Skocz do zawartości

CAFE TILT

jasiekbrej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jednakże nie udało mi się ustalić w jakiej odległości od pola wzlotów powstają pierwsze droupt oupty (bo ich po prostu nie ma - zwłaszcza na tym drugim filmiku) a w/g mojej znajomości tematu powinny wystąpić znacznie wcześniej tzn przed utratą łączności RC-bo o takowej piszesz

Pierwszy filmik-do 600m-po radiu-zapis na ziemi

Drugi-zapis z kamery na pokladzie

Snieg,dropy pojawiaja sie gdy wlatuje nad glowe i/lub gdy ,,wyjda z pola widzenia anteny'' .

Omni ma mniejszy zysk,wiec sila rzeczy musi tuner chwile ,,pomyslec'' zanim przelaczy na panelowa.

Zasieg przy 500mw ok 5km-czysty sygnal-jesli transmiter nie jest w ruchu.,Antenki (wyrob uboczny w pracy) ale skalowane-strojone na dana czestote.

filmiku gdzie jest koniec zasiegu RC nie mam-jescze bylem na etapie 0-zreszta pisalem ze zaprezentuje film jak bede gotowy.Ten w/w dotyczyl raczej innego zagadnienia i byl jako przyklad jak moznaz zepsuc jakosc filmu.

Poza tym,to caly czas nie jest to o co mi chodzi.

Jak uzyskam jakosc poprawna,bede mogl napisac,o to jest film a nie kolorowa plama.

Wiem,wiem szukam kwadratowych...oIo

• Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Pierwszy filmik-do 600m-po radiu-zapis na ziemi

Drugi-zapis z kamery na pokladzie

Nie doczytałem się - przepraszam
Wiem,wiem szukam kwadratowych...oIo

To są Twoje słowa - wybacz ale takie odnoszę wrażenie

Czyli rozumiem że pierwsze droupt oupty w Twoim TV pojawiają się mniej więcej po 600m

Czy tak???? - dot. modelu będącego w ruchu

Opublikowano
Czyli rozumiem że pierwsze droupt oupty w Twoim TV pojawiają się mniej więcej po 600m

Mozna przyjac ze tak-600m,chwilowe 1-2 s,ale moga sie tez pojawic i po 100m,jesli model wyjdzie z pola widzenia anteny-kwestia doboru anten.

Tak czytam Twoje przymiarki do lotu spalina i ogarniaja mnie pewne watpliwosci.

Otoz moim celem bylo-jest zwiedzanie-lot swobodny w takim rozumieniu ze polece gdzie chce +/- 180st,a jesli sie zgubie,model sam wroci-temat caly czas jest na tapecie-bedzie final - pokaze.Mialem i trenerki spalinowe i szybowce i inne pokraki.Wybralem elaporowe straszydlo,Easy Star ze skrzydlami od Easy Glidera-super kombinacja-lekka i b.nosna.

Do czego zmierzam-do egzotyki w RP nieznanej-INSURANCE-UBEZPIECZENIE.

Moj modelik,musialby miec duzo szczescia zeby kogos ubic,na amen-centralnie.

Spalina podejrzewam latwiej.Czy masz taka pewnosc,ze nieubezpieczony model poleci tam gdzie chcesz powiedzmy 2 km od miejsca startu.

Wiem,wiem,same pola na trasie,ale jesli spadnie to i rownie dobrze moze leciec dalej w strone wsi i miasteczek.Dlatego proponowal bym,przekaze Ci za symboliczna oplata CAP2 najprostszy autopilot ktory skieruje model w razie utraty kontroli do wybranego celu zapisanego wczesniej w pamieci GPS.Czyli w razie W wylaczasz radio i model poleci -rozbije sie w wyznaczonym miejscu lub wroci nad lotnisko-zalezy co wybierzesz.

Nie wiem ile kosztuje ubezpieczenie takiego lotu,ale tak rozwazam taka opcje -jesli...

Moje eleporowe straszydlo-klejone setki razy tasma i CA,na luzaczku przeleci 5km pod calkowita kontrola-moze jednak lepiej zmienic na poczatek model na cos niegodnego.Byla dosc dluga dyskusja-wybor platformy.Wybralem propozycje kolegow z Ladziakiem na czele-za co jestem mu wdzieczny-podpowiedzial dosc obrazowo.Tak tez i ja czynie wstosunku do Twoich planow.Inny model-tanszy :lol:

Opublikowano

Bezpieczeństwo, bezpieczeństwo i jeszcze raz bezpieczeństwo -- Tę zasadę wpajano mi od najmłodszych lat!!!! A póki co to na chwilę obecną problemem pozostają sprawy techniczne z którymi wszyscy się borykamy pozdr. Janusz

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Bezpieczeństwo, bezpieczeństwo i jeszcze raz bezpieczeństwo

No to mam dla Was news.Po ktoryms tam locie w okolicach toru wyscigowego-ktos sie tym powaznie zainteresowal.A dowiedzialem sie tego z ...gazety.

To taki lokalny klubowy miesiecznik w formie malej gazetki (klub ma 100 zrzeszonych).

Otoz czeka mnie zmiana insurancu (ubezpieczenia).Bedzie pogadanka na temat tej nowej formy latania-oczywiscie z propozycja :twisted: nowej stawki.Co ciekawe klub nie wymienia szczegolow w gazetce,ale pochwalil sie ze ma jednego takiego ,,member''

Jeszcze nie wiem kto przyjedzie na te pogadanke i prelekcje,ale juz z rozmowy telefonicznej ( z safety officer) ,dowiedzialem sie ze raczej bedzie bardzo ogolna.Po prostu w biurze glownym nie maja pojecia ze tu taki polaczek sobie lata w okularkach.

Uswiadamial mnie juz ,,wodz'' ze takie latanie wymaga zmiany ubezpieczenia,ale pewnie sam nie wiedzial pod co to podpada.

Jednak RP to kraj wolnosci-idziesz na laczke i latasz.A tu,okreslone godziny,dni,pulap ,czestotliwosci-inne w roznych miejscach,grafik,gdzie i w jakie dni mozna latac.No szajba.A teraz jeszcze mysla zeby i ta ostatnia forme wolnego latania ulatwic.Pogadanka w sobote-zobaczymy co wymyslili nowego w dziedzinie FPV.

Chyba czas do domu wracac.....

Opublikowano

Rozumiem rozczarowanie, ale to normalne jak zaczynasz coś więcej latać niż "parę fikołów" nad lotniskiem. Wcale nie jest w Polsce lepiej jest inaczej po prostu nik tym się nie przejmuje do momentu katastrofy - wtedy wyciągną wszystko co bedzie mozliwe aby dokopać Ci, a Ty masz dość komfortową sytuację ktoś zadba o to abyś wykupił ubezpieczenie, itd. tak aby w sumie maksymalnie Cię ochronić w razie katastrofy.

W Polsce firmy ubezpieczeniowe zrobią "wielkie oczy" i raczej nie wymyslą produktu ubezpieczeniowego.

Ciekawy jestem relacji z tego spotkania - jakie dostaniesz wymogi bezpieczeństwa do spełnienia??

Opublikowano

To jedna ze stron ,,naszej gazetki''

Kiedys juz wspominalem ze latamy majac autostrade A14 za plecami (szukamy nowego miejsca).

Jest tez wzmianka o FPV (srodek strony).

05c19714c48cc732.jpg

Ciekawe co wyniknie z rocznego podsumowania :lol2:

Czy w Polsce jest organizacja zajmujaca sie np.ochrona,wspomaganiem modelarzy ?

Aeroklub Polski ?

Opublikowano

Wybaczam :* ,wszak to cafe.

Ciekawe jak to u nas jest?.Zaczalem latac w UK,wiec nie wiem.

Chyba ze nie ma wypadkow!

Np. nikt nie trafil modelem w auto.Albo model po ucieczce trafil w dach i zrobil dziure-wlasciciel modelu nieznany.

Ktos zna odpowiedz ?

Opublikowano
PS. Myslalem, ze cafe tilt to jakies specjalistyczne oznaczenia ukladu sterujacego oprogramowaniem ukladu optyczno-dzipiesowego rozbudowanego o funkcje sprzegajace wymiennik ciepla z ladowaniem baterii ukladu podtrzymania zycia okolicznych kretow
-

Dokladnie.A my,wydajac ostatnie pieniadze zapewniamy tejze populacji kretow powyzsze ,tudziez inne rozrywki.

Takze i cale konsylium kieruje swoje wysilki na rzecz poprawy .

Opublikowano

No i po spotkaniu.

Okazalo sie ze zarzad troszke przekoloryzowal.Skonczylo sie na tym ,ze sami nie bardzo sie orientuja,a z samego FPV lub jak kto woli wideo pilotaz odpytali mnie.Stanelo na tym,ze zarzad ustalil ze:

nie wolno latac poza granica widocznosci wzrokowej

nie wolno latac samemu,by w razie W oddac radio osobie widzacej model

na razie latac nie wolno ??? bo zarzad dopiero WYSLE zapytanie coz takim fantem,czyli mna ,ma zrobic.

Gdyby kogos intereosowal przebieg dyskusji (niestety w wersji nie tlumaczonej)

zamieszcze plik audio z obrad :o:)

Zawiodlem sie,kompletnie zaskoczeni sa tym ze takie rzeczy lataja (na ich wlasnym podworku).Nowy insuranc mi zaproteguja,ale z zachowaniem powyzszych.

Chyba sam musze sobie to zalatwic i miec pewnosc ze latam na prawie,bo ich ,,rulez'' nie przekonuje mnie zupelnie-niekompetencja lub niechec do nowego.Czyli zostawmy tak jak jest,mamy swiety spokoj.Ciekawe tylko,kto im odgornie zlecil spotkanie na taki a nie inny temat i dlaczego ?A moze ktos znalazl moj (ten ktory uciekl :lol2: ) model kilka kilometrow dalej i trzeba bylocos z tym zrobic ?

Niestety nie dowiem sie chyba jaki cel byl tego spotkania.90 % (to rozumiem) starszych wiekiem modelarzy,cos tam plotlo o zdjeciach,nie trybiac tego ze pilotuje sie nie patrzac na model tylko na ekran lub gogle.To po prostu nie dotarlo do nich.

Chyba zatrzymali sie w ubieglym tysiacleciu.A ja mam tylko problem teraz.

Zenujace bylo to ze tylko dwie osoby ( na 100) wiedzialy dokladnie o co chodzi z takim latanie w goglach.

Widac nowe dociera w te strony duuuuzo pozniej.

Jednak w Poslce modelarze sa bardziej swiadomi i maja wiekszy zakres wiedzy w tej materii.Rece mi opadly.....

Opublikowano

To jak z jakiegos filmu ....

Jakby czas sie zatrzymal ....

Co,a co to takiego ?

Raczej zrobmy decyzje na nie,bedzie latwiej.

Czyli wyszlo 3x nie ,lub raczej 3 x utrudnili

Opublikowano

Garazu nie mam,niestety.

Na latanko trzeba szukac zawsze ,,umyslnego'' co mi bedzie baczyl na model.

Od poniedzialku troche popisze do ich wladz.Moze cos sie zmieni ,bo na klub t juz raczej nie licze-zajmie im topewnie miesiace,zanim dostane polise z napisem ze moge latac FPV.

Czapki sa naprawde troche smieszne.

Plik na rano bedzie,bo to nie mp3 tylko jakis mutant Samsunga, szukam czym to rozkodowac

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.