leszek504b Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 8) Mam dwa silniki somozapłonowe - OTM Sokol 2,5ccm i RYTM2,5ccm. Co o nich sądzicie, czy są to dobre silniki? :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Rytm to kiedyś był dobry silnik .Sokół nie bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Bez obrazy ale są dobre jako wystawa w muzeum. Nie mówię że nie dało by rady ich odpalić bo może i by się to udało zrobić, ale co z tego że odpalą bo nie oszukujmy sie te silniki były dobre ale 20 lat temu. Na dzisiejsze czasy lepiej kupić np. ASP za małe pieniądze i mieć problem z głowy z kapryśnym silnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 A jak ktoś lubi "retro" ? Pewnie byłby tak że jeżeli ktoś by przedstawił ładny modelik (oczywiście leciwa konstrukcja) choćby swobodnie latający z podobnym motorkiem (Powiedzmy byłaby to kopia modelu z dawnych lat) wzbudziłby niezłe zainteresowanie (z resztą takie coś już się zdarzyło - ostatni zlot wicherków) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 5 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 To prawda, te silniki nie są nowoczesne, ale nie chodzi mi o osiągi tych silników tylko o to, czy te silnik w swoich czasach mogły się pochwalić dobrą opinią wśród polskich modelarzy czy też nie bardzo. :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Jak już pisałem Rytm to był mój "koń roboczy" natomiast Sokół to troche badziewie bardzo często urywał się wał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Rytm był traktowany jako silnik wyczynowy. Ostro pracował w moim słynnym Akrobatku (młodzież nie pamieta a Instruktor doskonale pamięta)z CSH. Nazywaliśmy go "dla twardych" bo kopał ostro po palcach. W wyścigach uwięźuwek sztandarowy silnik stosowany nawet przez kadrę.Powód-mało palił.Moc to chyba 0,3 kM. Sokół nie byl już taki dobry jak Rytm potwierdzam to co pisał Instruktor.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 5 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Sporo czytałem o tych silniczkach . RYTM rzeczywiście ma większą moc od Sokola, ale jest sporo cięższy. Sokol ma ok. 130g, czyli można powiedzieć, że nie wiele... tak mi się wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Rytmy były w wersji ciężkiej, czterośrubowej (i na głowicy i tylne dekielek), z długim, metalowym gaźnikiem (gardzielą) i , późniejsze, wersja "M" , trzyśrubowe, gardziel gaźnika plastikowa. Te stare miały niezłą moc, ale i wagę. Ogólnie, jak wszystkie silniki wyprodukowane w ZSRR, wszystko zależało od przypadku - robili z materiału jaki wpadł w rękę i, jak sie trafiło taki wykonany z porządnych, to był cudo nie silnik, a jak z gorszych, to potrafił się 'przetrzeć' przy docieraniu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 kiedyś miałem i tuningowaliśmy te silniki wieczorami a to odchudzanie i polerowanie korbowodu a to inna gardziel gaźnika przeróbki dyszy można tak godzinami no i podstawowa rzecz azotyn amylu jako dodatek do paliwa rytm wtedy był zabójczy miał tą przewagę na innymi silnikami że się mu ani wał nie ukręcał ani korbowód nie urywał i był doć mocny i łatwo palił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 :idea: A takie rzeczy jak odchudzanie (oczywiście bez przesady) lub montowanie innej gardzieli do tego silnika sporo daje? :?: Albo czy można zmniejszyć choć odrobinę mosę tłoka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek504b Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 To jest właśnie mój OTM Sokol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 najwięcej dawało paliwo z azotanem (bądź azotynem już nie pamiętam) amylu ito jest jedyna rzecz która na 100% poprawia osiągi samozapłonu, reszta zmian trudno powiedzieć wszystko robiliśmy na wyczucie bez możliwości pomiaru efektów ale na ucho wydawało się że jest lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 Azotyn amylu -smród jakich mało, ale swoje robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 Azotyn amylu...dobra rzecz, szkoda ze trudnoosiągalny. Paliwa też nie zawsze są dostępne "na miejscu". Sam jeszcze uzywam kilku samozapłonów do modeli na uwięzi i retroRC, głównie MK17, Jena, kilka starych MVVS, Mars i piękny wspaniały ruski KMD. Sokoła też miałem ale ciągłe problemy z korbowodem mnie przerosły więc trafił na pólkę muzealną :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth_kamilson Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Witam. Kupiłem niedawno silniki samozapłonowe mk-17 i otm koliber,czy to dobre silniki?chętnie przeczytam kilka uwag dotyczących tych silników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 To że kupiłes to już wiemy ,ale do czego chcesz to zastosować .Najlepiej nadają się na półkę do gablotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth_kamilson Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Chcę je wsadzić do modeli na uwięzi,tylko niewiem czy się opłaca je montować,myślę,że lepszym silnikiem bedzie mk-17,pozatym kupiłem go nowego nigdy nie odpalanego co o tym sądzicie :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Do małej uwiężióweczki ten Mk może być. Mój sposób na ten silnik -4 obroty iglicy paliwa potem odpalamy i regulacja ,zmniejszanie ilości paliwa oczywiście regulacja kompresją też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth_kamilson Opublikowano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 dzięki za dobrą radę,a co mogę zrobić z kolibrem,moim zdaniem szkoda go marnować na półce 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.