Patryk Sokol Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Czołgiem Panowie Niestety skończył mi się zapas agregatów lodówkowych (chyba z 12 skatowałem*) i musiałem kupić coś nowego. Tyle, że agregacik który udało mi się okazyjnie kupić, ma sterowanie takie na jakie jeszcze nie trafiłem (wybaczcie jakość zdjęcia, tylko komórkę miałem pod ręką): I teraz pytanie - co z czym zewrzeć, żeby się nie spalił? Ja stawiam na konieczność zwarcia czarnego do niebieskiego, ale chcę mieć pewność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Ja stawiam na czarny z brązowym ale tylko na rozruch. Jak masz możliwość to zrób to przez bezpiecznik to niczego nie spalisz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Z tego co widzę na zdjęciu to tylko 2 przewody są podłączone do silnika i żółto-zielony do obudowy. Podłącz silnik na chwile tak jak jest i jak nie ruszy a będzie buczał to trzeba podać fazę na uzwojenie rozruchowe czyli ten przewód co zostaje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 IMO jednak to nie jest bezpośrednio na uzwojenie rozruchowe. Tam jest bimetal podpięty przez cewkę, w efekcie gdy się zewrze to powinno załączyć uzwojenie rozruchowe, a później odpuścić. Gdyby trzeba było kabelkami sterować uzwojeniem rozruchowym to mam spory problem. Ogólnie podpięcie niebieskiego i brązowego powoduje, że jest cisza nic nie buczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Bimetal przez cewkę? To pewnie zwykły przekaźnik odłączający uzwojenie rozruchowe automatycznie kiedy silnik ruszy. Nie pozostaje Ci nic innego jak próbować. No chyba, że gdzieś są jakieś oznaczenia a powinny być. Ciężko będzie coś popsuć w tym silniku błędnie podłączając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Sprawa jest prosta. U mnie nie robią za sprężarki, tylko za pompy próżniowe. A jeśli wziąć pod uwagę, że częste są okresy za codziennie coś się ciśnie w worku to można im wybaczyć ;-) Jakkolwiek czas chyba już powoli pomyśleć nad normalną pompą próżniową, bo póki agregaty miałem za darmo to miałem, ale już nie mam. Bimetal przez cewkę? To pewnie zwykły przekaźnik odłączający uzwojenie rozruchowe automatycznie kiedy silnik ruszy. Nie pozostaje Ci nic innego jak próbować. No chyba, że gdzieś są jakieś oznaczenia a powinny być. Ciężko będzie coś popsuć w tym silniku błędnie podłączając. Tak są oznaczenia. Żółto zielony jest oznaczony jako uziemienie, a pozostałe to 1,2 i 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Patryk niszczysz kompresory z prostej przyczyny - po wyssaniu gazu z worka zaczyna wysysać olej z kompresora . Tłok idzie na sucho i jest amentowy nastrój ... W zamkniętym układzie olej krąży razem z freonem i jest schładzany w parowniku po czym wraca zimny do sprężarki . Smaruje i jednocześnie chłodzi kompresor edit co do reszty - miernik w dłoń i opisz co jest gdzie .... często uszkodzeniu ulega termik wtedy kompresor nie ruszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Standardowo kolory kabli w sprzęcie AGD (i ogólnie w domowej elektryce choć nie tylko): zielono-żółty - ochronny (do obudowy) niebieski - zero czarny, brązowy - faza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 przeprazam że się wtrącę ..od 20 lat nie ma określenia ZERO w układach elektrycznych -chyba że dotyczy wiedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 He, jak jest ZERO to pewnie też są KORKI . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Patryk, rozumiem że kabel po lewej zakończony jest wtyczką. Przewód czarny (odcięty po prawej) połącz z przewodem brązowym (fazą ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu 7 Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Witam. Zakładam,że z lewej strony jest przewód z wtyczką.Brązowy wepnij pomiędzy żółto zielony a niebieski-zacisk nr 2 licząc od qóry-z druiej strony jest przewód czarny.Przewód z prawej srtony zdemontuj-jest zbędny. Pozdrawiam Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Patryk niszczysz kompresory z prostej przyczyny - po wyssaniu gazu z worka zaczyna wysysać olej z kompresora . Tłok idzie na sucho i jest amentowy nastrój ... W zamkniętym układzie olej krąży razem z freonem i jest schładzany w parowniku po czym wraca zimny do sprężarki . Smaruje i jednocześnie chłodzi kompresor Oczywiście masz rację i dobrze o tym wiem Prawo dżungli niestety, lżej nie będą miały. Co do mojego agregatu: Brązowy z czarnym i ruszył od ręki. Dobrze przypuszczałem, nic nie wybuchło, jedyna ofiara to stół zasikany olejem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Czołgiem Panowie Niestety skończył mi się zapas agregatów lodówkowych (chyba z 12 skatowałem*) i musiałem kupić coś nowego. Tyle, że agregacik który udało mi się okazyjnie kupić, ma sterowanie takie na jakie jeszcze nie trafiłem (wybaczcie jakość zdjęcia, tylko komórkę miałem pod ręką): I teraz pytanie - co z czym zewrzeć, żeby się nie spalił? Ja stawiam na konieczność zwarcia czarnego do niebieskiego, ale chcę mieć pewność Stawiałeś na czarny z niebieskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masło Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Skąd bierzecie te agregaty? Bo szukałem w skupie złomu i nie było... żaden ze znajomych też się żadnej lodówki nie pozbywa . Może ktoś z Wrocławia ma do odsprzedania? Znalazłem to: http://tablica.pl/oferta/kompresor-z-lodowki-IDs8FW.html#b07d604b;r:;s: i to http://tablica.pl/oferta/agregat-lodowka-zamrazarka-kompresor-sprezarka-ID1s1ET.html#9aacb2af;r:;s:. Ale musiałbym płacić za przesyłkę , ale jeśli już to taki z zamrażarki jak w drugim ogłoszeniu może być? Zależy mi na tym bo model już czeka na malowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Pytanie skąd bierzecie agregaty mnie rozbawiło Elektro eko działa w całej Polsce google Twoim przyjacielem Nazwa: Spółdzielnia Pracy Argo-Film Miejscowość: Wrocław Kod pocztowy: 52-015 Ulica: Krakowska 180 Telefon: 0605 31 70 66 Adres email: biuro@argo-film.com Osoba kontaktowa: Krzysztof Borzęcki Godziny otwarcia: od 1 września pon. - pt.8:00-16:00 do tego każdy jeden serwis AGD ... wystarczy troszkę ruszyć główką - kazdy sklep ze sprzetem AGD - sprzedają nowy sprzęt odbierają stary - czesto sprawny ..pogadaj choćby z transportem w media markt czy innym markecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Moze sie urwalem z choinki, ale "w swiecie" serwisy i parki kontenerow ze zdechlym AGD nie moga oddawac czy odsprzedawac czesci (w trosce o srodowisko...) I jeszcze jedno a propos oleju do agregatu. Ktos moze wie jakim ewentualnie uzupelnic? Ten olej jest bardzo rzadki. Mialem ochote dolac hydraulicznego ale jakos sie balem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Moze sie urwalem z choinki, ale "w swiecie" serwisy i parki kontenerow ze zdechlym AGD nie moga oddawac czy odsprzedawac czesci (w trosce o srodowisko...) I jeszcze jedno a propos oleju do agregatu. Ktos moze wie jakim ewentualnie uzupelnic? Ten olej jest bardzo rzadki. Mialem ochote dolac hydraulicznego ale jakos sie balem... W kazdym punkcie recyklingu sprzetu chłodniczego odkupisz dowolny element urzadzenia . Nie ma żadnych zakazów prawnych. Rodzaj oleju ziębniczego jest zależny od rodzaju freonu w układze . Hudrauliczny sie nie nadaje - za gesty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi