Skocz do zawartości

Mikrus RC - plecakowy elektroszybowiec na każdą okazję.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Model tego elektroszybowca dedykowany jest dla osób dysponujących bardzo małą ilością czasu a także dla zupełnie początkujących modelarzy.

Mikrus RC to całkowicie konstrukcyjny model ze specjalnie selekcjonowanej i ważonej balsy ze wzmocnieniami z lekkiej sklejki topolowo - lipowej.

Dołączona grafika
Posiada dzielone skrzydła z lotkami , jako główny dźwigar zastosowałem rurkę węglową o średnicy 6mm oraz krawędź natarcia wzmocnioną prętem węglowym o średnicy 2mm.

Dołączona grafika

W skrzydłach zamontowane są dwa serwa klasy mikro do napędu lotek

Dołączona grafika

Kadłub modelu wykonany jest z balsy z wręgami ze sklejki .
Całość jest bardzo sztywna i lekka.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Żeby ułatwić transport modelu, usterzenie poziome jest demontowane, mocowane na dwie śruby M3.

Dołączona grafika

Dane techniczne modelu:
Rozpiętość - 960mm lub 1130mm
Długość - 740mm
Sterowanie - lotki, ster wysokości oraz obroty silnika. Opcjonalnie można dodać ster kierunku.
Waga gotowego do lotu - 450 - 470g.

Wyposażenie RC:
Silnik - dowolny silnik bezszczotkowy o mocy 100 - 150W i ciągu 500 - 600g mocowany za wręgą silnikową ze śmigłem składanym 9" x 6" .
Regulator obrotów - 18 - 25A
Serwomechanizmy - klasy mikro , 3szt + 1szt na ster kierunku.
Pakiet akumulatorów LiPol , 3cele , 20C o pojemności 1000mAh.

Zestaw w wersji " kit " :

Dołączona grafika

Montaż modelu jest bardzo prosty wg. załączonej do zestawu instrukcji w formie zdjęć i rysunków poglądowych.
Nie sprawi on kłopotu nawet początkującym , zabiera niewiele czasu a frajda z montażu jest bardzo duża.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Tak wygląda model zmontowany , gotowy do oklejenia:

Dołączona grafika

Model po oklejeniu folią:

Dołączona grafika

Model został oblatany i wyregulowany.
Jest bardzo prosty w pilotażu.
Zastosowany profil skrzydła SD7080 pozwala na bardzo łatwe znajdowanie noszeń termicznych mimo tak niewielkiej rozpiętości, nie boi się wiatru , świetnie zachowuje się na zboczu.
Sterowność modelu, mimo braku steru kierunku jest zadowalająca , model jest bardzo zwrotny , " słucha się drążka " , jednocześnie zastosowany wznios skrzydeł powoduje , że model jest bardzo stabilny i stateczny w locie.
Zdolny jest też do wykonaniapodstawowej akrobacji czyli pętli , beczek, przewrotów itp.

Krótka prezentacja w locie:

Szczegółowy opis modelu jest tutaj:
http://mirekgal.pl/portfolio-posts/mikrus-rc/

Zapraszam do zadawania pytań oraz dyskusji.
  • Odpowiedzi 109
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Na czym polega specjalne selekcjonowanie balsy używanej na potrzeby tego modelu? Brzmi to bardzo konesersko.

Opublikowano

Na czym polega specjalne selekcjonowanie balsy używanej na potrzeby tego modelu? Brzmi to bardzo konesersko.

Od pewnego czasu sprowadzam sobie balsę od producenta , który już przy cięciu wstępnie ją selekcjonuje pod kątem cięcia laserem, następnie ja po otrzymaniu balsy, ważę ją i dopiero z tak dobranej balsy wycinam moje zestawy. Efekt jest taki , że np. obie połówki skrzydeł wychodzą o takiej samej wadze i wiem, że np. deska balsy 1,5mm powinna ważyć 20g i tyle rzeczywiście waży..A proszę sobie zamówić z dowolnego sklepu modelarskiego 5szt desek balsy i jestem pewien , że każda będzie miała inną wagę - właśnie to po prostu wyeliminowałem.

Opublikowano

..A proszę sobie zamówić z dowolnego sklepu modelarskiego 5szt desek balsy i jestem pewien , że każda będzie miała inną wagę - właśnie to po prostu wyeliminowałem.

Przepraszam że wsadzę łyżkę miodu w tę beczkę dziegciu ....

czy mam podać listę sklepów gdzie dobiorą za FREE identyczne deski bez dorabiania ideologii ?

więcej wiary ! albo częściej robić zakupy w PL

Opublikowano

Przydałoby się pokazać jeszcze model z bliska, jak szybuje i ogólnie trochę dłuższy filmik z latania.

Do tego napisz jaka jest cena bo pewnie sporo potencjalnych klientów zrezygnuje z kupna bo nie chce czekać na odzew albo po prostu spodziewa się bardzo wysokiej ceny.

Gdybyś jeszcze wywalił ze strony agresywne reklamy - byłoby cudownie :)

A odnośnie modelu - jest wyśmienity!

Opublikowano

Chyba w zamyśle miał być pylon bo z taką pow.płata to w termice szału nie będzie.

Opublikowano

Do tego napisz jaka jest cena bo pewnie sporo potencjalnych klientów zrezygnuje z kupna bo nie chce czekać na odzew albo po prostu spodziewa się bardzo wysokiej ceny. - co do ceny to zawsze takich informacji udzielam telefonicznie, poza tym na pytania staram się odpowiadać od ręki, jeśli mam taką możliwość.

Gdybyś jeszcze wywalił ze strony agresywne reklamy - byłoby cudownie :) - pracuję nad tym.

A odnośnie modelu - jest wyśmienity!

czy mam podać listę sklepów gdzie dobiorą za FREE identyczne deski bez dorabiania ideologii ? - nie dorabiam żadnej ideologii , tylko napisałem jak dobieram materiał na zestawy , to wszystko.

Chyba w zamyśle miał być pylon bo z taką pow.płata to w termice szału nie będzie -

w zamyśle miał być to model , który można zabrać na wycieczkę , wczasy, lub jak się ma chwilę czasu na oderwanie się od codzienności, model który nie zabiera dużo miejsca w samochodzie, który można zapakować do torby , plecaka czy na rower. W termice radzi sobie bez problemu, mimo niewielkiej rozpiętości i powierzchni , poza tym trudno jest odlatywać modelem o rozp. 960mm wysoko w górę i nie do tego ten model służy.

Opublikowano

Ja akkurat buduje Ten model. Sklade sie jak lego ... nie trzeba sie bawic z jakims dopasowaniem - wszystko pasuje.

Co do wyposazenia to wstawie silnik o wysokich obrotach ... Mega 16/7/7 zobaczymy jak to bendze latac ;-)

Pozdrawiam Marcin

PS: Tak, statecznik poziomy jest demontowalny !

Opublikowano

Zrobić model który dobrze się składa i trzyma się bez kleju w początkowej fazie budowy to raczej żaden problem jak się zna narzędzia CAD , grubości materiału i jego właściwości. W pierwszym poście napisane jest jasno że szukanie termiki jest łatwe (w sumie trudno wyszukać termikę 20,30m nad ziemią) a w kolejnym że model w sumie do tego nie służy bo jest za mały i nie będzie go widać. Dla mnie to wygląda albo na taki co celowo usunięto z niego centropłat usuwając w ten sposób 1/3 rozpiętości albo jak przerośnięty pylon.

Opublikowano

Można by pomyśleć o skróceniu odrobinę ogona i zmiany stateczników na V . Żeby ograniczyć wagę sterowanie V jednym serwem.

Opublikowano

Zrobić model który dobrze się składa i trzyma się bez kleju w początkowej fazie budowy to raczej żaden problem jak się zna narzędzia CAD , grubości materiału i jego właściwości. W pierwszym poście napisane jest jasno że szukanie termiki jest łatwe (w sumie trudno wyszukać termikę 20,30m nad ziemią) a w kolejnym że model w sumie do tego nie służy bo jest za mały i nie będzie go widać. Dla mnie to wygląda albo na taki co celowo usunięto z niego centropłat usuwając w ten sposób 1/3 rozpiętości albo jak przerośnięty pylon.

Otóż to. Mi się model podoba, ale faktycznie wygląda bez tego centropłata jak pylon, a nie motoszybowiec
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

To i ja dodam swoje trzy grosze w tym temacie :) Po wstępnych oględzinach i przymiarkach zakupionego zestawu postanowiłem powiększyć rozpiętość skrzydeł poprzez dorobienie centropłatu .

Po kilku dniach "kombinowania" powstało coś takiego ...

post-5774-0-14855000-1352369926_thumb.jpg

Skrzydła wydłużyły się o 36 cm - nie wiem czy teraz nie przesadziłem w drugą stronę ... ;)

post-5774-0-03223300-1352369922_thumb.jpg

post-5774-0-88947400-1352369923_thumb.jpg

Mimo zmian , poszczególne elementy są niewielkich rozmiarów i mieszczą się z zakładanym "plecakowym" charakterze.

Jeżeli chodzi o same składanie zestawu , nie ma większych problemów choć przyznam że zdumiała mnie konstrukcja skrzydeł

(a dokładnie ,wzmocnienie/keson ) oraz kilka chyba niezbyt przemyślanych szczegółów konstrukcyjnych i drobnych

niedokładności . Reasumując - modelik bardzo fajny , idea jak najbardziej słuszna a stosunek cena/jakość bardziej niż przyzwoity.

W ciągu kilku najbliższych dni postaram się dokończyć model i o ile pogoda dopisze - dokonać oblotu . I jeżeli będą zainteresowani ,chętnie zdam relację ...

Pe.

Opublikowano

pierwszego zainteresowanego juz masz:)

poprzez wydłużenie skrzydeł stał sie juz rasowym motoszybolem, ja bym może jeszcze dorobil lotki, a kierunek nieruchomy :) nie zapomnij sprawdzic położenia sc.

Opublikowano

Dorobienie centropłata ma jak największy sens. Nawet sugerowane smigło na to by wskazywało. U mnie 8x6 daje w zupełności radę przy motoszybowcu ważacym 800 gram. Wiec dawanie 9x6 przy 470 gramowym modelu trochę się mija wg mnie z celem. Duzy moment obrotowy smigła będzie wymuszał spory skłon i wykłon silnka.

Opublikowano

Witam.

Po wydłużeniu skrzydeł o 360mm ostatecznie rozpiętość wynosi 1490mm, tak? To za dużo, jak na taką długość kadłuba, poza tym przy tej powierzchni skrzydła, za małe jest usterzenie poziome i pionowe, nie wystarczy zmienić tylko rozpiętość skrzydeł i wszystko pozostałe zostawić bez zmian.

Moim zdaniem , w tej chwili model nie ma odpowiednich proporcji ogólnie przyjętych. Wg mnie rozpiętość można zwiększyć, ale na 1300mm to max.

przyznam że zdumiała mnie konstrukcja skrzydeł

(a dokładnie ,wzmocnienie/keson ) - a tak dokładniej, można prosić?

Opublikowano

Witaj

Jeżeli wspominamy o budowie skrzydła to zazwyczaj spotykałem się z tym iz żeberka będące w kesonie mają zmniejszony obrys o grubość balsy która będzie na nie naklejona ,tak aby profil części oklejonej i "wolnych" żeberek był taki sam . Tutaj keson jest "wyższy i dłuższy " od reszty skrzydła . Wiem że to prosta konstrukcja i to drobne zaburzenie w moim mniemaniu nie ma dużego wpływu na cokolwiek - zwróciłem na to uwagę raczej jako na ciekawostkę .

post-5774-0-44494100-1352541455_thumb.jpg

post-5774-0-52950700-1352541456_thumb.jpg

post-5774-0-01903300-1352541459_thumb.jpg

I jeszcze jeden drobiazg który wymagał korekty ...

post-5774-0-38957200-1352541460_thumb.jpg

post-5774-0-80643900-1352541461_thumb.jpg

I już po korekcie ...

post-5774-0-47785700-1353065896_thumb.jpg

post-5774-0-80877400-1353065897_thumb.jpg

Rozpiętość skrzydeł faktycznie wyszła spora - sprawdzę w praktyce jak będzie latał model - zawsze mogę dorobić SW i powiększyć

SK - długości kadłuba niestety nie da się zmienić ... Z drugiej strony zawsze mogę powrócić do zaprojektowanej rozpiętości :)

Pozdrawiam

Pe.

Opublikowano

Witam.

Proszę napisać , czy był oblot tego modelu?

Korci mnie , żeby zrobić Mikrusa RC w wersji szybowcowej o rozpiętości1300mm .

Już nawet wstępnie narysowałem skrzydła i powiększyłem usterzenie.

Jak myślicie - dobry to pomysł ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.