Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spróbuj ścisnąć kable by były w jednej linii w silniku (trzy obok siebie) i podłącz po kolei jak są tak by ten który w środku w silniku jest był połączony ze środkowym od regulatora. Pozostałe dwa po bokach nieważne jak podłączysz najwyżej je zamienisz bo właśnie one decydują o kierunku. Za to jeżeli środkowy będzie do bocznego to silnik może zamiast się kręcić przeskakiwać i piszczeć ale nie uszkodzi się nic.

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

I pamiętaj o tym, żeby wszystko nie było włączone, jeśli silnik jest podpięty tylko dwoma kablami. Może być podpięty jednym, co równa się temu jakby był odłączony. Zamiana kabli tylko na wyłączonym z zasilania regulatorze.

Opublikowano

Za to jeżeli środkowy będzie do bocznego to silnik może zamiast się kręcić przeskakiwać i piszczeć ale nie uszkodzi się nic.

Jakaś nowa teoria.
Opublikowano

Nie nowa teoria tylko to co zauważyłem. Zawsze podłączam środkowy do środkowego a resztę w zależności od kierunku i jeżeli zamienię środkowy z bocznym to się nie kręci.

Opublikowano

Dla estetyki podłącz jak leci. Środek-środek i boczne z bocznymi. Ordnung must sein ! A jak się będzie kręcić nie w tą stronę, którą byś chciał, wyłączasz zasilanie , przepinasz boczne kable i uruchamiasz ponownie. Nic prostszego.

Opublikowano

Nie nowa teoria tylko to co zauważyłem. Zawsze podłączam środkowy do środkowego a resztę w zależności od kierunku i jeżeli zamienię środkowy z bocznym to się nie kręci.

Kolin, to rzeczywiście nowa teoria. Uzwojenia w silnikach są symetryczne, nie ma znaczenia jak połączysz kable. Sam zrobiłem kilka silniczków, więc jestem tego pewny.
Opublikowano

W zakładce "pliki do pobrania" masz instrukcję. Widzę, że można z nadajnika zaprogramować kierunek obrotów.

przylutuj więc kabelki aby równo leżały a o o braty będziemy się martwic później.

Opublikowano

ok, narazie wkleiłem rurkę i czekam aż podeschnie, teraz w takim razie wezmę i polutuję konektory, a tak w ogóle tych oryginalnych kabelków nie trzeba przedłużać? bo dość krótkie są

Opublikowano

Schemat budowy jest mniej więcej taki.

Budujesz samolot.

Rzucasz pusty model w celu zweryfikowania środka ciężkości. Tak może się okazać, że środek ciężkości u Ciebie wyjdzie w innym miejscu niż na planach. Może być przesunięty w związku z różnicą w materiałach, wykonaniu itp.

Środek ciężkości w planach należy traktować jako orientacyjny punkt na start.

Mocujesz silnik i układasz wyposażenie aby równowaga była zachowana. Tu się może okazać, że coś trzeba przedłużyć, ale rzadko się to zdarza.

Mocujesz wyposażenie na gotowo.

Oblot i ewentualne poprawki.

Opublikowano

hmm ok praktycznie wszystko gotowe na układanie wyposażenia, gdzie najlepiej montuje się serwa? i jak ustawić w nadajniku, żeby wszystko działało jak należy? i jak zamontować silnik na łożu? i łoże w modelu?, czy musi być idealnie na samym środku?

Opublikowano

nie zeby coś ale to o co tu pytasz było poruszane w dziesiątkach innych tematów i chyba czytać Tobie się po prostu nie chce. Są setki planów budowy modeli i wystarczy je przejrzeć i zobaczyc jak inni to robią.

Opublikowano

nie, ze nie chce mi się czytać bo staram się czytać dużo, ale nigdzie nie mogę za bardzo znaleźć tego o co mi chodzi, a z moim angielskim nie jest najlepiej i nie do końca wszystko rozumiem, dlatego pytam, żeby mieć pewność.

Co do serw autor napisał, że można w zasadzie gdzie kolwiek, ale proponują pod rurką, a pytam czy może jest gdzieś lepsze miejsce. Jeśli chodzi o silnik, nie chodzi mi o konty wychylenia, ale czy np na łożu które jest troszke większe niż oryginał, może silnik zostać osadzony o 2 lub 3 mm od samego środka łoża i o to samo mi chodzi, w przypadku osadzenia w modelu. Ja doskonale zdaję sobie sprawę, że dla was, bardziej doświadczonych, może to być wręcz nudne, ale dla mnie to nowość i wolę się 100 razy upewnić, że wszystko jest tak jak należy niż rozwalić model.

Opublikowano

Wyposażenie jest ok.

Ładowarka również, zasilacz potrzebujesz 12V/5A prądu stałego (lub inny z napięciem do 18V). Jak masz taki zasilacz ze stabilizowanym prądem stałym to OK. Nada się jakiś zasilacz od laptopa, albo od xboxa. Albo możesz kupić wersję już z zasilaczem w pudełku.

Lub od monitora komputerowego ;)

Opublikowano

Serwa zamocuj tak jak ja. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia na pierwszej stronie. Najlepiej, żeby odległość od lotki była mała, ale też bez przesady. W końcu popychacz będzie zamocowany w 3 orczykach, więc nie powinien być ugięty. Poprostu przyłóż pręt/ rurkę do ostatniego lub przedostatniego oczka w orczyku od SW i pierwszego od serwa. Później przyłóż serwo do skrzydła i kadłuba i zobaczysz gdzie powinno być zamocowane.

Opublikowano

popychacz będzie tylko w 2 orczykach, bo nie robię osobno lotek (przynajmniej narazie).

czy można ustawić hamulec regulatora, tak, żeby zatrzymywał śmigło w konkretnym ułożeniu?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.