przytek Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Tak sobie czytam i ..... ja już właściwie nie wiem o co tu chodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????? Przez ostatnie chyba 2 lata wrzeszczeliśmy na AP z powodu nieuczciwego ustalenia wysokości opłat za licencje. Zarząd AP przyznał nam tym złym szczekającym, obcym wiecznie niezadowolonym malkontentom rację..... i tyle. Teraz ZAP jest dla mnie OKi. Przyznali się do błedu a więc mają jaja i tu czapka z głowy. Szokiem pozostaje ujawniona przy tej okazji nieudolność, ignorancja oraz nadgorliwość co poniektórych modelarzy tu tak będących członkami Komisji Modelarskiej ew zarządu AL. i to nie napawa optymizmem. Najgorsza ta nadgorliwość..... paralotniarze rozmawiali ze sobą jak tutaj by ten temat ugryźć a modelarze? Reprezentanci modelarzy przeciwko modelarzom.... I tyle. Pozostaje niesmak i nic więcej. Co do reszty... uważam że jest dobrze. Liczba modelarzy startujących w zawodach zmalała bardzo ale teraz wzrasta z powrotem i to cieszy Finansowanie modelarni... a gdzie na świecie jeszcze są modelarnie poza Polską i byłymi demoludami? Faktycznie siłę i wielkość organizacji modelarskich tworzą przede wszystkim modelarze jak to ktoś tutaj określił "niedzielni latacze- hobbyści". Tych jest tysiące w każdym kraju. Pozostali tacy jak sportowi z licencjami i aspiracjami to już częściowo maniacy (ja na pewno). Jest to mała grupa w KAŻDYM kraju. W PL AP ma nieszczęśliwie monopol na reprezentowanie FAI a zresztą pomimo tego jakoś nie widać aby powstało jakiekolwiek stowarzyszenie zrzeszające sympatyków z całego kraju No cóż to akurat takie nasze polskie;). Sorki był jeden i założył jedno- Ertman tylko on nie rozumiał i nie wiedział co oraz po co założył dlatego prosił o pomysły innych. Ale próbował . Patrząc na rozwój tych spraw w krajach sąsiednich można niestety spuścić uszy i kliknąć w klawiaturę i nic więcej. Bo nawet chcąc to- jak powiedział moim zdaniem najbardziej doświadczony i efektywny działacz modelarski w PL nie ma z kim tego zrobić. edit: AndrzejC naprawdę świetnie wszystko ująłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papuga Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Witam Przepraszam wszystkich, ze nie uczestniczyłem w dyskusji ale od czwartku po kilka godzin siedzę z chłopakami na modelarni i kleimy. Dzieciaki mają wolne, więc mogą podgonić robotę. Starsi kleili wariacje na sobotnie zawody F1N w Chełmie. Kupiłem 2 cjano do styroduru, kilka prętów i płaskowników z węgla. Dostali wolną ręke w wyborze konstrukcji i materiału. W sobotę sprawdzą na własnej skórze poprawność własnych projektów czy modyfikacji. Jak się nie poparzą to nie uwierzą, że wapniak miał rację. Więc panowie można coś robić dla kogoś (nawet w małej skali) ...albo tylko narzekać. Trzymajcie kciuki za młodych! Jurto wracam na forum. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz12 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Po drugie licencje na MPJM obowiązują od bieżącego roku (całkowity koszt uzyskania takiej licencji to 5 zeta) i jest to skutkiem przystąpienia do udziału w programie Współzawodnictwa Sportowego Dzieci i Młodzieży (patrz - dodatkowa możliwość dofinansowania działalności modelarskiej). Paweł -proszę cię nawet PW. w jaki sposób znalazłeś te 5zł ,bo na stronie AP. nie znalazłem nic na ten temat .Więc potwierdź ,jakimś oficjalnym pismem lub czymś i czy to jest tylko 5zł -jeżeli tak to będę się starał dla naszych najmłodszych modelarzy załatwić sponsora ,może też inni przy tym skorzystają. Przeglądając dane ile zostało wydanych licencji na 2012r-na juniorów zostało wydanych 259 ,a sam napisałeś że od tego roku ,obowiązuje licencja w uczestnictwie w MPJM -tak tych najmłodszych do lat 16 .np. w klasie A1/2 [potocznie jaskółki],zobacz jak AP,podniósł swoje statystyki wymuszając wykupienie licencji ,a ktoś pisał że znowu młodych przybywa. Paweł rozwiń trochę ten temat -wykupienie licencji na Współzawodnictwo ......... daję możliwość dofinansowania działalności modelarskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Widzę że temat rośnie! A ja dzisiaj byłem sobie polatać i mam na wszytko wyjebane! Bo dla mnie to wszytko powinno być po to abyśmy mogli się dobrze bawić a nie skakać sobie do gardeł. Na szczęście są też nieformalne zawody i zloty gdzie nikt nikogo o licencje nie pyta, gdzie nikt na obcego wilkiem nie patrzy tylko wszyscy się wzajemnie cieszą swoim hobby. W nowym roku życzę wszystkim, opanowania i zdrowego rozsądku oraz więcej czasu na latanie i sklejanie! -sobie też ;-) Jak również pieniążków aby na to wszytko starczyło i dużo dużo zdrowia! Dla mnie temat zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Paweł -proszę cię nawet PW. w jaki sposób znalazłeś te 5zł ,bo na stronie AP. nie znalazłem nic na ten temat .Więc potwierdź ,jakimś oficjalnym pismem lub czymś i czy to jest tylko 5zł -jeżeli tak to będę się starał dla naszych najmłodszych modelarzy załatwić sponsora ,może też inni przy tym skorzystają. Przeglądając dane ile zostało wydanych licencji na 2012r-na juniorów zostało wydanych 259 ,a sam napisałeś że od tego roku ,obowiązuje licencja w uczestnictwie w MPJM -tak tych najmłodszych do lat 16 .np. w klasie A1/2 [potocznie jaskółki],zobacz jak AP,podniósł swoje statystyki wymuszając wykupienie licencji ,a ktoś pisał że znowu młodych przybywa. Paweł rozwiń trochę ten temat -wykupienie licencji na Współzawodnictwo ......... daję możliwość dofinansowania działalności modelarskiej. Proszę bardzo: http://modelarstwo.aeroklub-polski.com.pl/dzialalnosc/aktualnosci/informacja_dotyczaca_oplat_za_licencje_sportowe_fai_w_2012_roku_dla_dzieci_i_mlodziezy_do_lat_16/ pomliłem się co do wieku nie do lat 18-tu lecz do 16-tu. Jednakże aby młodzi dostali licencję muszą być członkami AP, mogą być członkami stowarzyszonymi - bez opłat. Stąd całkowity koszt licencji dla młodych wynosi 5 zeta. Plus badania lekarskie oczywiście, lecz te też powinni też mieć za free. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Olszówka Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Widzę że temat rośnie! A ja dzisiaj byłem sobie polatać i mam na wszytko wyjebane! Bo dla mnie to wszytko powinno być po to abyśmy mogli się dobrze bawić a nie skakać sobie do gardeł. Na szczęście są też nieformalne zawody i zloty gdzie nikt nikogo o licencje nie pyta, gdzie nikt na obcego wilkiem nie patrzy tylko wszyscy się wzajemnie cieszą swoim hobby. W nowym roku życzę wszystkim, opanowania i zdrowego rozsądku oraz więcej czasu na latanie i sklejanie! -sobie też ;-) Jak również pieniążków aby na to wszytko starczyło i dużo dużo zdrowia! Dla mnie temat zamknięty. Witam.my tak Darku robimy,latamy makietami szybowców,organizujemy zawody,holujemy się i daje nam to dużo radości.Z organizowaliśmy się pod szyldem ATTP .PL i nawet w 2013roku planujemy cykl imprez pucharowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Mi tylko przeszkadza tytuł ankiety: ... modelarstwa polskiego.... Skoro "polskiego" to dotyczy wszystkich modelarzy, a jeśli tylko "aeroklubowych" to chyba kogoś lekko poniosło z nazwą . Więcej się nie odzywam, czytam tylko , i tak mam swoje zdanie już dawno wyrobione, a strych drzew się podobno nie przesadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 A czytałeś kwestionariusz? Ja nie tylko przeczytałem, ale udzieliłem również stosownych (subiektywnych) odpowiedzi i odesłałem toto pomysłodawcy, co dalej będzie to się okaże, na rewolucję jednak bym nie liczył. W mojej opinii pytania 1,2,4 oraz 5 w sposób bezpośredni dotykają problemów osób niezrzeszonych w AP czyli Wszystkich Polskich Modelarzy, ale to tylko moja prywatna opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papuga Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Witam Teraz ja włożę kij w mrowisko. Obserwując naszą modelarską społeczność z pozycji mojego regionu i różnych forów, jestem przekonany, że długo nic nie będzie istniało oprócz ułomnego AP. Dlaczego? Przerażająca większość Modelarzy Polskich nie zamierza się zrzeszać bo każde stowarzyszenie narzuca jakiś regulamin i obowiązki. A my Polacy z natury jesteśmy przekorni i nie lubimy dostosowywać się do szablonu. To inni mają się dostosować do MNIE. Jeżeli Panowie jeszcze tego nie widzą i nie czują to najwyższa pora zrobić rachunek sumienia i samem zdecydować: "dorosłem do kompromisów" lub" jestem jednoosobowym Stowarzyszeniem Modelarzy Polskich". Jeżeli będą pieniądze na rekreację i sport modelarski z puli samorządowej, rządowej lub ministerialnej to trafią tylko do związków sportowych lub stowarzyszeń. Także prawo w RP stoi za zrzeszonymi. Niezrzeszeni mogą tylko narzekać, nikt ich nie zapyta o zdanie bo i jak? Referendum zrobić? Jak ich znaleźć i policzyć? Narzekacie, ale to wy sami jesteście sobie winni. Bo z kim zrobić lepszy reprezentatywny Związek/Stowarzyszenie? A może jednak spis narodowy i referendum? Tylko kto to zrobi !?! Wy ????? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Chyba nie bez kozery mówi się, że gdzie dwóch Polaków tam trzy partie polityczne...w jedności siła, a kto tego nie rozumie może sobie dalej spokojnie biadolić jak mu źle jest i wiatr w oczy i wogóle zróbcie coś bo tak dalej być nie może (wy zróbcie dla mnie, a ja ewentualnie ponarzekam, bo zarobiony jestem). Wojtek, mnie bardziej interesuje jak tam Twoim Młodym poszło na zawodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 No i właśnie doszliśmy do sedna, do narzekania to wszyscy, a do roboty nie ma nikogo, poza paroma głupkami, do których i ja się zaliczam, no chyba? Pisać każdy może, ale zrobić coś to już nie każdy... A kiedy ktoś zrobi coś dla mnie????? A ja wtedy ponarzekam.... Że nie tak chciałem i że do du.y to wszystko jest ............... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 CZY NA TYM FORUM NIE JEST ZNANA OPCJA EDYTUJ POST ? Paweł chyba wiesz że to nie jest normalne pisać trzy posty swoje jeden pod drugim... Ogólnie temat bardzo ciekawy,przynajmniej dla mnie jako "niedzielnego" modelarza. Śledze uważnie i faktycznie prawda leży gdzieś dokładnie po środku.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Specjalnie tak pisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Specjalnie tak pisałem. Mam rozumieć, że świadomie naruszyłeś regulamin pkt V/2 o ostrzeżeniach."- pisanie postów jeden pod drugim w krótkim odstępie czasowym" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Nooo tak i proszę zarazem o łagodny wymiar kary bo, bo, bo coś tam tere fere. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Dziecinada i tyle..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Chyba nie bez kozery mówi się, że gdzie dwóch Polaków tam trzy partie polityczne...w jedności siła, a kto tego nie rozumie może sobie dalej spokojnie biadolić jak mu źle jest i wiatr w oczy i wogóle zróbcie coś bo tak dalej być nie może (wy zróbcie dla mnie, a ja ewentualnie ponarzekam, bo zarobiony jestem). No i właśnie doszliśmy do sedna, do narzekania to wszyscy, a do roboty nie ma nikogo, poza paroma głupkami, do których i ja się zaliczam, no chyba? Pisać każdy może, ale zrobić coś to już nie każdy... A kiedy ktoś zrobi coś dla mnie????? A ja wtedy ponarzekam.... Że nie tak chciałem i że do du.y to wszystko jest ............... CZY NA TYM FORUM NIE JEST ZNANA OPCJA EDYTUJ POST ? Paweł chyba wiesz że to nie jest normalne pisać trzy posty swoje jeden pod drugim... Specjalnie tak pisałem. Mam rozumieć, że świadomie naruszyłeś regulamin pkt V/2 o ostrzeżeniach. "- pisanie postów jeden pod drugim w krótkim odstępie czasowym" Nooo tak i proszę zarazem o łagodny wymiar kary bo, bo, bo coś tam tere fere. Pawełku, Ty na prawdę jesteś członkiem Komisji Modelarskiej Aeroklubu Polskiego? To nie pierwszy raz gdy piszesz takie rzeczy "od rzeczy" ..... raz już admin sprzątał po Tobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papuga Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Witam Panowie dajcie spokój z uszczypliwościami. Jak potrzeba natychmiastowej reakcji admina to ... cisza i brak reakcji. A teraz to łatwa sprawa...wiec witamy na stronie, jednak istniejecie. Mamy problem do rozwiązania. Jak zachęcić niedzielnego latacza i zawodnika do powołania wspólnego stowarzyszenia? Musimy znaleźć coś czym będą zainteresowani obydwaj modelarze. Zamiast zastanawiać się jak zmienić AP może lepiej zacząć poszukać pomostu, na którym można zbudować przyszłe stowarzyszenie. W tej chwili nie ważny jest statut i regulamin, trzeba wiedzieć czego oczekujemy od naszego nowego związku w pierwszej kolejności. Dla mnie, niedzielnego latacza i zawodnika dużym problemem jest zakupienie porządnego ubezpieczenia OC. Prawie wszystkie ubezpieczenia można sobie o kant d... otrzeć. Jeżeli w OW nie ma zastrzeżeń drobnym druczkiem to mamy poważne problemy przy wypłacie odszkodowania na rzecz poszkodowanego. I mamy ubezpieczenie typu " HAPPY" czyli cieszę się że kupiłem... i tylko tyle z tego mam. Jeżeli pojawiłaby się zorganizowana grupa modelarzy można byłoby powalczyć o porządne ubezpieczenie w kilku wersjach cenowych( w zależności od stopnia ochrony). Jeżeli zaistnieje grupa potencjalnych klientów to można negocjować tańsze ubezpieczenie grupowe. Będzie opcja "Happy" dla oczędnych i full wypas dla przezornych. Może w ten sposób powinniśmy na to wszystko spojrzeć. Jakie inne pomysły? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Jeśli ktoś potrzebuje pomocy admina lub moderatora to używa [Zgłoś] post, lub inaczej się z nim kontaktuje. Żadna osoba nie jest w stanie czytać każdy temat i każdy post na forum. Tyle w OT Usunąłem dalsze wypowiedzi. Proszę mi nie pisać, że miały jakaś wartość merytoryczną, w temacie. Panowie nie dawajcie się ponosić emocjom, szkoda zdrowia. Temat zamknięty. Proszę dać mi znać kiedy będą wyniki ankiety. Otworzę go wtedy do uzupełnienia bo chciałbym dowiedzieć się co z tego wynikło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi