Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koma 22 napisał w  post 36:

regulator Turnigy Plush 80A

pakiet Dualsky 3800 4s

motor Mega 22/30/2 + planeta Mega 3,5:1

śmigło zobaczymy po pomiarach - Aeronaut 14x9 lub 15x8

Jak się sprawuje napęd?

Sprawuje się świetnie. Porządnie się zabiera w górę, prądu wystarcza na 4,5 minuty pracy silnika i zostaje porządna rezerwa na drugi krąg.

• 5 miesięcy temu...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam kolegów - z powodu braku czasu - powyższy model Xcalibur idzie na sprzedaż, wyposażenie:

SAVOX SERWO SC-0252MG DIGITAL
SAVOX SERWO SC-0251MG DIGITAL
HITEC SERWO HS 5125MG DIGITAL
KOŁPAK ALU. 40/5/M3 TURBO SPECIAL (1559)
JETI REG.OBROT.ADVANCE 70 PRO OPTO -
JETI REG.NAPIĘCIA SBEC 
Silnik: Roxxy 4260/06

Pakiety - 2x 5s i 1x2s - w zestawie

Odbiornik - Spektrum AR9310 - Carbon

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 12.03.2013 o 23:22, Gość horn3t napisał:

Czytając przytoczone wyżej argumenty wagowe to najlepszym modelem z Mawi pod silnik do termiki wydaje się Extasy tym bardziej, że jest na fajnym profilu S7037. :)

Witam serdecznie. Czy zna ktoś ten model (Extazy) z doświadczenia? Zwrócił ostatnio moją uwagę ale nigdzie nie mogę znaleźć więcej informacji, ani opisów ze składania ani tym bardziej filmów.

Opublikowano

Miałem model Extazy, ale bylo to dawno i nie pamiętam za dużo. Napewno bardziej mi pasował niż Virus bo ot poprostu latał a nie śmigał  ;) Generalnie jak to jeden z Kolegów na forum napisał:

"Jak na przecinaka to wazy za mało. Jak na termika to za dużo. Ale i tak radocha będzie."

Modelem latałem krótko bo stracił zasięg i poooooleciał w las. Szkoda że nie spróbowałem nim polatać na żaglu. Zresztą on pierwotnie bardziej nadaje się do latania bez silnika (wagi wówczas lepiej się trzyma i nie trzeba doważać).

Choć wyszedł ciężko z ówczesnym wyposażeniem to było warto bo był tani  i łatwy w pilotażu.  Poza tym przecież nie umiałem wtedy dobrze latać i nie byłem świadomy "rynku modeli i technologii ich wykonywania ".

Na ogromny PLUS był i pewnie jest kontakt z Producentem.

Pozdrawiam. 

Roland

Opublikowano
W dniu 15.10.2023 o 17:10, flyszman napisał:

Miałem model Extazy, ale bylo to dawno i nie pamiętam za dużo. Napewno bardziej mi pasował niż Virus bo ot poprostu latał a nie śmigał  ;) Generalnie jak to jeden z Kolegów na forum napisał:

"Jak na przecinaka to wazy za mało. Jak na termika to za dużo. Ale i tak radocha będzie."

Modelem latałem krótko bo stracił zasięg i poooooleciał w las. Szkoda że nie spróbowałem nim polatać na żaglu. Zresztą on pierwotnie bardziej nadaje się do latania bez silnika (wagi wówczas lepiej się trzyma i nie trzeba doważać).

Choć wyszedł ciężko z ówczesnym wyposażeniem to było warto bo był tani  i łatwy w pilotażu.  Poza tym przecież nie umiałem wtedy dobrze latać i nie byłem świadomy "rynku modeli i technologii ich wykonywania ".

Na ogromny PLUS był i pewnie jest kontakt z Producentem.

Pozdrawiam. 

Roland

Dziękuję za odpowiedź i linki do całego tematu. Przeczytałem całą treść, jest też tam poruszony temat rodzaju usterzenia.

Moim zdaniem wagę modelu obniżyło by zastosowanie usterzenia V, będzie na pewno lżejszy ogon i tym samym nie trzeba będzie tyle doważać przodu. W podobnej wielkości Virusie 3,1 koledzy forumowi zastosowali  podobnej wielkości napęd i  wyważyli model bez problemu. 

Wracając do Extasy, ciekawy model (jak i inne od Mawi), choć niestety waga trochę duża. Jak można to podepnę się do wątku pt "dopasowany elektroszybowiec" bo nasuwa mi się jeszcze parę tematów do podyskutowania a nie chciałbym motać autorowi w wątku o X-Calibur.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.