AQUARIUS_ML Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Kiedyś znalazłem w sieci film, na którym facet latał małym zgrabnym modelikiem na placu pod Koloseum. Model latał z ręki do ręki, tak sprawnie, że postanowiłem sobie znaleźć w sieci jakieś plany i takowy skonstruować. ALULA ma charakterystyczny skos skrzydeł do przodu i umiejętnie pomalowana w locie przypomina do złudzenia ptaka. Co prawda wszystkie przykłady aluli jakie znalazłem były zrobione z EPP, ale że ja lubię ekspermenty, to wyciąłem sobie owo skrzydełko ze styroduru, o którego kawałki, już jakiś czas potykałem się w piwnicy. Szybki szkic i przygotowanie plików pod ploterek i tak oto wyglądają gotowe prefabrykaty: Oszlifowany kadłub, wklejone wzmocnienia z węgla 1,5 mm rozciętego wzdłuż na pół, krawędzie spływu wzmocnione pod lotki balsą. Wklejone wzmocnienie ze sklejki 0.8 mm pod kołek z węgla do wyrzucania za skrzydło. Wklejony kawałek osłonki bowdena służący do mocowania statecznika: Statecznik na początku był z depronu 6mm, ale po zastanowieniu zrobiłem go z depronu 2mm oklejonego taśmą: Model zamierzałem czymś okleić-na początku myślałem o japonce na lakier akrylowy, ale w związku z tym, że model ma być taki trochę DLG, musi wytrzymać dosyć energiczny start i z obawy o wytrzymałość takiej konstrukcji zamiast japonki użyłem poczciwej taśmy klejącej. Nie jest to może profesjonalne rozwiązane, ale przy modelu który ma jeździć w bagażniku i służyć do "wieczornego polatania" w zupełności wystarczy. Montaż wyposażenia: Do tego kamuflaż ala ptaszysko i voila: Model gotowy i oblot - trochę się wkurzyłem bo zupełnie nie tego się spodziewałem - alula okazała się nie do latania -niby coś tam się udało wystartować i wylądować, ale do precyzji lotów aluli spod Koloseum było daleko. Okazuje się, że trochę zaniedbałem temat środka ciężkości, który moim zdaniem "wyliczył się" nie w tym miejscu co powinien. Kolega mówił "dołóż ołowiu" i dołożyłem - gruntowy ciężarek 20 g na dziobie (co w modelu ważącym 160 g to trochę sporo...)! Jakież było moje zdziwienie, kiedy po tym zabiegu model zaczął latać wyśmienicie! Dołożona masa dodatkowo wpłynęła na wzrost energii przy wyrzucie. Modelik daje się cisnąć na jakieś 30-40 m. Okazuje się, że środek ciężkości wyliczył się dokłądnie w tym miejscu co powinien... Tak to wygląda w locie: http://imageshack.us...qsqwtlzmqu.mp4/ Polubiłem Alulę, tak jak kiedyś polubiłem skrzydełko ZAGI - fan z latania jest niewspółmierny do nakładu pracy i kosztu modelu - takie wynalazki lubię najbardziej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 fajnie ci wyszła,aczkolwiek ja bym zamiast styroduru wyciął ze styropianu zawsze mniejsza masa:) ,chciałem zapytac jaki zastosowałeś profil ? jesli możesz pokaż jeszcze umiejscowienie elektroniki w modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Jeśli założyciel tematu jeszcze tu zagląda dołączam się do pytania o profil. A najchętniej wzór szablonów do wycięcia oraz zwymiarowany kadłub i statecznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Chyba nikt tu nie zagląda ale z chęcią bym przygarnął jakieś plany takiego ptaszka :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Y/F-22 Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Szczególnie, że to temat sprzed 2 lat. Myślę, że to jest całkiem opłacalne : http://allegro.pl/skrzydla-do-modelu-alula-salaz-i4496026914.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Cena ciekawa, ale zastanawiam się czy nie lepiej by mi było zrobić coś takiego Konstrukcja prosta nie licząc profilu skrzydła : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgd4-2 Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Profil tutaj znajdziesz: http://alain.zutter.free.fr/Ailes/salAZ/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Alula powraca w maju? http://shop.lindinger.at/product_info.php?products_id=9717205 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Sporo czasu minęło, a ja porządkując komputer znalazłem materiały dotyczące aluli - wrzuciłem fotki na inny serwer, bo się chyba przestały wyświetlać. Profil na jakim wycięte było skrzydło to Delta 400 (z biblioteki programu "Profili") - sam nie wiem skąd ten wybór, ale jak widać był trafny . W międzyczasie dorobiłem nowy statecznik, tym razem laminowany próżniowo - to była moja pierwsza próba. Jak widać do odsączania żywicy nie warto stosować ręczników papierowych z wzorkami, bo się odcisną na laminacie: Mogę wrzucić plan w cdr i fotki pod ploter - gdybym tylko wiedział jak... Model polecam na pierwsze dlg i nie tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi