następnego modelu użyje kleju do śrubek. W związku z tym proszę o informacje. Gdzie go kupić? Jakiej firmy używacie? Jaka może być jego cena? Z góry dzięki za informacje. Pozdrawiam
instruktor Opublikowano 26 Czerwca 2012 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Loctite 222 Zabezpieczanie gwintów - Latwo demontowalny produkt do zabezpieczania gwintów ogólnego zastosowania Loctite 2400 Zabezpieczanie gwintów - Srednio demontowalny produkt do zabezpieczania gwintów o "bialej" karcie charakterystyki Loctite 241 Zabezpieczanie gwintów - Srednio demontowalny produkt o niskiej lepkosci do zabezpieczania malych gwintów Loctite 242 Zabezpieczanie gwintów - Srednio demontowalny produkt o sredniej lepkosci do zabezpieczania gwintów ogólnego zastosowania Loctite 243 Zabezpieczanie gwintów - Nadaje sie do wszystkich metalowych polaczen gwintowych. Loctite 245 Zabezpieczanie gwintów - Srednio demontowalny produkt o sredniej lepkosci do zabezpieczania duzych gwintów
robertus Opublikowano 26 Czerwca 2012 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Przy małych śrubkach stosuję lakier do paznokci.
Irek M Opublikowano 26 Czerwca 2012 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Odkreciły się mimo podkładek sprężynujących czy nie było ich? Bardzo dobrym na takie połączenia jest wspomniany niebieski Loctite 245; trzyma mocno ale łatwy do usunięcia. natomiast w łodzi benzynowej wał giętki połączony jest z czescią sztywną na Loctite 638 - trzyma na fest.
skraf Opublikowano 27 Czerwca 2012 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Przy małych śrubkach stosuję lakier do paznokci. Ale jak? Trzeba posmarować lakierem (bezbarwny, kolorowy?) śrubę przed wkręceniem? i wystarczy?
robertus Opublikowano 28 Czerwca 2012 Opublikowano 28 Czerwca 2012 Po skręceniu daję kropelkę na gwint i śrubkę po stronie odkręcającej aby ładnie zalało się na około gwintu.
madrian Opublikowano 28 Czerwca 2012 Opublikowano 28 Czerwca 2012 A tak OT - Słyszałeś ze masz kłopot z silnikiem, a mimo to nie tylko nie przerwałeś lotu, ale dalej wykonywałeś akrobację? Gratuluję... gratuluję...
Rekomendowane odpowiedzi