Gość Kamyczek_RC Opublikowano 24 Września 2012 Opublikowano 24 Września 2012 Dostałem dziś od kolegi Wojtka prywatną wiadomość z zapytaniem czy mogę podzielić się wrażeniami dotyczącym nowego pulpitu firmy Graupner czyli MC-20 HOTT . Ponieważ radio cieszy się sporym zainteresowaniem i otrzymuję wiele pytań na temat tego nadajnika postanowiłem podzielić się opinią i zaprezentować sprzęt z perspektywy użytkownika . Kolorowe opakowanie kryje w sobie aluminiową walizkę w której znajduje się nadajnik MC-20 , ładowarka sieciowa , przewód usb , interface do programowania modułów i odbiorników , 2 komplety drążków długie (pulpitowe i regulowane znane z wersji MX-20) . Do tego odbiornik GR-24 , pasek i pręty do zawieszenia nadajnika w konwencji pulpitu co ciekawe pulpit posiada też oczko do montażu znanego z nadajników typu jeż .Karta SD i adapter oraz Instrukcja obsługi . Nadajnik wymaga ustawienia mechaniki drążków na mode1,2,3 lub 4 . Operacja jest dość prosta i wymaga jedynie odpowiedniego wkrętaka . Całość sprowadza się do wykręcenia i przykręcenia kilku śrubek obudowy i manipulatora . Obrazkowa instrukcja całej operacji ułatwia całą operację. Fabryczny nadajnik wyposażony jest w akumulator liIo 1S6P o napięciu 3,7V i pojemności 6000mAh ,który zapewnia długi czas pracy nadajnika sporo ponad 10h !!! . A technologia wykonania sprawia że nadajnik jest lekki i nie ciąży (1200g). Nawigacja i programowanie odbywa się przy użyciu dwóch kołowych manipulatorów posiadających po 5 "przycisków" wykonanych w technologii pojemnościowej (dotykowej). Klawiatura działa w sposób precyzyjny i niezawodny i nie powinna sprawiać problemu przy intensywnej eksploatacji . O ilości przełączników i ich typach można napisać sporo ja temat sprowadzę może do tego że są w takiej ilości i różnorodności ,że każdy zrealizuje swoje potrzeby tym bardziej że sam program nie posiada zbyt wielu ograniczeń dotyczących definiowania funkcjonalności jaką mają spełniać. Dodatkowym rozwiązaniem jakie proponuje MC-20 są przełączniki logiczne ,które można tworzyć z polaczenia funkcji przełączników i położenia potencjometrów ,które posiadają pełną funkcjonalność i mogą zastępować przełączniki mechaniczne . Kanały proporcjonalne poza drążkami ,to dwa suwaki na środku oraz dwa na lewym i prawym boku obudowy . Dodatkowo taką funkcję mogą pełnić przełączniki CTR5 i CTR6 . Każdy z przełączników sygnalizuje osiągnięcie położenia środkowego (neutralnego ) sygnałem dźwiękowym nie ma też ograniczeń w zastosowaniu tych elementów ( można np. regulować nimi głośność sygnałów i komunikatów pochodzących z telemetrii . Rzeczą która odróżnia to radio od innych jest brak zewnętrznej anteny bo nadajnik wyposażono w antenę wbudowaną . Dodatkowo wbudowano też głośnik do obsługi komunikatów dźwiękowych . Nie ma też konwencjonalnego mechanicznego włącznika , jest tylko przycisk Pewnie wielu kolegów pomyśli że przypadkiem można wyłączyć radio w locie , jednak nie jest to możliwe i dopiero wyłączenie odbiornika pozwala na wyłączenie nadajnika . MC-20 wyposażono w dwa wyświetlacze dolny służy do programowania i wyświetla stopery i trymery ,górny obsługuje telemetrię i wszelkie informacje z odbiornika . Każdy z wyświetlaczy posiada własną regulację kontrastu , oba są podświetlane na niebiesko co sprawia że są kontrastowe i czytelne. Nie oznacza to jednak że do radio nie można podłączyć jeszcze dodatkowego wyświetlacza bo pod panelami z przodu nadajnika kryją się slot karty , gniazdo usb , gniazdo słuchawek i przewodowego (opcjonalnie) trenera. Dodatkowo slot sygnałów telemetrycznych do obsługi kolejnego LCD . Dla każdego coś miłego - czyli rozwiązania dla określonych klas . 7 faz lotu , i mechanizacja płata od 1 lotki do 4 klap i 4 lotek , dowolny układ płatowca od delty przez klasyka i motylka . Nieograniczone w zasadzie funkcje mikserów dodatkowo wzbogacone w 4 miksery typu X (dwa na dwa kanały) mogące realizować funkcję podobną do motylka , Funkcja sekwencyjnego sterowania trzech kanałów mogąca służyć do sterowania składanym podwoziem z pokrywami itp. lub wysuwaną wieżyczką z napędem elektrycznym. Do tego wszystkiego telemetria z monitorowaniem wysokości GPS , wariometr, moduły do pomiarów prądu i napięcia akumulatorów . Do tego możliwość dowolnej konfiguracji kanałów odbiorników i możliwość bindowania wielu do jednego modelu pozwala na budowę bardzo skomplikowanych makiet , modeli kołowych i pływających . Dodatkowo obsługa ekspanderów stosowanych w modelach kołowych i pływających . Podsumowując oprogramowanie tego radio jest bardzo rozbudowane i pozwala na realizację praktycznie dowolnego modelu . Ograniczeniem może być jedynie pomysłowość użytkownika. Czego brakuje w tym nadajniku może regulatora barwy dźwięku w odtwarzaczu MP3 ,który też znalazł się na pokładzie i aktualnej godziny z budzikiem przypominającym o konieczności powrotu na obiad z lotniska . Radio leży wygodnie stabilnie co pozwala na precyzyjne i pewne sterowanie dostęp do przycisków i przełączników jest wygodny wszystko działa jednoznacznie i pewnie . Nie znalazłem błędów w działaniu funkcji i programu . Używając nadajnika w modelu wyczynowego szybowca F3F ani razu nie miałem problemów z utratą zasięgu czy też długotrwałym bindowaniem . Wszystko startuje w mgnieniu oka i działa niezawodnie i bardzo szybko nie ma "holdów" , bindowania po kilka sekund i podobnych sytuacji . Moim zdaniem MC-20 HOTT jest obecnie jest najlepszą ofertą rynkową dotyczącą pulpitowej wersji nadajnika ogromne możliwości programowe , telemetria , atrakcyjna cena sprawiają że warto wziąć pod uwagę ten nadajnik .
Eryk Opublikowano 25 Września 2012 Opublikowano 25 Września 2012 Zdjęcia nie działają Edit:/ dzięki wielkie
wojtek jaworski Opublikowano 25 Września 2012 Opublikowano 25 Września 2012 Kamil, Serdeczne publiczne podziękowania za opis.
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 25 Września 2012 Opublikowano 25 Września 2012 Cała przyjemność po mojej stronie Radio cieszy się sporym zainteresowaniem na zawodach i pada wiele pytań dotyczących funkcji i samej eksploatacji . Chętnie odpowiem na pytania i pomogę przy ustawianiu modeli na nadajnikach serii HOTT . Mogę też umieścić dodatkowe zdjęcia . Z ciekawostek przyciski na spodzie obudowy mogą pracować jako monostabilne lub bistabilne ( jedno kliknięcie załacza następne wyłacza ) . Po odkręceniu boczków i zapięciu na środkowym uchwycie nadajnikiem można latać np F3K ( malutkie odbiorniki i bardzo małe i lekkie VARIO i do tego przycisk do fazt startu pod ręką a w zasadzie pod palcem
Paweł P Opublikowano 2 Lutego 2013 Opublikowano 2 Lutego 2013 Witam. Dopiero zaczynam przygode z rc. Nie oddalem jeszcze ani jednego lotu -dopiero co zlozylem bete 1400. Ale problem jest w tym ze jestem w posiadaniu aparatury MC-20 (nie wiem czy to byl dobry pomysl na poczatek) ale trudno. I mam pytanie czy mozna do MC-20 wgrac polskie menu? prosze o pomoc
cZyNo Opublikowano 3 Lutego 2013 Opublikowano 3 Lutego 2013 Jeszcze nie. Jest niemiecka, angielska, wloska,francuska. Ale bedzie. Instrukcja tez bedzie po polsku. Jak zalapiesz bakcyla to aparatura bedzie Ci służyła przez wiele lat w lataniu modelami małymi, dużymi, szybkimi i wolnymi. Jak nie to moge ją od Ciebie kupić :D Instrukcje i wersje językowe oprogramowania są na stronie graupner.de Na początek możesz korzystać z polskiej instrukcji do MX20. Menu jest podobne
Wiesiek Opublikowano 23 Lutego 2013 Opublikowano 23 Lutego 2013 W dniu 24.09.2012 o 21:08, Kamyczek_RC napisał: Nie ma też konwencjonalnego mechanicznego włącznika , jest tylko przycisk Pewnie wielu kolegów pomyśli że przypadkiem można wyłączyć radio w locie , jednak nie jest to możliwe i dopiero wyłączenie odbiornika pozwala na wyłączenie nadajnika . . U mnie jest to mozliwe,chyba ze mi sie jakis felerny trafil.Fakt, trzeba pare sekund trzymac palec na wylaczniku, ale wylaczyc mozna.
Mich@ł Opublikowano 25 Lutego 2013 Opublikowano 25 Lutego 2013 Ja mam tak samo. To chyba kwestia nowego softu
Wiesiek Opublikowano 26 Lutego 2013 Opublikowano 26 Lutego 2013 W dniu 25.02.2013 o 23:41, Mich@ł napisał: Ja mam tak samo. To chyba kwestia nowego softu Soft mam aktualny,wiec chyba nie tu jest problem.Nie wiem skad u Kamyczek_RC taka funkcja sie wziela. Przejrzalem wszystko co jest o Mc-20 Hott i ani slowa o tej funkcji????.Moze Kamyczek_RC ma nadajnik na zamowienie
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 3 Marca 2013 Opublikowano 3 Marca 2013 Gdyby programiści napisali instrukcję słowo po słowie co się da a czego nie i tak by z tego nic nie wyszło , 99% użytkowników kończy czytanie instrukcji na stronie 3 . Kto przeczytał by ją jak by miała 5000 stron ? Coraz częsciej zastanawiam się czy do takich zaawansowanych urządzeń nie powinno się robić psycho-testów jak dla pilotów w końcu nie każdy zjadacz chleba potrafi latać samolotami a to radio jest jak kokpit airbusa a nie jak kabinka w 20 letnim szybowcu . Jakoś nie dziwią mnie opinie że coś nie działa i do przeidzenia jest sytuacja że takie połaczenie technologii z brakiem wiedzy skończy się źle. W wielu przypadkach to kombinacja na poziomie "małpa i rewolwer " Skutek może być tylko jeden ...
Wiesiek Opublikowano 3 Marca 2013 Opublikowano 3 Marca 2013 W dniu 3.03.2013 o 18:44, Kamyczek_RC napisał: Gdyby programiści napisali instrukcję słowo po słowie co się da a czego nie i tak by z tego nic nie wyszło , 99% użytkowników kończy czytanie instrukcji na stronie 3 . Kto przeczytał by ją jak by miała 5000 stron ? Coraz częsciej zastanawiam się czy do takich zaawansowanych urządzeń nie powinno się robić psycho-testów jak dla pilotów w końcu nie każdy zjadacz chleba potrafi latać samolotami a to radio jest jak kokpit airbusa a nie jak kabinka w 20 letnim szybowcu . Jakoś nie dziwią mnie opinie że coś nie działa i do przeidzenia jest sytuacja że takie połaczenie technologii z brakiem wiedzy skończy się źle. W wielu przypadkach to kombinacja na poziomie "małpa i rewolwer " Skutek może być tylko jeden ... Kamyczek_RC kazdy nadajnik mozna wylaczyc w czasie lotu,Mc-20 nie jest wyjatkiem.Jezeli juz opisujesz nadajnik to rob to rzetelnie,bez wciskania ludziom kitu.Wszysko mozna bardzo latwo sprawdzic.Mam nadzieje ze napiszesz sprostowanie o tej nie istniejacej funkcji.Tylko prosze bez "cocpitow airbusa" "psycho-testow" "malp i rewolwerow" i tym podobnych bzdetow:konkretne sprostowanie.
Gość Opublikowano 4 Marca 2013 Opublikowano 4 Marca 2013 Programiści są jak "d..p od sra..a" żeby taką instrukcję napisać a czy ktoś zakończy czytanie na stronie 3 czy 300 to już nie powinna być ich sprawa. Pozostaje kwestia w jaki sposób napiszą taką instrukcję- mogą to zrobić albo przejżyście czyli w taki sposób że czytelnik znajdzie interesujący go temat w chwilę albo całkowicie skopać. Do 12FG instrukcja jest po polsku i nie mam problemu z odszukaniem tego co chcę. Psychotesty- ten pomysł pozostawię bez komentarza (pozostaję w nadzieji że nadajnik nie będzie działał tak jak wspomniany kokpit w pierwszych airbusach gdzie błędy oprogramowania komputerów kosztowały zycie kilkuset osób )
Wiesiek Opublikowano 4 Marca 2013 Opublikowano 4 Marca 2013 Slawek do instrukcji nie mozna sie przyczepic,jest naprawde bardzo dobrze napisana i bez problemu mozna znalesc to czego sie szuka.Niedawno okazalo sie ,ze w instrukcji sa tez opisane dodatkowe funkcje nadajnika, niestety zakodowane,na szczescie dla modelarzy jest na forum kolega ktory zlamal kod i chetnie nam go udostepni.Jest tylko jeden warunek,zainteresowani powinni posiadac aktualny psychotest :D :D
agraron1 Opublikowano 4 Marca 2013 Opublikowano 4 Marca 2013 wszystko pięknie i ładnie tylko tyle, że Graupner złożył wniosek w Sądzie Niemieckim o ochronę przed wierzycielami. Link do niemieckiego sądowego wykazu firm występujących o ochronę prawna : https://www.insolvenzbekanntmachungen.de/cgi-bin/bl_suche.pl i wpiszcie w firma graupner - i suchen do 30.04 jest przedłużono ochrona prawna przed upadłością "wird wegen Zahlungsunfähigkeit und Überschuldung heute, am 01.03.2013, um 08:10 Uhr das Insolvenzverfahren eröffnet." czyli może a nie musi upaść
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 4 Marca 2013 Opublikowano 4 Marca 2013 Co mam sprostować to: Działa w każdym fabrycznym radio MC-20 HOTT tylko trzeba myśleć . Nie wiem czy przypadek polega na kilkusekundowum trzymaniu wyłącznika . Wiem że w jednej z wersji softu nadajnik sygnalizował konieczność wyłączenia odbiornika przed wyłaczeniem nadajnika być może wymaga to spełnienia jakiś warunków czas lotu lub obniżony pozio sygnału , jednak nie mam zamiaru udowadniać każdej funkcjonalności systemu dla widzimisie Wieśka czy innego malkontenta ... Graupner zmienił właściciela i nazwę na GRAUPNER/SJ i to na tyle cała informacja jest tu: http://www.graupner.de/de/newsdetail/320fa206-6df0-4e89-9fd9-5de5e77842da
Wiesiek Opublikowano 5 Marca 2013 Opublikowano 5 Marca 2013 W dniu 4.03.2013 o 22:50, Kamyczek_RC napisał: Działa w każdym fabrycznym radio MC-20 HOTT tylko trzeba myśleć . Nie wiem czy przypadek polega na kilkusekundowum trzymaniu wyłącznika . Wiem że w jednej z wersji softu nadajnik sygnalizował konieczność wyłączenia odbiornika przed wyłaczeniem nadajnika być może wymaga to spełnienia jakiś warunków czas lotu lub obniżony pozio sygnału , jednak nie mam zamiaru udowadniać każdej funkcjonalności systemu dla widzimisie Wieśka czy innego malkontenta ... Kamyczek_RC juz nie musisz niczego udowadniac.Teraz to juz kazdy wie ze Mc-20 HoTT nie mozna wylaczyc w czasie lotu.Trzeba bylo od razu tak napisac a nie owijac w bawelne.Pozwolisz ze zapodam instrukcje: 1.Trzeba pomyslec(Wazne!!!) 2.Wcisnac na kilka sekund przycisk(objetnie ktory,nalepiej jakis czarny) 3.Soft(wesja,najlepiej jakas fajna) 4. Spelnic jakies warunki czasu lotu(czyli latac,latac,latac) 5.Obnizyc poziom sygnalu(najlepiej wlozyc nadajnik do walizki alu,jest w zestawie). 6.Klasnac dwa razy w dlonie. Musi zadzialac Wazne: Rozpowszechnianie niniejszej instrukcji poza granice Polski bedzie karane :D
cZyNo Opublikowano 5 Marca 2013 Opublikowano 5 Marca 2013 Coby zakończyć dyskusje średnio merytoryczną W aktualnej instrukcji do MC20/MC16 na stronie nr 21 stoi tak: ON/OFF switch (ON/OFF with LED display) Hold the ON/OFF switch pressed in for about one second to switch the transmitter on. Hold it pressed in for about three seconds to switch off. Pozdrawiam
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 5 Marca 2013 Opublikowano 5 Marca 2013 Podsumowując zastanawia mnie tylko jedno : Co właściwie w tematach Graupner/SJ robią piewcy Futaby Weatronic-a czy hitecka . Mimo że ich firmy są najlepsze każdy cichaczem kupuje HoTT-a i nagle wszystko wie . Albo panowie przyznajemy się że kupiłem HoTT-a bo okazało się że bije na głowę inne radio , albo kolejna postać szczeka przy budzie konkurencji która trzęsie porami bo sprzedaż spada a HoTT pnie się w górę i zbiera kolejne znakomite recenzje . Prawda jest taka że firma z Korei pokazała że można lepiej , taniej , i do tego inaczej . Kto przed SJ miał w swojej ofercie regulatory elektryczne z Telemetrią czy odbiorniki z 3 osiowym żyro i 3 osiowym akcelerometrem do śmigłowców itp ? Kto ma odbiornik z wbudowanym wiariometrem ? . Panowie jeśli futaba , JR i Hitec nie wezmą się do roboty i nie nadgonią zaległości za kilka lat 90% modelarzy będzie latała na sprzęcie marki SJ .
cZyNo Opublikowano 5 Marca 2013 Opublikowano 5 Marca 2013 Ja to widzę tak: Wiesiek sprawia wrażenie że ma i nie wykazuje objawów niezadowolenia Sławek przystąpił z definicji, bo Ciebie lubi Aragorn - nie wiem skąd się wziął, ale informacje miał nie z pierwszej ręki. Od grudnia Graupner zdążył ogłosić upadłość, paść i został kupiony i kontynuuje działalność. I dobrze . A jakby ktos był ciekaw to Graupnera pogrążył system IFS i rozstanie z JR...ciekawe czemu . Za to z systemów HOTT ma bardzo duże obroty. Ino gotówki brakowało. Samo zycie Kamil - trochę z tych rzeczy to ma Spektrum, Jeti i pewnie ktoś jeszcze. Nie ma się co spinać. Choć Graupner dość interesująco to łączy do kupy.
Wiesiek Opublikowano 5 Marca 2013 Opublikowano 5 Marca 2013 W dniu 5.03.2013 o 09:08, cZyNo napisał: Ja to widzę tak: Wiesiek sprawia wrażenie że ma i nie wykazuje objawów niezadowolenia Sławek przystąpił z definicji, bo Ciebie lubi Aragorn - nie wiem skąd się wziął, ale informacje miał nie z pierwszej ręki. Od grudnia Graupner zdążył ogłosić upadłość, paść i został kupiony i kontynuuje działalność. I dobrze . A jakby ktos był ciekaw to Graupnera pogrążył system IFS i rozstanie z JR...ciekawe czemu . Za to z systemów HOTT ma bardzo duże obroty. Ino gotówki brakowało. Samo zycie Kamil - trochę z tych rzeczy to ma Spektrum, Jeti i pewnie ktoś jeszcze. Nie ma się co spinać. Choć Graupner dość interesująco to łączy do kupy. Kupilem Mc-20 HoTT,na ocene jeszcze za wczesnie,moze po sezonie,na dzis duzy plus bo dziala .Nie wiem czy mnie przyjmiecie do fan-clubu HoTT-a,bo jeszcze jest Fx-30 z modulem WEA .Nie wiem czy przezyje jak odmowicie O IFS i JR to pewnie informacje z jakiegos forum.Jezeli kogos interesuje cala ta historia,proponuje poczytac Der Teckbote Kirchheimer Zeitung,to gazeta(jest w necie) i przeczytac co na ten temat mowi Stefan Graupner. I na koniec cos dla Kamila.Zapytalem u Graupnera tak dla 200%-wej pewnosci,czy jest mozliwe wylaczenie Mc-20 HoTT przy wlaczonym odbiorniku.Odpowiedz: Nic im o takiej funcji nie wiadomo,eMaila podpisal Markus Herrmann service Graupner/JS..Jak ktos ma jeszcze watpliwosci to dzwonic lub pisac bezposrednio do Graupnera. Takze drogi Kamilu nie sciemniaj.
Rekomendowane odpowiedzi