tomyy29 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Witam. Zastanawiałem się czy model ten poradzi sobie z dodatkowym obciążeniem (100g), myślałem żeby zainstalować tel kom którego nie używam a jest w nim dobra kamera video. Wiem że są specjalne kamery do takich lotów ale narazie mnie nie stać na taką. Czy jak umieszczę telefon w miejscu kabinki czy model poradzi sobie z takim obciążeniem? Jak wtedy ustawić SC? Czy przesunięcie pakietu w głąb kadłuba coś pomoże? Może ktoś z was spotkał się z tak nietypowym rozwiązaniem? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Wszelkie kamery w tym modelu wstawiane są właśnie w tym miejscu i działa. Dasz pakiet do tyłu i będzie ok. Jak bardzo to tyłu to zależy od tego jak ciężki masz pakiet i czy masz wyjęte podkładki doważające z dzioba czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Tak. Doczepiłem raz telefon do modelu motoszybowca, trochę większego. Telefon musisz umieścić tak żeby Sc pozostał bez zmian. Możesz też dać telefon z przodu (na kabince) tylko wtedy pakiet musisz dać bardziej z tyłu ( zachowanie poprawnego SC ). http://www.youtube.com/watch?v=xHRNM7bPZ7k link do filmu nakręconego w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Pakiet jest standartowy dodawany do wersji RTF (1800 3s) . Podkładki są w dziobie, czyli lepiej będzie je usunąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Oczywiście będzie lepiej bez doważenia. Zaoszczędzi się na wadze i będzie można dać pakiet bliżej przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmagda3 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Kolego genaeralnie chodzi o to aby po zainstalowaniu telefonu aparatu , model musi pozostać wyważony jak przed montażem dodatkowych elementów czyli środek ciężkości zostaje w tym samym miejscu jak podaje producent lub jak ty miałeś ustawiony SC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 .... no tak... ale dodatkowe 100g na dziobie modelu zmienia jego środek ciężkości i wtedy SC taki jak podaje producent się nie sprawdzi bo model jest przeważony na przodzie, wiec chyba trzeba coś pokombinować z SC... No ale dziękuję za wszystkie posty, będę sam próbował tego i owego w pierwszych lotach po zamontowaniu kamery(komórki z video) , ale nadal ilicze i czekam na wasze propozycje, oblot najwczesniej w piątek 10.08.12 więc mam jeszcze trochę czasu na wasze sugestie i pomysły.... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 wiec chyba trzeba coś pokombinować z SC... Pozdrawiam. Z SC się nie kombinuje bo samolot nie lata.Masz poprzestawiać wyposażenie tak aby wyważenie było w tym samym punkcie, Czyli albo dokładasz ciężar (telefon) w punkcie SC, albo jeśli w innym miejscu to przestawiasz wyposażenie (np akumulator, lub doważasz ogon) tak aby wyważenie było w SC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Właśnie o to mi chodziło, myślałem, że jak dołożę telefon w okolice kabinki, to środek ciężkości będzie mniej więcej w tym samym miejscu, zmieni się jedynie waga modelu. Ewentualnie będę coś doważał lub odważał. Jak zamontuję telefon, to wstawie film z oblotu i zdam sprawozdanie jak sobie radziłem w czasie lotu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Proponuję Ci jednak abyś zbadał jak zmieni się wyważenie po dodaniu kamerki. Po pierwsze przed montażem powinieneś znaleźć punkty na skrzydle pod które podpierając samolot będzie w równowadze. Oczywiście z baterią. Zaznacz sobie te punkty. Zamontuj kamerkę i i podeprzyj w tych samych punktach. Samolot powinien być w równowadze jak poprzednio. Jeśli nie jest to trzeba przesunąć akumulator do tyłu/do przodu aby wrócił do równowagi. Montowanie kamerki i oblot bez sprawdzenia wyważenia najpewniej skończy się kraksą a w najlepszy wypadku będziesz walczył z samolotem aby go utrzymać w powietrzu. A i jeszcze jedno. Samolot z dodatkowym obciążeniem będzie gorzej szybował, będziesz musiał latać na większym gazie. Lądowania będą szybsze i twardsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomyy29 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Dziękuję za dobre rady. Zdam relacje jak sobie poradziłem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drack Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Ja już do mojego Pioneera wrzucałem telefon. Wywal podkładki z przodu, pakiet parę centymetrów do tyłu aby SC zachować i w górę..... Wtedy nawet miałem jeszcze śmigło 5x4 i dał radę...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi