Linean Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Cześć Zamawiam właśnie części do mojego quadcoptera i zastanawiam się jakie śmigło wybrać, wiem na pewno że będzie to 5x3 , lecz nie mogę się doczytać które z wyżej wymienionych będzie lepsze, t.j. dwu czy trój łopatowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Śmigło 2łopatowe jest zawsze sprawniejsze niż 3łopatowe. Jesli już chcesz zaminienić to 3łopatowe nie może być tej samej średnicy co 2łopatowe. dla mnie rozsądnym przelicznikiem jest średnica 2łopatowego x 0,78. Inni stosują zasadę, że o 1 cal mniejsze ale dla mnie to bez sensu bo wychodzi np na to, że zamiast 2łop 16" mogę dać 15" 3łopatowe??? Druga sprawa, że w qopterach stosuje się raczej 2łopatowe śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 7 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Łatwiej dostać komplet lewych i prawych śmigieł dwułopatowych. Będą też tańsze i sprawniejsze. Zgadza się, średnicę przeliczamy tak jak wspomniał Irek, ale za to skok śmigła zwiększamy o jeden cal. W wyniku takich przeliczeń, mogą nam jednak wyjść parametry śmigieł niedostępnych w handlu. A wtedy jest kłopot. Dlatego śmigła dwułopatowe będą lepsze. Śmigła wielołopatowe zwykle stosuje się się w modelach z aspiracjami makietowymi, dla oddania ducha oryginału. Spitfire z dwułopatowym śmigłem, czy AN-2 z trójłopatowym wygląda np. głupio. Ale w zastosowaniach modeli niemakietowych ie ma takiej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linean Opublikowano 7 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 dzięki za odpowiedzi zamówię dwupłatowe , myślałem że ilość łopat przekłada się na większy uciąg, czy inną zależność , ale jak nie to bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Temat rzeka, nie mniej jeżeli interesuje Cię nieco teorii http://www.mh-aerotools.de/airfoils/ zakładka "Propellers/Equivqlent Multiblade Propellers" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi