attyla Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Kupiłem na aukcji silnik mvvs 4,5 cm wraz z osprzętem , cena była zachęcająca a i sprzedający z samymi pozytywami.Silnik dotarł do mnie wczoraj i troche sie zdziwiłem ze na korpusie ma nabity rozmiar 3,5 cm ? Od sprzedajacego otrzymałem informację że mvvs 3,5 i 4,5 mają ten sam korpus róznią się tylko wysokością i kolorem głowicy( moja jest niebieska). Trochę informacji znalazłem na stronie modelmaking i faktyczie wyglada na to że tak jest nawet części zamienne są te same ale wolałbym aby ktoś potwierdził z własnego doświadczenia iz tak jest faktycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 No tak, a co z modelem do tego silnika? :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Też stałem się po okazyjnej cenie posiadaczem tego silnika jakieś pół roku temu. I faktycznie jeśli kolor (choć trochę nie chce mi się w to wierzyć) ma być oznaczeniem wielkości głowicy - to mój też ma niebieską i jest to niewątpliwie 4,6. Ale najlepiej było by po prostu porównać "na żywo" jej wielkość z kimś kto już ma 4,6 lub 3,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 3 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Irek już temat został przesuniety do odpowiedniego działu a model tez bedzie. Szczepan moge porównać z silniczkiem 3,5 cm kumpla i tabela wymiarów ze strony modelmaking i według niej 4,5 jest tylko 4mm wyzszy od 3,5 , pytanie mam czy na Twoim silniku na korpusie jest oznaczenie 3,5 czy 4,6 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 U mnie na korpusie (karter poniżej ożebrowania głowicy) jest napisane wyraźnie 4,6. Jeśli zaś chodzi o porównanie wymiarów to aktualnie nie mogę nic zmierzyć - bo zostawiłem go w Warszawie - najwcześniej w poniedziałek... Mogę jedynie fotografie na maila - tylko wyślij mi go na PM. Jeśli zaś wiesz jaki jest przyrost objętości skokowej spowodowany wydłużeniem - to możesz oszacować czy faktycznie jest on o 1ccm większy niż dla silnika 3,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Napisz do Tomka. On ma teraz moj silnik w naprawie to ci napewno wszystko pomierzy - ja mam wersje 4.6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 ...panowie, a zmierzyć objętość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 Pisząc: "Jeśli zaś wiesz jaki jest przyrost objętości skokowej spowodowany wydłużeniem - to możesz oszacować czy faktycznie jest on o 1ccm większy niż dla silnika 3,5." miałem dokładnie to na myśli (V=PI*D^2/4*H)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 V=PI*D^2/4*H A skąd taki wzór wziąłeś ? Przecież objętość walca to V=PI*R^2*H Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 3 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2007 V=PI*D^2/4*H A skąd taki wzór wziąłeś ? Przecież objętość walca to V=PI*R^2*H Oj Adam - ale palnales... Jednen i drugi jest dobry. Jak wstawisz sobie do pierwszego wzorku zaleznosc D = 2R to wyjdzie Ci dokladnie to co Ty napisales... :jupi: :rotfl: ;D :rotfl: :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Heh, palnąłem Musiało mi wczoraj zdrowo przygrzać w czółko przy oklejaniu szybola, że coś takiego napisałem To 4*H skleiło mi się do kupy. Dużo ładniej wzór wyglądał by tak: V=(PI*D^2/4)*H choć nawet bez nawiasu, zgodnie z zasadą kolejności wykonywania działań, jest poprawny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.