Skocz do zawartości

Wicherek - trochę historii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może jeszcze wymień wszystkie szyby i wtedy będzie z 15 lat młodszy :D

Dwie szyby były uszkodzone więc je wymienię. A ciekaw jestem czy jak Ci ząb wypadnie to wstawisz sobie nowy czy będziesz chodził z dziurą żeby nie psuć natury i nie być posądzony że chcesz na siłę być młodszy?

Tak myślę Koledzy (Ci złośliwi) że chyba nie warto tego wątku prowadzić już dalej, bo robi się z tego przepychanka słowna a nie dyskusja o modelarstwie.

Pozdrawiam

Piotr

• Lubię to 1
Opublikowano

Naprawiaj, naprawiaj, liczy sie efekt końcowy,

robisz go żeby poleciał czy żeby stał z duchem czasu epoki ;)

Opublikowano

Ciągnij temat dalej i na loty załatw kogoś z kamerą bo chyba jeszcze nie widziałem takiego dziadka w locie :D

Trochę Wicherków widziałem na zlotach bo parę lat tam jeżdziłem.

Był tam też Wicherek samego Schiera ale tylko do obejrzenia a też miał parę ładnych lat.

Opublikowano

Nie poddawaj się . Ludzie krytykują innych gdy nie mają własnych zajęć .

własnie odnawiam swój szybowiec z 1979 roku i mam gdzieś co kto myśli na temat elektryfikacji - zycie idzie do przodu i gdzie mozna musimy sobie ułatwiać

Opublikowano

Wiesz, myślałem że być może zaciekawi Kolegów jak można zabrać się do odnowienia starego (sklejka meblowa) zaolejonego modelu po przejściach i co z tego wyjdzie na końcu. To trochę nietypowa naprawa i jeszcze elektryk w kąciku "spaliny" (ale tak się historycznie ułożyło że był spalinowy) ale widzę że poza nieciekawymi epitetami Koledzy nie są w stanie nic twórczego zaproponować (nie mówie o wszystkich). Ja się nie poddaję i robię swoje a Tobie życzę szczęśliwych lotów odnowionym szybowcem :)

Opublikowano

Pioterek- rób swoje- to twój model, zawsze są dwie tendencje jak idzie o zabytki (to samo jest w tych budowlanych- zostawić surowe, absolutnie wiarygodne ruiny, czy je odbudować, rewaloryzować i uatrakcyjnić dla zwiedzających- są purytanie i postępowcy, także w zabytkach). Co zrobisz- masz też i moje poparcie- nigdy nie zbudowałem samego Wicherka, ale był dla mnie inspiracją i szkołą, od pierwszego wydania ML (Miniaturowego Lotnictwa- mam je w oryginale , pierwsza edycja).

Opublikowano

Coś waść zaczął skończyć musisz :) .Tak mi narobiłeś chęci na wicherka że chyba sam se takiego wyprodukuje .

Tak po cichu to Ci przyznam że mam drugi zestaw Wicherka 25 już zamówiony ale ten bedzie na wskroś nowoczesny już z lotkami (może i klapami) w kolorze niebiesko-żółtym pasy wzdłużne żółte z akcentami czerwonymi coś w stylu jak mój model niżej:

post-5634-0-24424000-1361656181_thumb.jpg

Opublikowano

Tak po cichu to Ci przyznam że mam drugi zestaw Wicherka 25 już zamówiony ale ten bedzie na wskroś nowoczesny już z lotkami (może i klapami)

Coś za głośno się przyznajesz :D .

Pomysł super i przypomina mój wynalazek.

Lotki i klapy jak najbardziej ale odpuść sobie to na skrzydle z orginalnym profilem Wicherka.

Sam Schier już w książce proponował i rozważał zmiany w Wicherku i warto z tego skorzystać.

No chyba że zrobisz dwa komplety skrzydeł,każde o takich samych wymiarach lotek,klap i zdobędziesz doświadczenie jakie skrzydło lepiej pracuje w tym modelu :D

Będzie też okazja żeby wykorzystać ciut możliwości radia z super komputrem :D

Opublikowano

Witam

Przejrzałem ten temat i jestem pod WIELKIM wrażeniem !!!! :o :o :o

(Czy budował ktoś wicherka na szczotce???)

A buduje, buduje nawet na tym forum i co w tym dziwnego ? Napędy elektryczne zaczynają zajmować coraz ważniejsze miejsce w modelarstwie.

Coś za głośno się przyznajesz :D .

Pomysł super i przypomina mój wynalazek.

Lotki i klapy jak najbardziej ale odpuść sobie to na skrzydle z orginalnym profilem Wicherka.

Sam Schier już w książce proponował i rozważał zmiany w Wicherku i warto z tego skorzystać.

No chyba że zrobisz dwa komplety skrzydeł,każde o takich samych wymiarach lotek,klap i zdobędziesz doświadczenie jakie skrzydło lepiej pracuje w tym modelu :D

Będzie też okazja żeby wykorzystać ciut możliwości radia z super komputrem :D

Myślę że pozostanę na razie przy tradycyjnym profilu bo chcę żeby model latał dostojnie i widowiskowo wewnątrz będzie nowoczesny ale na zewnątrz raczej klasyka. Oglądałem film z lotu Twojego modelu - dlaczego jest taki szybki przy lądowaniu przy wychylonych klapach powinien siadać "w miejscu" ? Czy to nie przez profil właśnie ?

Opublikowano

Może był taki szybki bo klapy były jednak nie wychylone bo jedno z serw od klapy siadlo i czekalo na wymianę i wtedy klap nie używałem.

Potrafi być wolny a zresztą wszystkich kombinacji żeby go jeszcze zwolnić nie wykorzystałem.

Brak czasu bo trzeba było kleić coś nowego i większego :D

Profil w skrzydle to NACA 2415.

Opublikowano

A buduje, buduje nawet na tym forum i co w tym dziwnego ? Napędy elektryczne zaczynają zajmować coraz ważniejsze miejsce w modelarstwie.

Nie ma w tym nic dziwnego. :D

Mi chodzi o to czy ktoś budował wicherka na silniku szczotkowym :huh:

Opublikowano

Mi chodzi o to czy ktoś budował wicherka na silniku szczotkowym :huh:

Szczotkowy silnik jest trochę trochę za mało sprawny do tanich i małych modeli samolotów jest jeszcze czasami używany.

Wicherek powoli wraca do wyglądu z czasów swojej świetności.

post-5634-0-03401400-1361721317_thumb.jpg

post-5634-0-47093000-1361721347_thumb.jpg

Opublikowano
Takie pytanie bo aż w szoku jestem, czy ostatnie zdjęcia nie były robione w Kazimierzu koło Rumi?! Jakieś 25 lat temu widziałem właśnie takowa zastave oraz ojca z synem latającymi modelem rc. Właśnie wtedy już sobie powiedziałem ze nastąpi kiedyś ten dzień kiedy i ja będę mieć taki model. Proszę o odp. autora tych zdjęć lub kogoś kto coś wie gdzie były robione te zdjęcia!

Mogłeś jeszcze tam widywać beżową Dacię 1300 z rakietami rakietoplanami i wicherkiem 25 ale czerwono-białym - to był rok 1983-4. Aparatura początkowo Pilot 4 potem RUM. To byłem ja i mój ojciec. :-) To mniejsce nie było wówczas tak uczęszczane jak dzisiaj, ( mniejszy ruch samochodowy i brak zabudowy, wokół tylko łąki i pustka ) Latało sie na drodze Rumia - Kazimierz w dużych zatoczkach był start lub na drodze do Pucka w którejś z bocznych odnóg prowadzących w pola. Niestety wicherek spłonął podczas pożaru w piwnicy :-(

Opublikowano

No to grono sie powiększa :) a Wicherek jeszcze żyje ? Pilot 4 i Rum to były pierwsze aparatury które można było ot tak kupić w sklepie. Te lepsze to tylko przez kluby albo pozostawał import własny.

Opublikowano

Pilot 4 i Rum to były pierwsze aparatury które można było ot tak kupić w sklepie. Te lepsze to tylko przez kluby albo pozostawał import własny.

No,ot tak,to się nie dało :angry: ,trzeba było jeszcze mieć przy zakupie zaświadczenie z PIRu ,ew. znajomości w sklepie (CSH) :ph34r: .
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.