Skocz do zawartości

Mój nowy model...

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Podwozie jest zbudowane z pręta węglowego 3 mm, na końcach osie kół ze szprychy 2mm, przymocowane do pręta starym sposobem - klej (CA) plus nić bawełniana. Rozstaw kół - ok. 30cm.

Opublikowano

Bedzie fajne smigadelko,musze kiedys wasc i razem polatamy.

Wiem ze Artur czasami lata tez w Radawcu to moze i on by swoje modele zabral na pokaz latania :D

Opublikowano

Wieczorową porą zrobiłem zbjęcia całości, niestety zapodziałem gdzieś tylne kółko podczas sprzątania przedświątecznego...]

2ddf47f792a2121e.jpg

226642a546a52d2a.jpg

Przepraszam za jakość zdjęć, ale mój aparat albo robi słabe zdjęcia przy słabym świetle bez lampy, albo takie na których nic nie widać z lampą...

Opublikowano
Przepraszam za jakość zdjęć, ale mój aparat albo robi słabe zdjęcia przy słabym świetle bez lampy, albo takie na których nic nie widać z lampą...

Nie są takie tragiczne, to kwestia ustawień balansu bieli, jaki to aparat ?, pytam ot tak z ciekawości.

O balansie jak masz ochotę możesz u mnie poczytać :

http://www.tbm.lasowice.net - klawisz FOTORADY

Opublikowano

Zakupiłem regielek, przyszedł, właśnie lutuję końcówki do silnika :) Jest to 30A Dynam, za całe 97pln plus przesyłka. Ofkoz nówka :)

Zobaczymy czy to całe 3F to nie jakaś marketingowa ściema :P:D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witamy Państwa po dłuższej przerwie :D

W końcu coś drgnęło, mam chwilę czasu więc trzeba dalej budować, bo nowe pomysły lęgną się w głowie :) Zająłem się napędami lotek, zacząłem od mocowania serw w skrzydłach. No i wpadłem na głupi pomysł, żeby były zamontowane w sposób umożliwoający bezproblemową wymianę bez niszczenia czegokolwiek. Po dłuższym porzemyśleniu, kilku olśnieniach i w drugim podejściu zupełnie od nowa, wyszło mi tak:

d6882a293f47cb7a.jpg

6222a48b20de04a2.jpg

A po zamontowaniu wszystkiego w skrzydle, wygląda tak:

5c111f5ec15386ec.jpg

eae3e4263fe17f12.jpg

4dd032ab17ac2c2b.jpg

Uprzedzając pytania - te kołeczki z wykałączek mocujące klapkę z przodu, będą wzmocnione, bo nie ufam im w takiej postaci jak są teraz ;)

Opublikowano

pozwolę sobie wtrącić zdanie na temat statorów do silnika .Do większych silników używamy wirników od wiertarek .Najlepsze do tego są do tego celu zielone Celmy.Najłatwiej się je rozbiera (wirniki) i średnica odpowiada steramerowi .Resztę niestety trzeba zrobić samemu

Opublikowano

Hm... mam zieloną celmę ze zmieloną przekładnią :):)

Żeby nie offtopować - pokrywa silnika została wyszpachlowana, wyszlifowana, pociągnięta 2 warstwami Caponu, znów wyszlifowana i pomalowana lakierem, nazwijmy to, podkładowym, czyli białym DecoLack-iem. Jutro dalsza zabawa :)

Opublikowano

Paweł w jaki sposób zamocowałeś podwozie ? jakiś szkic opis cokolwiek co może pomóc początkującemu w rozwiązaniu tego problemu . Buduje elektrycznego trenerka

kadłub mam balsowy a podwozie chcę zbudować z pręta węglowego 4mm i niewiem jak ten pręt przymocować do kadłuba :?

Opublikowano

Mój sposób na mocowanie:

Zrobiłem wręgę z balsy o grubości równej średnicy goleni i wyażurowałem. Potem wyciąłem w dolnej części wręgi trójkątny fragment, UWAGA! nie wyrzucać wyciętego elementu! Sposób cięcia widać mniej - więcej na rysunku. Wogóle to przepraszam za jego jakość, ale mam nadzieję że pomoże :) Potem przykleiłem golenie, czyli pręt do wręgi - czerwone wypełnienie to klej, oczywiście goleń powinna się opierać o wręgę z góry, a z dołu być podparta wyciętym z wręgi elementem, narysowałem tak ale chodziło mi o to że tam jest wklejone a nie o ilość kleju :). Potem, jak już to wszystko wyschnie, okleiłem tak do górnej czerwonej linii sklejką 0,5mm obustronnie. Koła są zamocowane na ośkach z drutu stal. 2mm wygiętego pod odpowiednim kątem, i przyklejonego do węglowego pręta najpierw kropelką cyjanoakrylu, a później łączenie owinięte bawełnianą nicią i nasączone cyjanoakrylem. Jeśli coś jest niejasne, pisz.

628bdfc86e299f18.jpg

Opublikowano

i jak akrobat się ma :?: poleciał :D

Jestem strasznie ciekaw jak się będzie spisywał w powietrzu a to z tego względu że mamy identyczne zespoły napędowe ( chyba że już kupiłeś li polki ?) ja zamierzam pędzić ten silnik na kanach 1050 8 sztuk .

Ps liczyłem ile wyjdzie inwestycja w zasilanie li polkami i wyszło mi z ładowarką , balancerem ze wszystkim ponad 270 zł - co jak na moje trochę za dużo :lol: Za taka cenę można kupić silnik spalinke 2,5 cm i do tego wszystkie akcesoria potrzebne do uruchomienia :D

rachunek jest prosty -niedługo dołącze do grona babrających się w rycynie 8)

Opublikowano

Jak narazie to więcej ganiam po uczelni i okolicach niż dłubię w balsie... Brak mi jeszcze owiewki kabiny, bowdenów (będą zamontowane po pokryciu kadłuba), pokrycia, muszę wykończyć skrzydła (krawędź natarcia, wzmocnienia końcówek) i zrobić "coś" do łączenia skrzydeł z kadłubem :) W sujmie pracy na 2-3 wieczory, ale jakoś się zebrac nie mogę...

A co do Li-Polków - brak mi jeszcze ok. 50 zł i będą :) 1350mAh, 11,1V. Zdecydowałem jakie, czekam tylko na finanse :)

EDIT: A co do rycyny - pomyśl, o ile tańsze w ekspoloatacji, prostsze w budowie i równie sympatyczne w lataniu są elektryki :) Mam w domu dwie spalinki, kupione przez tatę dawno temu, nówki sztuki, 3,5ccm Irvine i 6,5ccm ASP. Obydwa od ok. 10-15 lat leżą zakonserwowane i czekają. Ale chyba ich narazie nie odpalę :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jako że to niedopuszczalne, żeby ten temat był tak daleko ;) Wrzucam najnowsze fotki mojego - dalej nienazwanego - modeliku. AKtualnie ma wykończone skrzydła (natarcie, końcówki), porobione przejścia dla kabelków serw lotek, oraz = co najważniejsze - wystrugane kopyto pod oszklenie kabiny. Próbowałem dziś coś stworzyć, ale niestety mój zapas butelek okazał sie za mały. W kazdym razie wiem o co chodzi.

A oto najnowsze fotki:

df2266d4a985228c.jpg

04d99f914077a546.jpg

a78099708d2bf976.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.