Skocz do zawartości

Multiplex - nowe modele 2013

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

NIE Tucano, tylko Tucan.

Co ciekawe, byłem niedawno u jednego z dystrybutorów i te modele już są dostepne. PLUs dla Multiplexa. Pokazali nowości na targach a tydzień później można już nabyć model.

Tucan to pierwszy model MPXa z chowanym podwoziem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To się zgrzałem na niego,tylko szkoda że mnie nie stać,bo nie dosyć że model 500zł to jeszcze napęd 117zł no i regiel 100zł.Kosmos

Opublikowano

To się zgrzałem na niego,tylko szkoda że mnie nie stać,bo nie dosyć że model 500zł to jeszcze napęd 117zł no i regiel 100zł.Kosmos

A przydałoby się jeszcze jakieś chowane podwozie.

Nietstety wyposażenie Tucana nawet na ekonomicznym osprzęcie nie wyjdzie tanio. Tak to już jest - większy model z bajerami, to większe pieniądze na osprzęt.

Ja mam już 4 modele Multiplexa i według mnie są warte tych pieniędzy (co nie znaczy, że są tanie). Wszystko pasuje, jakość bdb i b. dobre właścicwości lotne. Choć przyznam, że czasem można coś poprawić - urok modelarstwa :)

Czasem można ttafić bdb promocje. Dostałem od Żony Acromastera za 368 zł.

Dla ciekawości polecam się zapoznać:

http://www.der-schwe...ane_bnf_1360_mm

i w Polsce

http://www.scorpio-p...id=21&kat_typ=0

Niedawno ten E-FLite u Austriaków był bez łądowarki i baterii za 119 euro. Od 90 wysyłają za free do PL.

P.S. w czerwcu MPX wypuści jeszcze jeden nowy model.

Opublikowano

Właściwie to chyba tak całkowicie nie jest to konstrukcja Multiplexa. Poniżej zamieszczam zdjęcia okładki i artykułu zamieszczonego w FMT z lutego 2012roku.

91ebf44e0068cc3e.jpg

4c08a96d7b4e3230.jpg

4ff3546cd5c418f2.jpg

c81235d6c9872fdd.jpg

Jest to dokładnie ten sam model. Firma Novaflight chyba już nie istnieje (w ub.roku ten model był jeszcze w jej ofercie ), a MPX wyrzucił ostatnią literę z nazwy modelu poczynił drobne zmiany kosmetyczne i ma nową konstrukcję w swoim dorobku. Można przypuszczać że jest to konstrukcja udana i dlatego też MPX zdecydował się na taki krok.

W bliżej nieokreślonej przyszłości napewno na niego się skuszę.

Opublikowano

Właściwie to chyba tak całkowicie nie jest to konstrukcja Multiplexa. Poniżej zamieszczam zdjęcia okładki i artykułu zamieszczonego w FMT z lutego 2012roku.

To ciekawe i troche smutne... Szkoda, że MPX się sam nie wysylił. FunMan, to też nic innego jak MiniMag po liftingu (chyba tylko naklejki i koła)

Zobaczymy co MPX zaprezentuje w czerwcu.

Opublikowano

FunMan, to też nic innego jak MiniMag po liftingu (chyba tylko naklejki i koła)

Zmienili koła na większe, naklejki na inne, serwa sterów są teraz chowane w kadłubie. No i model jest przygotowany pod 3F, a nie jak MiniMag pod napęd szczotkowy. Przynajmniej tyle wynika ze zdjęć. Ale i tak to jest tylko model po liftingu, tak jak piszesz. W końcu to tylko zmiana paru detali, nie mających większego wpływu na własności lotne.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Stałem się posiadaczem tego modelu, kończe właśnie go składać i mam pytanie zupełnie z innej beczki. Macie jakieś sprawdzone sposoby na mocowanie serw w fabrycznych otworach w piance ? Wcześniej wklejałem je na CA, tutaj pokusiłem się na inne mniejsze gabarytowo serwa http://www.cyber-fly.pl/pl/p/Serwo-Turnigy-R5180MG-metal/3282 dorobiłem w otworach dodatkowe ścianki z balsy (zmniejszają otówór tak aby pasowało mniejsze serwo, ścianki przyklejone na CA) w ten sposób serwa siedzą w gniazdach sztywno i nie latają na boki. Czy dodatkowo je jakoś przyklejać ? Chodzi mi o to, żeby w razie awari mógł je łatwo zdemontować nie niszcząc pianki.

Z góry dzięki za podpowiedź

Opublikowano

W Twin Starze zrobiłem tak.

da744b11d7d41694.jpg

Wkleiłem dwa kawałki EPP, grubością dobrane tak aby serwa ciasno weszły w gniazdo. Model wykonał już kilkanaście lotów i serwa nadal mocno siedzą. Uważam że balsa się nie nadaje, dlatego że nie sprężynuje. Ale jeżeli serwa sztywno siedzą w gniazdach no to chyba wszystko w porządku.

PS. Napisz coś więcej o modelu.

Opublikowano

Witaj Koszkin,

rozwiązanie Ahaweto jest OK. Też tak robię jak jest potrzeba. Serwa zawsze oklejam jedną warstwą taśmy typu Scotch. CA klei się do taśmy a nie do obudowy serwa.

Jeszcze niegdy nie miałem awarii serwa (od 5 lat) ale używam droższych wersji Hiteca na metalowych trybach (patrz mój podpis - to działa!)

P.S. opisz może trochę jakie wrażenia z lotów.

Opublikowano

Czyli generalnie wystarczy włożyć je na wcisk... no nic także chyba daruje sobie ich wklejanie. Szkoda, że się pospieszyłem i zrobiłem podkładki z balsy. Mimo to serwa wchodzą teraz bardzo ciasno, także nie powinno być chyba z nimi problemu. Oczywiście po oblocie skrobnę coś na temat tego modelu. Przy składaniu model wydaje się być spasowany itp jak to bywa w Multiplexie.

Jutro postaram się wkleić jakieś fotki z wersji surowej modelu.

Opublikowano

Czyli generalnie wystarczy włożyć je na wcisk... no nic także chyba daruje sobie ich wklejanie.

Kropelka kleju nie zaszkodzi, a masz większą peność, że nic się nie przesunie. To już spory i szybki model i sily działające na powierzchnie nośne i sterowe też są większe.

Będzie chowane podwozie?