Shock Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Tak, sruby z poliamidu jak najbardziej. A przy stalowych urwiesz cale mocowanie i kto wie co jeszcze. Ogolnie wieksze szkody. Akurat Funtana ma tak skonstruowane mocowanie fabryczne podwozia, że wyrywa się tylko płytka do której mocowane jest podwozie,reszta zostaje nietknięta Jeśli ktoś przed oblotem powzmacnia/wyklei wokół tej płytki to faktycznie można wyrwać trochę więcej. Generalnie trzeba nauczyć się lądować bez opcji wyrywania podwozia ,w końcu model duży,pięknie,przewidywalnie ląduje... Głównym problemem jest zwykle nierówne lotnisko. I dokładnie jak piszesz można zastosować śruby z poliamidu . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasa127 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Rozwiązanie sprytne i zdecydowanie tańsze niż dźwignie alu Te dźwignie aluminiowe nie są znowu nie wiadomo jak drogie. Tu np. do serw Hitec: http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=65_206_207&products_id=14624 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 U Ciebie Rafał podpatrzyłem takie rozwiązanie: Krzysiu ,nie zauważyłem Twojego pytania. Te laminatowe dżwignie są seryjne w każdym zestawie Pilota czy Goldwing . Jeśli zdecydowałbyś się na aluminiowe dżwignie które zasugerował Ci Konrad to ok,są też w MM takie same jak te laminatowe tylko z aluminium i stosunkowo tanie http://www.modelemax.pl/product_info.php?products_id=10677 .Są też jednocześnie bardziej kłopotliwe w zakładaniu..trzeba je przykręcić 4-ma śrubkami do plastikowego okrągłego orczyka ,z czasem powstaje luz na tak długim ramieniu co może objawić się np.flaterem lotki jak u mnie. Zdecydowanie polecam dzwignię aluminiową mocowaną na wieloklin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zdecydowanie polecam dzwignię aluminiową mocowaną na wieloklin. Dobrze prawi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Krzychu nie wierze co się stało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 pociesze Cie bo moja niebieska extra w styczniu wyglądała podobnie niestety moja wina bo zapomniałem zakręcić śrub w skrzydłach i po 3min lotu jedno po prostu sie rozsuneło nie mam fotek bo byłem taki zły na siebie ze szok i szybko ją naprawiłem po tygodniu pojechałem polatac i znowu pech w prawej lotce zablokowało sie serwo 40 stopni w góre i cudem udało mi sie "wylądowac" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Witam wszystkich a szczególnie ciebie Krzysztof . Mnie również było miło ciebie poznać i twoją ładną górską okolicę dzięki tobie pierwszy raz w życiu mogłem się napatrzeć i nasłuchać jak pracuje benzynka w powietrzu i wszystko by było suuuper gdyby nie ten mały błąd... Ale ja wierzę w ciebie i twoje zaparcie do modelarstwa i wiem że będziemy pewno jeszcze w tym sezonie oblatywać coś ciekawego . Także wszystkim forumowiczom polecam do wspólnych lotów Krzysztofa bo to bardzo pomocny, koleżeński i życiowy człowiek życzę sobie i wszystkim takich ludzi na swojej drodze a będzie dużo lepiej dziękuję i do zobaczenia w najbliższym czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oko 007 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Pięknie pięknie pogratulować oblotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasa127 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Również gratuluje oblotu. Sam całkiem niedawno po skasowaniu Extry zastanawiałem się nad kupnem tego modelu. Znajdź sobie tylko mocniejszy silnik, jak na 1,87m to strasznie słaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasa127 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 silnik został mi z Funtany Do Funtany też za słaby, więc myślę, że warto i tak i tak coś pomyśleć nad jakimś np dle 30. Przełożyłem silnik z Extry z powrotem do Funtany- oblatałem jakieś dwa tygodnie temu, ale to już nie to samo co Extra z Pilot-rc. Mam w niej DLA 32 i brakuje mi mocy do mojego latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek.T Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Witam kiedyś bym was odwiedził z ciekawości gdzie to latacie w tej Limanowej , macie jakie ciekawe lotnisko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 No Krzysiu,Funtana jak z pudełka, pięknie odbudowana a Wicherek o, to prawdziwy zabytek. Może nagracie próby z jego lotu . W te wakacje jechałem autem ze dwa razy przez Limanową i wspominałem żonce że tu mieszka i lata kolega z forum. Jak to zawsze bywa ,szybko,szybko i brakło czasu na kontakt,latanie. Ty też miałeś zaglądnąć do nas ,do Kęt ,zaproszenie nadal ,w zasadzie non stop aktualne . Jakby Janek się do Ciebie kiedyś wybierał to być może zajedziemy we dwóch ( no chyba już nie w tym sezonie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek.T Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Mam akurat sprzęty na każde warunki np. szybowca elektryka A S W 15 rozpiętość 420 cm , ale to już na przyszły rok na wiosnę kiedy tam wpadniemy jak można oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Krzysztof, piękna, odbudowana Funtana. Bardzo fajnie wygląda czarna owiewka. Moja niestety już od środy ma nowego właściciela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Ja też mam szybowca ,może mniejszy jak Janka ale waryjat więc mogę śmiało się wybrać do Limanowej. Tereny przepiękne na taki wypadzik . Robcio ,to co teraz planujesz nowego ?? ,przyznaj się tu i to już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek.T Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 No to Rafał kiedy razem się do kolegów wybierzemy zwiedzić nowe tereny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Krzysztof, jeśli okleiłeś owiewkę jednym kawałkiem folii to chylę czoła do samej trawy lotniska . Forum jest po to by sobie pomagać. Spełniliśmy z Rafałem tylko swój obowiązek . Funtana trafiła do doświadczonego modelarza spaliniaka, więc na pewno będzie z niej zadowolony. Może dostanę film z jej lotów. Poprosimy o oblot Twojej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 6 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Krzysztof, gratuluję oblotu . Nówka Pewex . Niestety dziś się dowiedziałem od Jurka, że już 8 razy lądował moim modelem. Lata bardzo ładnie, ale jest problem z silnikiem, który nie chce schodzić na wole obroty. Dlatego kilka razy lądował na wyłączonym. Ale dla Funtanki to nie problem. Apropos Madriana. Jurek właśnie zamówił u Pana Stefana z Wistmodel, makietę szybowca.... 6 m rozpiętości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 No to gratulacje z okazji nabycia nowego nabytku . Piękne pierwsze lądowanie do nogi,widać lekkość i doskonałość tego modelu. Bardzo fajny teren do latania ! a Ty piszesz że nie ma gdzie u Ciebie polatać Myślę że na Żarze dacie pokaz dwoma Mandarynami naraz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek.T Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Tak widać na filmiku że teren macie ładny do latania , spaliniakiem też by śmiało polatał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi