Skocz do zawartości

camera & data logger & osd - jest takie cos?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i z góry przepraszam jeśli pytanie wyda sie głupie, ale zielony jestem w materii.

Latam sobie czasem bixlerem i rejestruje loty na kamerkę, która zgrywa obraz bezpośrednio na kartę, ale niezmiennie brakuje mi na tym nagraniu informacji o choćby prędkości wysokości modelu.

Czy istnieje jakiś rodzaj kamerki (poza FPV) gdzie te parametry mogą być od razu rejestrowane i prezentowane na nagrywanym obrazie?

Pozdrawiam

kamilt

• 1 rok później...
Opublikowano

Temat co prawda stary, ale.. myślę, że można podejść do tematu od drugiej strony. Prosty tani gps-logger zapisze Ci dane w pliku na karcie txt lub log. Potem za pomocą excela czy calca szybko i prosto przerobisz te dane na... napisy do filmu :-)

Opublikowano

Właśnie kupiłem taki logger Media tech MT5013 ale jeszcze nie potrafię niczego zrobić nim. Oprócz tego , że dzięki GPS'owi trafię w dane miejsce to jeszcze mogę odczytać prędkość, wysokość nanosząc na mapę trasę przebytą.

Opublikowano

Właśnie kupiłem taki logger Media tech MT5013 ale jeszcze nie potrafię niczego zrobić nim. Oprócz tego , że dzięki GPS'owi trafię w dane miejsce to jeszcze mogę odczytać prędkość, wysokość nanosząc na mapę trasę przebytą.

Ma jeszcze fajną funkcję play która pokazuje przebieg i trasę całego lotu, można ją łączyć ze zdjęciami ale pomimo dwóch lat stosowania jeszcze tego nie rozgryzłem.

Opublikowano

Ma jeszcze fajną funkcję play która pokazuje przebieg i trasę całego lotu, można ją łączyć ze zdjęciami ale pomimo dwóch lat stosowania jeszcze tego nie rozgryzłem.

Niestety chyba go oddam bo nie działa oprogramowanie. Po zainstalowaniu i otwarciu programu w oknie mapy od razu pojawia się komunikat o jakimś błędzie i mapa znika. Kolejny komunikat w ramce mówi o przepełnieniu stosu w wierszu 11. Tak więc mapy nie widzę na oczy. Próbowałem instalować na 4 różnych kompach i to samo bez rezultatu. W oknie po stronie mapy mogę tylko włączyć edycję trasy ale co mi z kolorowych pasków drogi skoro nie są umieszczone na mapie... widzę tylko wszystko po prawej stronie czyli wykresy trasy. Ale i one jakoś dziwne bo pokazuje mi różnicę wzniesień kikludziesięciu metrów, a jechałem prawie brzegiem morza i 3km w głąb lądu.

Dzis nawet zamocowałem w modelu i w pewnym momencie był całkowicie niesterowny (model) co bardzo mnie przestraszyło. Do tej pory nie miałem takich przypadków - latałem na 2,4Ghz Aurora9.

Tak więc w moim przypadku to całkowita porażka. Możesz napisać o co chodzi z tym błędem - przepełnienie stosu? I czy miałeś zakłócenia?

Opublikowano

Tu trochę na temat http://pfmrc.eu/index.php?/topic/45302-niedrogi-logger-gps-do-35mhz/ jeżeli chodzi o wysokośc to zakładając do auta rc też pokazywał błędne dane dotyczące wysokości, ale w powietrzu było OK pokazuje bardzo dokładnie.

Musisz mieć nawalony bo u mnie nie było żadnych zakłóceń, a nieraz leżał dosłownie na odbiorniku, stosowałem w różnych modelach i na różnych aparaturach i było OK, nawet przy lotach FPV.

Spróbuj jeszcze ściągnąć program z sieci.

Znalazłem ten chodzi http://www.media-tech.eu/download#

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.