Peter Opublikowano 31 Października 2007 Opublikowano 31 Października 2007 Jednakże nie udało mi się ustalić w jakiej odległości od pola wzlotów powstają pierwsze droupt oupty (bo ich po prostu nie ma - zwłaszcza na tym drugim filmiku) a w/g mojej znajomości tematu powinny wystąpić znacznie wcześniej tzn przed utratą łączności RC-bo o takowej piszesz Pierwszy filmik-do 600m-po radiu-zapis na ziemi Drugi-zapis z kamery na pokladzie Snieg,dropy pojawiaja sie gdy wlatuje nad glowe i/lub gdy ,,wyjda z pola widzenia anteny'' . Omni ma mniejszy zysk,wiec sila rzeczy musi tuner chwile ,,pomyslec'' zanim przelaczy na panelowa. Zasieg przy 500mw ok 5km-czysty sygnal-jesli transmiter nie jest w ruchu.,Antenki (wyrob uboczny w pracy) ale skalowane-strojone na dana czestote. filmiku gdzie jest koniec zasiegu RC nie mam-jescze bylem na etapie 0-zreszta pisalem ze zaprezentuje film jak bede gotowy.Ten w/w dotyczyl raczej innego zagadnienia i byl jako przyklad jak moznaz zepsuc jakosc filmu. Poza tym,to caly czas nie jest to o co mi chodzi. Jak uzyskam jakosc poprawna,bede mogl napisac,o to jest film a nie kolorowa plama. Wiem,wiem szukam kwadratowych...oIo
jasiekbrej Opublikowano 31 Października 2007 Autor Opublikowano 31 Października 2007 Pierwszy filmik-do 600m-po radiu-zapis na ziemiDrugi-zapis z kamery na pokladzie Nie doczytałem się - przepraszamWiem,wiem szukam kwadratowych...oIo To są Twoje słowa - wybacz ale takie odnoszę wrażenie Czyli rozumiem że pierwsze droupt oupty w Twoim TV pojawiają się mniej więcej po 600m Czy tak???? - dot. modelu będącego w ruchu
armand Opublikowano 31 Października 2007 Opublikowano 31 Października 2007 Poza tym manetka gazu nie mniej niż 80% możliwości - w każdym momencie trasy!!! No my zawsze mielismy "przemotorowane" modele - max 50 %
jasiekbrej Opublikowano 31 Października 2007 Autor Opublikowano 31 Października 2007 No , nie bardzo rozumiem , ale niech tak zostanie. pozdr.
Peter Opublikowano 31 Października 2007 Opublikowano 31 Października 2007 Czyli rozumiem że pierwsze droupt oupty w Twoim TV pojawiają się mniej więcej po 600m Mozna przyjac ze tak-600m,chwilowe 1-2 s,ale moga sie tez pojawic i po 100m,jesli model wyjdzie z pola widzenia anteny-kwestia doboru anten. Tak czytam Twoje przymiarki do lotu spalina i ogarniaja mnie pewne watpliwosci. Otoz moim celem bylo-jest zwiedzanie-lot swobodny w takim rozumieniu ze polece gdzie chce +/- 180st,a jesli sie zgubie,model sam wroci-temat caly czas jest na tapecie-bedzie final - pokaze.Mialem i trenerki spalinowe i szybowce i inne pokraki.Wybralem elaporowe straszydlo,Easy Star ze skrzydlami od Easy Glidera-super kombinacja-lekka i b.nosna. Do czego zmierzam-do egzotyki w RP nieznanej-INSURANCE-UBEZPIECZENIE. Moj modelik,musialby miec duzo szczescia zeby kogos ubic,na amen-centralnie. Spalina podejrzewam latwiej.Czy masz taka pewnosc,ze nieubezpieczony model poleci tam gdzie chcesz powiedzmy 2 km od miejsca startu. Wiem,wiem,same pola na trasie,ale jesli spadnie to i rownie dobrze moze leciec dalej w strone wsi i miasteczek.Dlatego proponowal bym,przekaze Ci za symboliczna oplata CAP2 najprostszy autopilot ktory skieruje model w razie utraty kontroli do wybranego celu zapisanego wczesniej w pamieci GPS.Czyli w razie W wylaczasz radio i model poleci -rozbije sie w wyznaczonym miejscu lub wroci nad lotnisko-zalezy co wybierzesz. Nie wiem ile kosztuje ubezpieczenie takiego lotu,ale tak rozwazam taka opcje -jesli... Moje eleporowe straszydlo-klejone setki razy tasma i CA,na luzaczku przeleci 5km pod calkowita kontrola-moze jednak lepiej zmienic na poczatek model na cos niegodnego.Byla dosc dluga dyskusja-wybor platformy.Wybralem propozycje kolegow z Ladziakiem na czele-za co jestem mu wdzieczny-podpowiedzial dosc obrazowo.Tak tez i ja czynie wstosunku do Twoich planow.Inny model-tanszy
armand Opublikowano 1 Listopada 2007 Opublikowano 1 Listopada 2007 Spadochron jest naprawdę dobrym pomysłem - nie tyle do odzyskania modelu co do zmniejszenia zagrożenia.
jasiekbrej Opublikowano 1 Listopada 2007 Autor Opublikowano 1 Listopada 2007 Bezpieczeństwo, bezpieczeństwo i jeszcze raz bezpieczeństwo -- Tę zasadę wpajano mi od najmłodszych lat!!!! A póki co to na chwilę obecną problemem pozostają sprawy techniczne z którymi wszyscy się borykamy pozdr. Janusz
Peter Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Bezpieczeństwo, bezpieczeństwo i jeszcze raz bezpieczeństwo No to mam dla Was news.Po ktoryms tam locie w okolicach toru wyscigowego-ktos sie tym powaznie zainteresowal.A dowiedzialem sie tego z ...gazety. To taki lokalny klubowy miesiecznik w formie malej gazetki (klub ma 100 zrzeszonych). Otoz czeka mnie zmiana insurancu (ubezpieczenia).Bedzie pogadanka na temat tej nowej formy latania-oczywiscie z propozycja :twisted: nowej stawki.Co ciekawe klub nie wymienia szczegolow w gazetce,ale pochwalil sie ze ma jednego takiego ,,member'' Jeszcze nie wiem kto przyjedzie na te pogadanke i prelekcje,ale juz z rozmowy telefonicznej ( z safety officer) ,dowiedzialem sie ze raczej bedzie bardzo ogolna.Po prostu w biurze glownym nie maja pojecia ze tu taki polaczek sobie lata w okularkach. Uswiadamial mnie juz ,,wodz'' ze takie latanie wymaga zmiany ubezpieczenia,ale pewnie sam nie wiedzial pod co to podpada. Jednak RP to kraj wolnosci-idziesz na laczke i latasz.A tu,okreslone godziny,dni,pulap ,czestotliwosci-inne w roznych miejscach,grafik,gdzie i w jakie dni mozna latac.No szajba.A teraz jeszcze mysla zeby i ta ostatnia forme wolnego latania ulatwic.Pogadanka w sobote-zobaczymy co wymyslili nowego w dziedzinie FPV. Chyba czas do domu wracac.....
armand Opublikowano 4 Grudnia 2007 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Rozumiem rozczarowanie, ale to normalne jak zaczynasz coś więcej latać niż "parę fikołów" nad lotniskiem. Wcale nie jest w Polsce lepiej jest inaczej po prostu nik tym się nie przejmuje do momentu katastrofy - wtedy wyciągną wszystko co bedzie mozliwe aby dokopać Ci, a Ty masz dość komfortową sytuację ktoś zadba o to abyś wykupił ubezpieczenie, itd. tak aby w sumie maksymalnie Cię ochronić w razie katastrofy. W Polsce firmy ubezpieczeniowe zrobią "wielkie oczy" i raczej nie wymyslą produktu ubezpieczeniowego. Ciekawy jestem relacji z tego spotkania - jakie dostaniesz wymogi bezpieczeństwa do spełnienia??
Peter Opublikowano 4 Grudnia 2007 Opublikowano 4 Grudnia 2007 To jedna ze stron ,,naszej gazetki'' Kiedys juz wspominalem ze latamy majac autostrade A14 za plecami (szukamy nowego miejsca). Jest tez wzmianka o FPV (srodek strony). Ciekawe co wyniknie z rocznego podsumowania :lol2: Czy w Polsce jest organizacja zajmujaca sie np.ochrona,wspomaganiem modelarzy ? Aeroklub Polski ?
mammuth Opublikowano 4 Grudnia 2007 Opublikowano 4 Grudnia 2007 edit W protescie przeciw durnemu zachowaniu Marcina133
Peter Opublikowano 4 Grudnia 2007 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Wybaczam :* ,wszak to cafe. Ciekawe jak to u nas jest?.Zaczalem latac w UK,wiec nie wiem. Chyba ze nie ma wypadkow! Np. nikt nie trafil modelem w auto.Albo model po ucieczce trafil w dach i zrobil dziure-wlasciciel modelu nieznany. Ktos zna odpowiedz ?
mammuth Opublikowano 4 Grudnia 2007 Opublikowano 4 Grudnia 2007 edit W protescie przeciw durnemu zachowaniu Marcina133
Peter Opublikowano 4 Grudnia 2007 Opublikowano 4 Grudnia 2007 PS. Myslalem, ze cafe tilt to jakies specjalistyczne oznaczenia ukladu sterujacego oprogramowaniem ukladu optyczno-dzipiesowego rozbudowanego o funkcje sprzegajace wymiennik ciepla z ladowaniem baterii ukladu podtrzymania zycia okolicznych kretow - Dokladnie.A my,wydajac ostatnie pieniadze zapewniamy tejze populacji kretow powyzsze ,tudziez inne rozrywki. Takze i cale konsylium kieruje swoje wysilki na rzecz poprawy .
Peter Opublikowano 7 Grudnia 2007 Opublikowano 7 Grudnia 2007 No i po spotkaniu. Okazalo sie ze zarzad troszke przekoloryzowal.Skonczylo sie na tym ,ze sami nie bardzo sie orientuja,a z samego FPV lub jak kto woli wideo pilotaz odpytali mnie.Stanelo na tym,ze zarzad ustalil ze: nie wolno latac poza granica widocznosci wzrokowej nie wolno latac samemu,by w razie W oddac radio osobie widzacej model na razie latac nie wolno ??? bo zarzad dopiero WYSLE zapytanie coz takim fantem,czyli mna ,ma zrobic. Gdyby kogos intereosowal przebieg dyskusji (niestety w wersji nie tlumaczonej) zamieszcze plik audio z obrad Zawiodlem sie,kompletnie zaskoczeni sa tym ze takie rzeczy lataja (na ich wlasnym podworku).Nowy insuranc mi zaproteguja,ale z zachowaniem powyzszych. Chyba sam musze sobie to zalatwic i miec pewnosc ze latam na prawie,bo ich ,,rulez'' nie przekonuje mnie zupelnie-niekompetencja lub niechec do nowego.Czyli zostawmy tak jak jest,mamy swiety spokoj.Ciekawe tylko,kto im odgornie zlecil spotkanie na taki a nie inny temat i dlaczego ?A moze ktos znalazl moj (ten ktory uciekl :lol2: ) model kilka kilometrow dalej i trzeba bylocos z tym zrobic ? Niestety nie dowiem sie chyba jaki cel byl tego spotkania.90 % (to rozumiem) starszych wiekiem modelarzy,cos tam plotlo o zdjeciach,nie trybiac tego ze pilotuje sie nie patrzac na model tylko na ekran lub gogle.To po prostu nie dotarlo do nich. Chyba zatrzymali sie w ubieglym tysiacleciu.A ja mam tylko problem teraz. Zenujace bylo to ze tylko dwie osoby ( na 100) wiedzialy dokladnie o co chodzi z takim latanie w goglach. Widac nowe dociera w te strony duuuuzo pozniej. Jednak w Poslce modelarze sa bardziej swiadomi i maja wiekszy zakres wiedzy w tej materii.Rece mi opadly.....
mammuth Opublikowano 7 Grudnia 2007 Opublikowano 7 Grudnia 2007 A smialo zamieszczaj - jak znam zycie to podjecie decyzji zajmie im 2 miesiace - bo dokumenty 3 razy zgubia
Peter Opublikowano 7 Grudnia 2007 Opublikowano 7 Grudnia 2007 To jak z jakiegos filmu .... Jakby czas sie zatrzymal .... Co,a co to takiego ? Raczej zrobmy decyzje na nie,bedzie latwiej. Czyli wyszlo 3x nie ,lub raczej 3 x utrudnili
mammuth Opublikowano 7 Grudnia 2007 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Wiec jakie plany? "na sucho" w garazu ? - bo chyba nie zawieszasz projektu :?: PS. mozna te idiotyczne czapki juz zdjac ?
Peter Opublikowano 7 Grudnia 2007 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Garazu nie mam,niestety. Na latanko trzeba szukac zawsze ,,umyslnego'' co mi bedzie baczyl na model. Od poniedzialku troche popisze do ich wladz.Moze cos sie zmieni ,bo na klub t juz raczej nie licze-zajmie im topewnie miesiace,zanim dostane polise z napisem ze moge latac FPV. Czapki sa naprawde troche smieszne. Plik na rano bedzie,bo to nie mp3 tylko jakis mutant Samsunga, szukam czym to rozkodowac
Peter Opublikowano 8 Grudnia 2007 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Troche przyciezki akcent,ale generalnie wesolo bylo... http://pl.youtube.com/profile?user=CameraPetera UWAGA-mozna sie zanudzic !!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.