flyszman Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 WITAJCIE. oSTATNIO NA INTERNECIE NAPOTKAŁEM CIEKAWOSTKĘ. KTO JUŻ WGŁĘBIŁ SIĘ W TEN TEMAT PROSZONY JEST O WYTŁUMACZENIE MI TEGO. pOZDRAWIAM WINGLETY()
czhomik Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 Winglety stosuje sie głównie do modeli akrobacyjnych w celu zwiększenia powierzchni bocznej. Model przez to lata lepiej np. na żyletke .
Rafal B. Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 Otóż nie: Winglety stosuje się jako rozpraszacze wirów brzegowych. Osobiście ani razu nie spotkałem się z zastosowaniem wingletów w samolotach akrobacyjnych. A to do czego dałeś link to jest winggird o tym mało wiem ale to jest jakiś inkszy rodzaj wingletów o dość ciekawych właściwościach. Chyba u alexa było coś więcej materiałów na ten temat.
czhomik Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 Oczywiście chodziło mi o modele a tu przykład modeli akro z wingletami:D
qba Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 Roland! Pisz bez CAPSLOCA! I tytułuj tematy jakoś bardziej trafnie!
flyszman Opublikowano 22 Listopada 2007 Autor Opublikowano 22 Listopada 2007 Oki z tym tematem to powinienem zdecydowanie trafniej go opisać. Poza tym ten opór o ile dobrze pamiętam to chyba nazywa się oporem indukowanym....
japim Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 KTO JUŻ WGŁĘBIŁ SIĘ W TEN TEMAT PROSZONY JEST O WYTŁUMACZENIE MI TEGO. WINGLETY Tzn chcesz, żeby ktoś przetłumaczył Ci stronę, którą sam podałeś w odnośniku? Właśnie ją przewertowałem i chyba dosyć jasno jest napisane co i jak.
marcin133 Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 Oczywiście chodziło mi o modele a tu przykład modeli akro z wingletami:D To nie są winglety :shock: Kolega wcześniej pokrótce wytłumaczył już Ci co to jest i do czego służy Winglet. To co Ty pokazujesz na fotkach to generatory siły bocznej. I znowu flyszman daje pod pojęciem Winglet link do Winggrid? To trzy różne pojęcia. I o które teraz wam chodzi? 1. Winglet 2. Winggrid 3. Generator siły bocznej
Doman Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 To trzy różne pojęcia. I o które teraz wam chodzi? Popieram, kaszanka się zrobiła ;-)
flyszman Opublikowano 23 Listopada 2007 Autor Opublikowano 23 Listopada 2007 no tak znowu namieszałem a to wszystko wynika z braku wiedzy....myslałem, że Winggrid i Winglet to to samo zwłaszcza, że Winggrid'a widziałem poraz pierwszy na podanym linku ...pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.