Mirek z Lublina Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Witam.Model tego elektroszybowca dedykowany jest dla osób dysponujących bardzo małą ilością czasu a także dla zupełnie początkujących modelarzy.Mikrus RC to całkowicie konstrukcyjny model ze specjalnie selekcjonowanej i ważonej balsy ze wzmocnieniami z lekkiej sklejki topolowo - lipowej.Posiada dzielone skrzydła z lotkami , jako główny dźwigar zastosowałem rurkę węglową o średnicy 6mm oraz krawędź natarcia wzmocnioną prętem węglowym o średnicy 2mm. W skrzydłach zamontowane są dwa serwa klasy mikro do napędu lotekKadłub modelu wykonany jest z balsy z wręgami ze sklejki .Całość jest bardzo sztywna i lekka.Żeby ułatwić transport modelu, usterzenie poziome jest demontowane, mocowane na dwie śruby M3.Dane techniczne modelu:Rozpiętość - 960mm lub 1130mmDługość - 740mmSterowanie - lotki, ster wysokości oraz obroty silnika. Opcjonalnie można dodać ster kierunku.Waga gotowego do lotu - 450 - 470g.Wyposażenie RC:Silnik - dowolny silnik bezszczotkowy o mocy 100 - 150W i ciągu 500 - 600g mocowany za wręgą silnikową ze śmigłem składanym 9" x 6" .Regulator obrotów - 18 - 25ASerwomechanizmy - klasy mikro , 3szt + 1szt na ster kierunku.Pakiet akumulatorów LiPol , 3cele , 20C o pojemności 1000mAh.Zestaw w wersji " kit " :Montaż modelu jest bardzo prosty wg. załączonej do zestawu instrukcji w formie zdjęć i rysunków poglądowych.Nie sprawi on kłopotu nawet początkującym , zabiera niewiele czasu a frajda z montażu jest bardzo duża.Tak wygląda model zmontowany , gotowy do oklejenia:Model po oklejeniu folią:Model został oblatany i wyregulowany.Jest bardzo prosty w pilotażu.Zastosowany profil skrzydła SD7080 pozwala na bardzo łatwe znajdowanie noszeń termicznych mimo tak niewielkiej rozpiętości, nie boi się wiatru , świetnie zachowuje się na zboczu.Sterowność modelu, mimo braku steru kierunku jest zadowalająca , model jest bardzo zwrotny , " słucha się drążka " , jednocześnie zastosowany wznios skrzydeł powoduje , że model jest bardzo stabilny i stateczny w locie.Zdolny jest też do wykonaniapodstawowej akrobacji czyli pętli , beczek, przewrotów itp.Krótka prezentacja w locie: Szczegółowy opis modelu jest tutaj:http://mirekgal.pl/portfolio-posts/mikrus-rc/Zapraszam do zadawania pytań oraz dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Na czym polega specjalne selekcjonowanie balsy używanej na potrzeby tego modelu? Brzmi to bardzo konesersko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Na czym polega specjalne selekcjonowanie balsy używanej na potrzeby tego modelu? Brzmi to bardzo konesersko. Od pewnego czasu sprowadzam sobie balsę od producenta , który już przy cięciu wstępnie ją selekcjonuje pod kątem cięcia laserem, następnie ja po otrzymaniu balsy, ważę ją i dopiero z tak dobranej balsy wycinam moje zestawy. Efekt jest taki , że np. obie połówki skrzydeł wychodzą o takiej samej wadze i wiem, że np. deska balsy 1,5mm powinna ważyć 20g i tyle rzeczywiście waży..A proszę sobie zamówić z dowolnego sklepu modelarskiego 5szt desek balsy i jestem pewien , że każda będzie miała inną wagę - właśnie to po prostu wyeliminowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 ..A proszę sobie zamówić z dowolnego sklepu modelarskiego 5szt desek balsy i jestem pewien , że każda będzie miała inną wagę - właśnie to po prostu wyeliminowałem. Przepraszam że wsadzę łyżkę miodu w tę beczkę dziegciu .... czy mam podać listę sklepów gdzie dobiorą za FREE identyczne deski bez dorabiania ideologii ? więcej wiary ! albo częściej robić zakupy w PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capo Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Przydałoby się pokazać jeszcze model z bliska, jak szybuje i ogólnie trochę dłuższy filmik z latania. Do tego napisz jaka jest cena bo pewnie sporo potencjalnych klientów zrezygnuje z kupna bo nie chce czekać na odzew albo po prostu spodziewa się bardzo wysokiej ceny. Gdybyś jeszcze wywalił ze strony agresywne reklamy - byłoby cudownie A odnośnie modelu - jest wyśmienity! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Chyba w zamyśle miał być pylon bo z taką pow.płata to w termice szału nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Do tego napisz jaka jest cena bo pewnie sporo potencjalnych klientów zrezygnuje z kupna bo nie chce czekać na odzew albo po prostu spodziewa się bardzo wysokiej ceny. - co do ceny to zawsze takich informacji udzielam telefonicznie, poza tym na pytania staram się odpowiadać od ręki, jeśli mam taką możliwość. Gdybyś jeszcze wywalił ze strony agresywne reklamy - byłoby cudownie - pracuję nad tym. A odnośnie modelu - jest wyśmienity! czy mam podać listę sklepów gdzie dobiorą za FREE identyczne deski bez dorabiania ideologii ? - nie dorabiam żadnej ideologii , tylko napisałem jak dobieram materiał na zestawy , to wszystko. Chyba w zamyśle miał być pylon bo z taką pow.płata to w termice szału nie będzie - w zamyśle miał być to model , który można zabrać na wycieczkę , wczasy, lub jak się ma chwilę czasu na oderwanie się od codzienności, model który nie zabiera dużo miejsca w samochodzie, który można zapakować do torby , plecaka czy na rower. W termice radzi sobie bez problemu, mimo niewielkiej rozpiętości i powierzchni , poza tym trudno jest odlatywać modelem o rozp. 960mm wysoko w górę i nie do tego ten model służy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Czy statecznik poziomy jest demontowalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin82at Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Ja akkurat buduje Ten model. Sklade sie jak lego ... nie trzeba sie bawic z jakims dopasowaniem - wszystko pasuje. Co do wyposazenia to wstawie silnik o wysokich obrotach ... Mega 16/7/7 zobaczymy jak to bendze latac ;-) Pozdrawiam Marcin PS: Tak, statecznik poziomy jest demontowalny ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Zrobić model który dobrze się składa i trzyma się bez kleju w początkowej fazie budowy to raczej żaden problem jak się zna narzędzia CAD , grubości materiału i jego właściwości. W pierwszym poście napisane jest jasno że szukanie termiki jest łatwe (w sumie trudno wyszukać termikę 20,30m nad ziemią) a w kolejnym że model w sumie do tego nie służy bo jest za mały i nie będzie go widać. Dla mnie to wygląda albo na taki co celowo usunięto z niego centropłat usuwając w ten sposób 1/3 rozpiętości albo jak przerośnięty pylon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Można by pomyśleć o skróceniu odrobinę ogona i zmiany stateczników na V . Żeby ograniczyć wagę sterowanie V jednym serwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 9 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Zrobić model który dobrze się składa i trzyma się bez kleju w początkowej fazie budowy to raczej żaden problem jak się zna narzędzia CAD , grubości materiału i jego właściwości. W pierwszym poście napisane jest jasno że szukanie termiki jest łatwe (w sumie trudno wyszukać termikę 20,30m nad ziemią) a w kolejnym że model w sumie do tego nie służy bo jest za mały i nie będzie go widać. Dla mnie to wygląda albo na taki co celowo usunięto z niego centropłat usuwając w ten sposób 1/3 rozpiętości albo jak przerośnięty pylon. Otóż to. Mi się model podoba, ale faktycznie wygląda bez tego centropłata jak pylon, a nie motoszybowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin82at Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Witam, Chcial bym sie pochwalic mijimi postepami :-) Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin82at Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Znalazlem troche czasu i dokonczylem model ... teraz czeka oklejanie zabudowanie RC. Waga oszlifowanego modelu to 200g! (Wersja 1130mm) Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaosmaker Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Witam To i ja dodam swoje trzy grosze w tym temacie Po wstępnych oględzinach i przymiarkach zakupionego zestawu postanowiłem powiększyć rozpiętość skrzydeł poprzez dorobienie centropłatu . Po kilku dniach "kombinowania" powstało coś takiego ... Skrzydła wydłużyły się o 36 cm - nie wiem czy teraz nie przesadziłem w drugą stronę ... Mimo zmian , poszczególne elementy są niewielkich rozmiarów i mieszczą się z zakładanym "plecakowym" charakterze. Jeżeli chodzi o same składanie zestawu , nie ma większych problemów choć przyznam że zdumiała mnie konstrukcja skrzydeł (a dokładnie ,wzmocnienie/keson ) oraz kilka chyba niezbyt przemyślanych szczegółów konstrukcyjnych i drobnych niedokładności . Reasumując - modelik bardzo fajny , idea jak najbardziej słuszna a stosunek cena/jakość bardziej niż przyzwoity. W ciągu kilku najbliższych dni postaram się dokończyć model i o ile pogoda dopisze - dokonać oblotu . I jeżeli będą zainteresowani ,chętnie zdam relację ... Pe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 pierwszego zainteresowanego juz masz:) poprzez wydłużenie skrzydeł stał sie juz rasowym motoszybolem, ja bym może jeszcze dorobil lotki, a kierunek nieruchomy nie zapomnij sprawdzic położenia sc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Dorobienie centropłata ma jak największy sens. Nawet sugerowane smigło na to by wskazywało. U mnie 8x6 daje w zupełności radę przy motoszybowcu ważacym 800 gram. Wiec dawanie 9x6 przy 470 gramowym modelu trochę się mija wg mnie z celem. Duzy moment obrotowy smigła będzie wymuszał spory skłon i wykłon silnka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Witam. Po wydłużeniu skrzydeł o 360mm ostatecznie rozpiętość wynosi 1490mm, tak? To za dużo, jak na taką długość kadłuba, poza tym przy tej powierzchni skrzydła, za małe jest usterzenie poziome i pionowe, nie wystarczy zmienić tylko rozpiętość skrzydeł i wszystko pozostałe zostawić bez zmian. Moim zdaniem , w tej chwili model nie ma odpowiednich proporcji ogólnie przyjętych. Wg mnie rozpiętość można zwiększyć, ale na 1300mm to max. przyznam że zdumiała mnie konstrukcja skrzydeł (a dokładnie ,wzmocnienie/keson ) - a tak dokładniej, można prosić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaosmaker Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Witaj Jeżeli wspominamy o budowie skrzydła to zazwyczaj spotykałem się z tym iz żeberka będące w kesonie mają zmniejszony obrys o grubość balsy która będzie na nie naklejona ,tak aby profil części oklejonej i "wolnych" żeberek był taki sam . Tutaj keson jest "wyższy i dłuższy " od reszty skrzydła . Wiem że to prosta konstrukcja i to drobne zaburzenie w moim mniemaniu nie ma dużego wpływu na cokolwiek - zwróciłem na to uwagę raczej jako na ciekawostkę . I jeszcze jeden drobiazg który wymagał korekty ... I już po korekcie ... Rozpiętość skrzydeł faktycznie wyszła spora - sprawdzę w praktyce jak będzie latał model - zawsze mogę dorobić SW i powiększyć SK - długości kadłuba niestety nie da się zmienić ... Z drugiej strony zawsze mogę powrócić do zaprojektowanej rozpiętości Pozdrawiam Pe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Witam. Proszę napisać , czy był oblot tego modelu? Korci mnie , żeby zrobić Mikrusa RC w wersji szybowcowej o rozpiętości1300mm . Już nawet wstępnie narysowałem skrzydła i powiększyłem usterzenie. Jak myślicie - dobry to pomysł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi