piotrp Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Rok temu zamieszkałem na wsi. Świetne miejsce do życia, dla mnie dużo przyjaźniejsze niż miasto. Zwłaszcza dla modelarza - mam małe lotnisko modelarskie za domem, pola dookoła i przyjaznych tubylców (do tego 13 kur, 5 kotów i 2 psy ). Jak mogłem mieszkać w betonowej dżungli? Po roku aklimatyzacji i poznawania sąsiadów wpadłem na pewien pomysł. Stworzyłem mini-modelarnię dla lokalnych dzieciaków. Skromnie, ale nie od razu Kraków zbudowano - stary stół od sąsiada, jakieś półki, kąt w warsztacie w zupełności wystarczają. Mam 5-ciu uczestników, w wieku od 6 do 12 lat, w tym mojego synka. Jako pierwszy model wybrałem Jaskółkę 2000 dla młodszych i Sowę dla dwunastolatka. Są to proste modele, szybkie w budowie, a szybki efekt na początek to dobra zachęta do przyszłych ambitniejszych zadań. Dzieci zdecydowały, że modelarnia ma nosić nazwę Jaskółka - od pierwszej budowanej konstrukcji. Mieliśmy już dwa zajęcia i zarówno dzieci jak i ja mieliśmy dużo frajdy! Pozdrawiam! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaneQopter Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Nooo kolego Takich ludzi nam potrzeba! Bardzo fajna inicjatywa Tworzycie zgrany kolektyw! Tak poważnie, to na prawdę SUPER. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że mieszkanie na wsi to większość pozytywów niż negatywów. Powodzenia w rozwijaniu i szkoleniu młodego "narybku" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Całkiem spora ta modelarnia,a nie jakaś tam mini. Świetny pomysł. Serdecznie gratuluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Brawo! A podobno teraz nikomu nic się nie chce ... Życzę wytrwałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 Obecnie poglądy na wychowanie dzieci ulegają ciągłym przemianom. Szczególnie w czasach, gdzie zmiany we wszystkich dziedzinach życia zachodzą niezwykle dynamicznie. Media, takie jak: Internet, telewizja stanowią poważne zagrożenie dla rozwoju osobowości dziecka, a przecież każdy człowiek w dzieciństwie zaczyna odkrywać świat. Chłonie go wszystkimi zmysłami, dlatego też twórczość dla dziecka jest nie tylko źródłem przyjemności estetycznych, radości z własnej twórczości, ale przyczynia się do poznania otaczającego go świata. Dzieci rozwijając swoje umiejętności manualne, czerpią przy tym radość i zadowolenie, budując poczucie własnej wartości. Zajęcia takie, uspokajają je, dają uczucie odprężenia oraz zaspokaja typową dla tego wieku potrzebę działania. Dlatego wszelkie działania tego typu należy chwalić, a ludzi tworzących takie zaplecze dla rozwoju dzieci, wspierać w każdy możliwy sposób! BRAWO! Pozdrawiam, Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 GRATULUJĘ!! i zazdroszczę tej wsio, bo mnie już cholera bierze od miejskiego zgiełku. Jestem jakiś inny niż moi rówieśnicy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 3 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Jaskółki wykonane i wstępnie oblatane na łączce. Teraz kolej na zloty ze wzgórza. Zastanawiam się nad kolejnym modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Zastanawiam się nad kolejnym modelem.Dla nich to może "Feniksy, łatwe w budowie, z płasko-wypukłym profilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Piotr brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Wystarczy popatrzeć na szczęśliwe miny dzieciaków, a wystarczy za wszystkie słowa.. Gratuluję koledze pomysłu, i trzymam kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Super inicjatywa! Jest mi bardzo miło czytać Twoje posty! Fajne są również rzutki pod nazwą "Orzełek" / "Fik". Z tym, że ich sie nie buduje, są praktycznie gotowe (tylko skrzydło gumką przyczepiasz). Fajnie szybują ale i rewelacyjnie sprawdzają się pod RC. Testowałem z kolegą rozmiary 45, 80, 100, 120cm. Wszystkie ładnie latają z i bez napędu. Może jeszcze nie teraz, ale na pierwsze modele RC zdecydowanie polecam - a przy składaniu chętnie doradzę, jeśli zajdzie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kross Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Fajnie że młodzież ma zapał i załapie o co chodzi bo ja to uczyłem się od końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Dziękuję Panowie, zwłaszcza Tobie Mirku za rady. Do latania RC jeszcze droga daleka. Póki co, dzięki uprzejmości dyrekcji, nasz mały team odwiedził pobliską szkołę lotniczą: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msp-elektronik Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Super inicjatywa i nawet instruktorowi wycieczki dokształcające w głowie Brawo!!! Oby tak dalej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi