Ładziak Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Konstruktor w modelu W10 zaleca sklejkę lotniczą 1,5 oraz listewki sosnowe 3x3 i 5x3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Konstruktor w modelu W10 zaleca sklejkę lotniczą 1,5 oraz listewki sosnowe 3x3 i 5x3. czyli wagowo być może uda się zachować te same parametrwy ( pomijam milczeniem ultra lekkie wyposażenie w stosunku do orginału) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Z taki silnikiem to pewnie będzie Wicher a nie Wicherek :rotfl: Moja 15 do lotu ważyła coś ok 1100g z silnikiem 2cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 17 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 i kolejne drobne kroczki.... dzisiaj machnąłem statecznik poziomy + oklejenie no i jeden boczek kadłubka Przy okazji zadam pytanie czy mogę na modelu użyć logo forum ? napisy wydrukowałem na papierze etykietowym no i wyciąłem własnoręcznie a teraz lecę lulu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Przy okazji zadam pytanie czy mogę na modelu użyć logo forum ? Masz moje błogosławieństwo! :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Nie wiem co jest w tych Wicherkach, ale jak widzę Twojego (świetne malowanie), to aż mnie korci żeby... odkurzyć i uruchomić swojego staruszka, ale własnie z napędem spalinowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 18 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Masz moje błogosławieństwo! :] dzieki jesli nie widzisz nic na przeciw to na modelach opisywanych na forum bede wlasnie naklejał logo Nie wiem co jest w tych Wicherkach, ale jak widzę Twojego (świetne malowanie), to aż mnie korci żeby... odkurzyć i uruchomić swojego staruszka, ale własnie z napędem spalinowym zdecydowalem sie na klasyczne malowanie z dwoch powodów: 1. Klasyczne = miłe 2. nie mam innej folii Ciągle ciekawi mnie czy COX da rade temu modelowi... w razie czego i tak planuje zakup ASP 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 18 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Dzisiaj niestety postęp prac żenujący... ale... Zapomnialem ze jedno rzeberko mam wzmocnić i się trochu skrętło oczywiście rzecz do poprawy na tym skończy się już artystyczne wyżywanie się na elementach dekoracyjnych spód wicherka będzie jadowito-czerwony, góra biała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Dotarła do mnie wreszcie waga, to co dotychczas zrobiłem waży ( + wyposażenie) 460 gram. Zakładam, że finalnie mode powinien zmieścić sie w 500-550 gramach, nie więcej. Jak myslicie, cox da rade rozpędzić te pół kilo cegły??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 A mierzyłeś jakie obroty wykreca silnik z danym smigłem? Znając wartosć tą możesz z przybliżeniem oszacować ciąg statyczny napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretobójca Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Mam ( a raczej miałem do soboty) Wicherka10 i po 100tyś. napraw, zamontowaniu standardowych serw w ogonie i wyważeniu kupą żelastwa, kluczami nasadowymi sie zwącą, ważył bagatela 1230g. Na silniczku niewiele większym od Twojego, bo ASP.09 i śmigle 7x4 (11000 obr./min.) spokojnie przemierzał przestworza. Tak że przy Twojej wadze z cox'ikem na łożu, to będzie szatan w porównaniu z moim. Na pewno nie będzie to pionowzlot, ale pohulasz aż miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 22 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 A mierzyłeś jakie obroty wykreca silnik z danym smigłem? Znając wartosć tą możesz z przybliżeniem oszacować ciąg statyczny napędu. niestety nie mam czym tego zmierzyć, przymierzam się do zrobienia sobie czujnika obrotów itp itd, ale narazie nie znam nikogo kto by mi mógł go zaprogramować taki multimetr znalazlem na jednej ze stron modelarskich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 niestety nie mam czym tego zmierzyć, przymierzam się do zrobienia sobie czujnika obrotów itp itd, ale narazie nie znam nikogo kto by mi mógł go zaprogramować taki multimetr znalazlem na jednej ze stron modelarskich... Czyżbyś przegapił okazję: http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=3221 :shock: . Obrotomierz miodzio :mrgreen: . Spróbuj zapytać Piotra- może jeszcze ma jakieś zapasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 1 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2007 Czyżbyś przegapił okazję: http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=3221 :shock: . Obrotomierz miodzio :mrgreen: . Spróbuj zapytać Piotra- może jeszcze ma jakieś zapasy. Spytałszy już Piotra, spytam ponownie moze si ena mnie nie wscieknie Wichurek dostał dzisiaj troche detali, wieczorem ( późnym) fotexy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 9 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 W zasadzie do ukończenia zostało.... orczyki na statecznikach i wyważenie. Garść fotek: i krótki film z odpalenia silnika 1.2 MB avi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kirow Opublikowano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Wicherek bardzo ładny !! Ile waży i czy będzie miał podwozie ?? Pozdrawiam Kirow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 9 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2007 Wicherek bardzo ładny !!Ile waży i czy będzie miał podwozie ?? Pozdrawiam Kirow Wazy gotowy do lotu 450 gram, podwozie ma z drutu 2mm. Ostatecznie jednak będzie miał podwozie z duralu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghandi Opublikowano 16 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 POLECIAŁ Musze silnik skłonić nieco w dół bo na silniku ostro go podrywa w górę, jednak po skończeniu się paliwka... model ładnie szybuje - no moze jeszcze ze 10 gram na dziób i będzie wzorowo. Jednym słowem - model strasznie mi się spodobał i po ustawieniu go tak jak chcę przystępuję do nauki latania ... syna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Hubert, nie jesteś osamotniony Nie bijcie ale... Po jaką cholerę trzymać się "przepisu" sprzed 100 lat i robić kadłub z sosny? Kiedyś inaczej się nie dało bo nie było balsy. Bristol f2B o rozpiętości 2m, który zbudowałem miał kadłub zrobiony tylko i wyłącznie z listew balsowych 6x6mm. Napędzany był 15ccm 4-taktem i po oklejeniu był sztywny jak skała. Spalinowy Decathlon o rozpiętości 160cm napędzany 10cm 2-taktem także miał kadłub (poza mocowaniem silnika) wykonany z balsy. Sporo wagi można zaoszczędzić Wicherek to nie akrobat więc obciążenie konstrukcji będzie "zerowe". Silnika dużego też się tam nie wsadzi więc nic go nie "roztłucze". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czepus Opublikowano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 mRqS, zgodze sie z Twoja wypowiedzą, lecz niektóry mogą poprostu mieć taki grymas by wykonać model w 100% zgodnie z załozeniami projektanta tamtej epoki :mrgreen: Sądze że kazdy jest świadom dostępności jak i rozmaitości materiałów potrzebnych do budowy. Można zrobić z balsy ale po co?? Ghandi, bardzo piękny model, masz u mnie pełne uznanie, malowanie pierwsza klasa, najważniejsze że zadawala Ciebie i posłuży innym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.