ahaweto Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Jak w temacie. Ciekawym modelem jest Tucano. http://www.der-schweighofer.at/news/807 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejski Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Faktycznie Tucano ładny i szybki. Szkoda, że ceny MPX'owe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Tucano będzie niezłym hitem, dla tych co kochają pianki Trochę przypomina naszego Orlika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Witam, NIE Tucano, tylko Tucan. Co ciekawe, byłem niedawno u jednego z dystrybutorów i te modele już są dostepne. PLUs dla Multiplexa. Pokazali nowości na targach a tydzień później można już nabyć model. Tucan to pierwszy model MPXa z chowanym podwoziem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 19 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 To się zgrzałem na niego,tylko szkoda że mnie nie stać,bo nie dosyć że model 500zł to jeszcze napęd 117zł no i regiel 100zł.Kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 To się zgrzałem na niego,tylko szkoda że mnie nie stać,bo nie dosyć że model 500zł to jeszcze napęd 117zł no i regiel 100zł.Kosmos A przydałoby się jeszcze jakieś chowane podwozie. Nietstety wyposażenie Tucana nawet na ekonomicznym osprzęcie nie wyjdzie tanio. Tak to już jest - większy model z bajerami, to większe pieniądze na osprzęt. Ja mam już 4 modele Multiplexa i według mnie są warte tych pieniędzy (co nie znaczy, że są tanie). Wszystko pasuje, jakość bdb i b. dobre właścicwości lotne. Choć przyznam, że czasem można coś poprawić - urok modelarstwa Czasem można ttafić bdb promocje. Dostałem od Żony Acromastera za 368 zł. Dla ciekawości polecam się zapoznać: http://www.der-schwe...ane_bnf_1360_mm i w Polsce http://www.scorpio-p...id=21&kat_typ=0 Niedawno ten E-FLite u Austriaków był bez łądowarki i baterii za 119 euro. Od 90 wysyłają za free do PL. P.S. w czerwcu MPX wypuści jeszcze jeden nowy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Tucan nazwa ale to model samolotu Tucano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Właściwie to chyba tak całkowicie nie jest to konstrukcja Multiplexa. Poniżej zamieszczam zdjęcia okładki i artykułu zamieszczonego w FMT z lutego 2012roku. Jest to dokładnie ten sam model. Firma Novaflight chyba już nie istnieje (w ub.roku ten model był jeszcze w jej ofercie ), a MPX wyrzucił ostatnią literę z nazwy modelu poczynił drobne zmiany kosmetyczne i ma nową konstrukcję w swoim dorobku. Można przypuszczać że jest to konstrukcja udana i dlatego też MPX zdecydował się na taki krok. W bliżej nieokreślonej przyszłości napewno na niego się skuszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Właściwie to chyba tak całkowicie nie jest to konstrukcja Multiplexa. Poniżej zamieszczam zdjęcia okładki i artykułu zamieszczonego w FMT z lutego 2012roku. To ciekawe i troche smutne... Szkoda, że MPX się sam nie wysylił. FunMan, to też nic innego jak MiniMag po liftingu (chyba tylko naklejki i koła) Zobaczymy co MPX zaprezentuje w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 FunMan, to też nic innego jak MiniMag po liftingu (chyba tylko naklejki i koła) Zmienili koła na większe, naklejki na inne, serwa sterów są teraz chowane w kadłubie. No i model jest przygotowany pod 3F, a nie jak MiniMag pod napęd szczotkowy. Przynajmniej tyle wynika ze zdjęć. Ale i tak to jest tylko model po liftingu, tak jak piszesz. W końcu to tylko zmiana paru detali, nie mających większego wpływu na własności lotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Stałem się posiadaczem tego modelu, kończe właśnie go składać i mam pytanie zupełnie z innej beczki. Macie jakieś sprawdzone sposoby na mocowanie serw w fabrycznych otworach w piance ? Wcześniej wklejałem je na CA, tutaj pokusiłem się na inne mniejsze gabarytowo serwa http://www.cyber-fly.pl/pl/p/Serwo-Turnigy-R5180MG-metal/3282 dorobiłem w otworach dodatkowe ścianki z balsy (zmniejszają otówór tak aby pasowało mniejsze serwo, ścianki przyklejone na CA) w ten sposób serwa siedzą w gniazdach sztywno i nie latają na boki. Czy dodatkowo je jakoś przyklejać ? Chodzi mi o to, żeby w razie awari mógł je łatwo zdemontować nie niszcząc pianki. Z góry dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 W Twin Starze zrobiłem tak. Wkleiłem dwa kawałki EPP, grubością dobrane tak aby serwa ciasno weszły w gniazdo. Model wykonał już kilkanaście lotów i serwa nadal mocno siedzą. Uważam że balsa się nie nadaje, dlatego że nie sprężynuje. Ale jeżeli serwa sztywno siedzą w gniazdach no to chyba wszystko w porządku. PS. Napisz coś więcej o modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Witaj Koszkin, rozwiązanie Ahaweto jest OK. Też tak robię jak jest potrzeba. Serwa zawsze oklejam jedną warstwą taśmy typu Scotch. CA klei się do taśmy a nie do obudowy serwa. Jeszcze niegdy nie miałem awarii serwa (od 5 lat) ale używam droższych wersji Hiteca na metalowych trybach (patrz mój podpis - to działa!) P.S. opisz może trochę jakie wrażenia z lotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Rozwiązanie z serwem zastosowałem w Twin Starze a Tucan-a jeszcze nie mam. Nacisk na jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Czyli generalnie wystarczy włożyć je na wcisk... no nic także chyba daruje sobie ich wklejanie. Szkoda, że się pospieszyłem i zrobiłem podkładki z balsy. Mimo to serwa wchodzą teraz bardzo ciasno, także nie powinno być chyba z nimi problemu. Oczywiście po oblocie skrobnę coś na temat tego modelu. Przy składaniu model wydaje się być spasowany itp jak to bywa w Multiplexie. Jutro postaram się wkleić jakieś fotki z wersji surowej modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Czyli generalnie wystarczy włożyć je na wcisk... no nic także chyba daruje sobie ich wklejanie. Kropelka kleju nie zaszkodzi, a masz większą peność, że nic się nie przesunie. To już spory i szybki model i sily działające na powierzchnie nośne i sterowe też są większe. Będzie chowane podwozie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Model spory jak na piankę, wagowo też wychodzi zacnie. Zabrakło mi $ na chowane podwozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi