robertus Opublikowano 5 Października 2012 Autor Opublikowano 5 Października 2012 Poprzestawiałem wyposażenie, aby pozbyć się tych nieszczęsnych ciężarków. Osłona jest z depronu, więc nie załatwiłaby sprawy doważenia. Akumulator jest w domku silnika. Nie widać go od strony kabiny. Regulator na domku. Serwo wysokości to 3,7g z HK. Serwo lotek, to co było 5gram. Zmieniłem tez trochę sterowanie lotkami aby wychylenia były większe. I najważniejsza przeróbka - przy okazji. Usunąłem stopień na skrzydle. Wróciłem do profilu KFM-2 Doświadczenie wykazało, że KFM-3 z depronu 6+3+3 nie jest dobrym rozwiązaniem w tak małym modelu. Drążąc temat dalej na rcgroups znalazłem wyniki doświadczeń, które sugerują aby nie przekraczać 10-12% wysokości profilu w stosunku do cięciwy bo skrzydło traci swoje dobre właściwości. W moim przypadku na końcach skrzydeł profil wychodził dużo za gruby co skutkowało gorszym prowadzeniem modelu. Tak jakby rozpiętość aktywna samolotu była przez to mniejsza. Samolot w tej konfiguracji (jeszcze przed malowaniem) latał już lepiej niż z kfm3. Lata wolniej i płynniej, lepiej szybuje. Jak pogoda dopisze polatam z kamerą. Można by sie pokusić o kfm3 na depronie 3+3+3, mogłoby byc lepiej, ale dla mnie to oznaczałoby budowę drugiego Karasia. No i model ukończony ponownie. Samolot do lotu waży 125 gram
Tomek Opublikowano 5 Października 2012 Opublikowano 5 Października 2012 hehe a miało być 180g ) Ale fajnie , że kombinujesz .
robertus Opublikowano 6 Października 2012 Autor Opublikowano 6 Października 2012 I filmik z lotu. Trochę wiało, ale jak widać Karaś daje radę, co mnie mile zaskoczyło. Jestem bardzo zadowolony z tego projektu.Do pakietu 500mAh po 8 minutach latania weszło 218mAh. Czyli dałoby sie jeszcze zejść z wagą zakładając mniejszy akumulator.Np minus 15gram z akumulatorem. Na 5 minut lotu wystarczy.
robertus Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Przyszła wiosna. Odkurzyłem Karasia i w powietrze.
robertus Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Polatałem trochę, jednak wiatr był trochę za duży jak dla takiego maleństwa i lot skończył się małą kraksą.
robertus Opublikowano 6 Października 2013 Autor Opublikowano 6 Października 2013 Dla odmiany dzisiaj było prawie bez wiatru.
baciany Opublikowano 25 Lipca 2014 Opublikowano 25 Lipca 2014 Podoba mi się ten projekt Widzę że nawet jakieś plany w Szkeczupie oraz PDFy są więc w wolnych chwilkach sobie coś poklecę. Mam depron 3mm oraz 5mm ale myślę że się nada :] Może jeszcze w tym roku polatam
Rekomendowane odpowiedzi