Marcin Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Dysponujac nadajnikiem 5kanalowym i skrzydlem szybowca z lotkami i klapami co bedzie skuteczniejsze dla ladowania? zablokowane klapy, lotki w gore albo klapy w dol na kablu Y i lotki na kablu Y? 3 opcji nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Lotki w górę zwiększają jedynie opadanie modelu. Nie mają istotnego wpływu na zmniejszenie prędkości lotu. Klapy mocno wychylone w dół (powyżej 45 stopni) działają jak skuteczny hamulec. Zmniejszają zdecydowanie prędkość lotu. Można zatem stromo podchodzić do lądowania bez obawy rozpędzenia modelu. Jeśli masz klapy to warto z nich korzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodek Ulas Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Witam.Mając nadajnik 5 kanałowy to wydaje się że zrobisz tylko klapy w dół , na kablu Y. bez możliwości podłączenia lotek na oddzielnych kanałach to niewiele się zrobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Jeżeli to szybowiec i masz np Flash 5X, to poszukaj w instrukcji mixera klapolotki (Flaperons, musisz mieć oddzielne serwa na obie lotki) - o ile pamiętam, można przełącznikiem trzypozycyjnym wychylać klapolotki w górę i w dół (lub dwie pozycje w dół), plus dać korekcję do steru wysokości. Do tego, być może dałoby się na kanale silnika dodać klapy na oddzielnych serwach i Y kablu - miałbyś proporcjonalne wychylenia, ale tego nie próbowałem, tym bardziej nie wiem jak tego użyć praktycznie w szybowcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Hubert, mam flash 5x wlasnie. ale to motoszybowiec wiec jeden kanal na gaz. dlatego albo flaperon i brak klap albo klapy na wylaczniku i lotki na Y. I tak chyba zrobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 o co chodzi z tym "flaperon" tez mam flasha 5x, chciałbym sobie zbudować coś z lotkami i klapami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Osobiscie mam Flasha 5x i wybralem w swoim szybowcu klapy w dol na kablu Y (5CH na acro bodajze wzamian podwozia) i lotki kabel Y, szczerze jestem zadowolony z tego rozwiazania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Ja bym dal silnik na wylaczniku - w motoszybowcu nie potrzeba Ci plynna regulacja obrotow (chyba ), a na kanale 3 klapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 3 opcji nie mam. masz zmień radio A we flashu jest właśnie możliwość w którymś programie przypisania silnik apod przełączniki chyba SW1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 To w sumie tez opcja, jednak jakos wolalbym pelna kontrole nad obrotami silnika. na razie calosc do ''kupy'' zlozyc trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 A moze domiksowac wylacznik z wychyleniem klap ? Zerowe wychylenia = maksymalny ciag w proporcjach 1:1 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielonnn Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Lotki w górę zwiększają jedynie opadanie modelu. Nie mają istotnego wpływu na zmniejszenie prędkości lotu. Ja byłbym sprzeciw Opadanie opadaniem ale predkość nie maleje a wrecz odwrotnie dużo wzrasta:P Klapy do góry przydatna rzecz przy dalekich powrotach modelem pod wiatr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Nie mają istotnego wpływu na zmniejszenie prędkości lotu. Kielonnn przeczytaj to jeszcze raz. Ja czytam i nie mogę się doczytać że ta prędkość maleje :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielonnn Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Nie mają istotnego wpływu na zmniejszenie prędkości lotu. Kielonnn przeczytaj to jeszcze raz. Ja czytam i nie mogę się doczytać że ta prędkość maleje :ble: xD Sory Rafał źle zrozumialem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 A moze domiksowac wylacznik z wychyleniem klap ? Zerowe wychylenia = maksymalny ciag w proporcjach 1:1 ? Troszeczkę chyba się zapędzacie Flash 5 bodajże nie ma wolnych mikserów i cudów na tym radiu nie da się zrobić Do wyboru są jedynie klapolotki lub lotki+klapy na kablach Y <- chyba najlepsze rozwiązanie. klapolotki+klapy na gazie nic tu nie pomogą bo brakować będzie kanału do silnika po za tym sterowanie tym instrumentem byłoby kłopotliwe (zgranie gazu(klap) z włącznikiem klap (klapolotki)). Kto chciałby to kłopotliwe sterowanie pominąć nie zyska nic w stosunku lotki+klapy na Y pomijając możliwość płynnego wychylania klap. o co chodzi z tym "flaperon" tez mam flasha 5x, chciałbym sobie zbudować coś z lotkami i klapami mikser flaperon miksuje kanał lotek (1 lub 2 kanał) z kanałem klap (5 lub 6) W rezultacie otrzymujesz możliwość podłączenia obu lotek pod dwa osobne kanały (oczywiście każda z lotek musi posiadać oddzielne serwo). Daje to możliwość ustawień dla każdej lotki z osobna (CENTER), możliwość ustawień różnicowych wychyleń lotek, możliwość ustawień klapolotek pod przełącznikiem klap. (równoczesne wychylanie lotek do góry czy do dołu) EPA kanału lotek odpowiada za max wychylenia obu lotek a EPA kanału klap odpowiada za wychylenia klapolotek. CENTER jak pisałem wyżej jest osobne dla każdej lotki. W zasadzie dobrze jest stosować ten mikser w każdym modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Panowie a moglby ktos to zapodac w wersji "dla poczatkujacych rolnikow". Mam tez te aparaturke i chcialbym sobie takie bajery wyprobowac. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Witam Nie wiem jakiej wielkości jest ten model ,ale przy modelach większych należy mieć koniecznie możliwość regulowania płynnego wychylenia klap do lądowania , w ostatecznym przypadku wył. trójpołożeniowy wychylenie 20 stopni i 60 stopni , umożliwi to precyzyjne lądowanie i zwiększy bezpieczenstwo . Użycie klap po raz pierwszy w danym modelu należy sprawdzić na większej wysokości , często bywają niespodzianki na które na małej wysokości zareagować nie sposób. Pozdrawiam Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.