Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witaj

Lata bardzo dobrze - ten samolot był tak projektowany aby latał sam więc i model robi to samo, jak wszystkie makiety ma problem z utrzymaniem kierunku przy małej prędkości (dla utrzymania wyglądu ma zbyt mały ster kierunku jak dla modelu).

Jak masz zamiar mieć Beaver'a to znalazłem fajne plany http://www.mkbardejo...an_dhc-2_beaver

w ostatniej zakładce o nazwie Súbory na stiahnutie (pliki do pobrania)w prawym dolnym rogu

Pozdrawiam

Opublikowano

Może i tak, ale głównie dla tego że pewne konstrukcje powstawały dla ludzi którzy musieli latać w ekstremalnie trudnych warunkach i samolot musiał być ich sprzymierzeńcem.

Taki samolocik jak An2 (taki Beaver z naszego podwórka) jest przykładem na to co napisałem wyżej, latałem na nim parę ładnych lat i wiem, że jak mu nie przeszkadzać to "sam dowiezie cię do domu".

Opublikowano

W mojej okolicy takim samolotem kiedyś był Jak-12, którym lądowało się dosłownie za płotem, na polanach w górzystych wioskach. Dzisiaj to nie do pomyślenia bo zaraz będą donosy do ULCu. Więc takich samolotów już się nie projektuje bo i tak nici z tych wymarzonych możliwości.

Opublikowano

Witaj

Lata bardzo dobrze - ten samolot był tak projektowany aby latał sam więc i model robi to samo, jak wszystkie makiety ma problem z utrzymaniem kierunku przy małej prędkości (dla utrzymania wyglądu ma zbyt mały ster kierunku jak dla modelu).

Jak masz zamiar mieć Beaver'a to znalazłem fajne plany http://www.mkbardejo...an_dhc-2_beaver

w ostatniej zakładce o nazwie Súbory na stiahnutie (pliki do pobrania)w prawym dolnym rogu

Pozdrawiam

Dziękuje za odpowiedź.

Tak się zastanawiam, czym sobie urozmaicić moje modelarstwo.

Wiecznie tylko szybowce i elektroszybowce.

Na znanym portalu akcyjnym jest w dobrej cenie Bellanca Decathlon i nawet tym modelem latałem. Też świetny.

DHC2 podoba mi się jednak bardziej i osobiście nie przepadam za spalinami, bo tłuste wszystko po lataniu ;)

Zobaczymy co przyniesie przyszły rok.

Na razie mam DHC 2 na celowniku.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak bóbr, to koniecznie w wodzie.

post-1788-0-84592400-1357558017.jpg

post-1788-0-93585500-1357558089.jpg

DHC-2 to moje ulubione samoloty, poniżej ESM 2,44m

post-1788-0-57197400-1357558165.jpg

I trochę pracy włożone w kokpit.

post-1788-0-47822600-1357558200.jpg

Opublikowano

Przemek, cały czas myślę o wodzie, ale jeszcze muszę się trochę w niego wlatać (jesienią wykonałem tyulko trzy loty i to wszystko).

ESM 2,44m jest rewelacyjny i to malowanie strasznie mi się podoba.

Opublikowano

Robert, zawsze gotowiec ma jakieś "ale", jak chcesz fajny model to wykonaj go sam.

Zerknij na cenę około 3200 zł to już nie jest fajnie, a ocena - 190 głosów średnia 3 (na 5 mżliwych), to już daje do myślenia.

Oto plany Beaver'a i można zawalczyć samemy, dopieścić model jak naeży i nie mieć uwag do wykonawcy :D

beaver_144_1.pdf

beaver_144_2.pdf

beaver_144_3.pdf

beaver_144_4.pdf

beaver_144_5.pdf

Opublikowano

Ten jest zrobiony "po modelarsku" tzn. bardzo porządnie

http://mixmodel.pl/h...-19m-p-287.html

Zgadzam się w 100%, to właśnie ten model pokazałem na pływakach, model jest produkowany przez HVP z Czech, właśnie składam drugi dla kolegi. Jeśli chodzi o ESM'a to lata bajecznie. Bardzo się bałem lądowania tak ciężkim modelem, ale klapy spisują się doskonale i można nim dosyć wolno przyziemić. ACH, model z TM to inna bajka:

post-1788-0-96814600-1357595078.jpg

Mam nadzieję, że kolega się nie pogniewa za samowolne wstawienie fotki. Tego lata lataliśmy razem. Jego brzmi znacznie lepiej z Saito 170 3 cylindrowym i wydechem Keleo. Mój Zeonah wiadomo, ale z tłumikiem Pitts da się znieść. Ja mam za to rozrusznik, co tylko dodaje atrakcyjności ESM'owi. Czekają również w modelarni pływaki ( już drugi rok :D ), ale w tym już się chyba sprężę i na Narewkę go zabiorę.

I jeszcze jedno, Wojtek, E-flite to był mój pierwszy Beaver. Nie udało mi się go tak pięknie waloryzować, ale polatałem nim do bólu, na kołach, nartach i pływakach, raz nawet trafił na okładkę RC Przeglądu. Latałem nim z wody na pakiecie 4S, ale pewnie i na 3S by wyszedł z wody (gdzieś w modelarni mam jeszcze całkiem nowe pływaki E-Flite 25 gdybyś był zainteresowany). A teraz jego miejsce zajął ten z HVP, nieco większy, 1.9m.

post-1788-0-28087500-1357596222.jpg

post-1788-0-70181700-1357596239_thumb.jpg

Wybraliśmy się na lotnisko w największe mrozy tej zimy. Było -15 stopni, a mimo tego z pakietu 4500 udało mi się wylatać 4000.

Opublikowano

Ten z Topmodel nie jest już produkowany bo niedawno zniknął ze strony TM.

Wojtek, nie wiem skąd masz takie informacje, bo na stronie Topmodel France (link, który podałem) jest 6 sztuk do kupienia. Szkoda, że Przemek nic o nim nie napisał :( .
Opublikowano

Dla odmiany zabrałem się za drobną kosmetykę mojego Beaver’ka, dorobiłem taką ładną rurkę (jest możliwość łatwego demontażu do transportu) i zabieram się za reflektor – jak ładnie wyjdzie to wkleję go w skrzydełko.

post-5432-0-54063800-1358007932_thumb.jpg

post-5432-0-64229700-1358007954_thumb.jpg

Opublikowano

O modelach ESM krążą nie najlepsze opinie.

Jeżeli kadłub jest tak cieńkiego i słabego laminatu jak w Ju-87 od nich to nie ryzykował bym. Mają fajne modele ale niezwykle delikatne (trzeba latać perfekcyjnie bo większy kangur już jest grożny dla tej delikatnej konstrukcji). Jedno trochę twardsze lądowanko i więcej napraw jak lotów. Kolega ma to Ju-87 to wiem jak to wygląda.
Opublikowano

Panowie, zamieszczajcie opinie o modelach na podstawie własnych doświadczeń. Mój Beaver to naprawdę solidna konstrukcja. Było parę miejsc, gdzie należało trochę żywicy dolać, ale ogólnie ok, laminat wcale nie jest wiodki i podatny na uszkodzenia, a już wykończenie naprawdę ładne. Całość jest malowana, łącznie ze skrzydłami, co w przypadku ich uszkodzenia może być problemem. Modele ESM to dobre półfabrykaty, nad którymi trzeba trochę popracować, ale później potrafią się odwdzięczyć pięknymi lotami, bo jeśli chodzi o mojego DHC2 lata jak złoto.

http://www.youtube.com/watch?v=eKlhUQq8hoQ

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.