robertus Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Poprzestawiałem wyposażenie, aby pozbyć się tych nieszczęsnych ciężarków. Osłona jest z depronu, więc nie załatwiłaby sprawy doważenia. Akumulator jest w domku silnika. Nie widać go od strony kabiny. Regulator na domku. Serwo wysokości to 3,7g z HK. Serwo lotek, to co było 5gram. Zmieniłem tez trochę sterowanie lotkami aby wychylenia były większe. I najważniejsza przeróbka - przy okazji. Usunąłem stopień na skrzydle. Wróciłem do profilu KFM-2 Doświadczenie wykazało, że KFM-3 z depronu 6+3+3 nie jest dobrym rozwiązaniem w tak małym modelu. Drążąc temat dalej na rcgroups znalazłem wyniki doświadczeń, które sugerują aby nie przekraczać 10-12% wysokości profilu w stosunku do cięciwy bo skrzydło traci swoje dobre właściwości. W moim przypadku na końcach skrzydeł profil wychodził dużo za gruby co skutkowało gorszym prowadzeniem modelu. Tak jakby rozpiętość aktywna samolotu była przez to mniejsza. Samolot w tej konfiguracji (jeszcze przed malowaniem) latał już lepiej niż z kfm3. Lata wolniej i płynniej, lepiej szybuje. Jak pogoda dopisze polatam z kamerą. Można by sie pokusić o kfm3 na depronie 3+3+3, mogłoby byc lepiej, ale dla mnie to oznaczałoby budowę drugiego Karasia. No i model ukończony ponownie. Samolot do lotu waży 125 gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 hehe a miało być 180g ) Ale fajnie , że kombinujesz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 I filmik z lotu. Trochę wiało, ale jak widać Karaś daje radę, co mnie mile zaskoczyło. Jestem bardzo zadowolony z tego projektu.Do pakietu 500mAh po 8 minutach latania weszło 218mAh. Czyli dałoby sie jeszcze zejść z wagą zakładając mniejszy akumulator.Np minus 15gram z akumulatorem. Na 5 minut lotu wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Przyszła wiosna. Odkurzyłem Karasia i w powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Polatałem trochę, jednak wiatr był trochę za duży jak dla takiego maleństwa i lot skończył się małą kraksą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Dla odmiany dzisiaj było prawie bez wiatru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Podoba mi się ten projekt Widzę że nawet jakieś plany w Szkeczupie oraz PDFy są więc w wolnych chwilkach sobie coś poklecę. Mam depron 3mm oraz 5mm ale myślę że się nada :] Może jeszcze w tym roku polatam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi