Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 14.05.2015 o 19:24, Michal11 napisał:

Napiszę jeszce raz.Czy mógłbym prosić o wysłanie planów?

Daj maila na pw to Ci wyślę plan.

Opublikowano

Wygląda na to, że to jest drut na drucie :-) Na drugim zdjęciu lepiej widać miejsce cięcia drutu. Wielkość tych elementów w patyczaku nie jest duża. Drut na popychacze w moim patyczaku ma 1mm średnicy, ten na zdjęciu najpewniej jest podobny.

Co do tego jaka to jest dratwa i czym klejona to nie wiem ale stawiałbym na jakąś mocniejszą nić i klej w stylu UHU POR. Jeżeli robię coś podobnego to stosuję nici z włókien sztucznych używane przy produkcji obuwia, bardzo ciężko je zerwać. Zwykłe nici krawieckie też mogą się nadać ale musisz owinąć je gęściej i owijać na posmarowany klej. Na koniec możesz to "laminować" klejem CA, dobrze złapie warto jednak pamiętać, ze nici staja się wtedy kruche (oj załatwiłem sobie tym koszulkę :-)

Opublikowano

Że drut na drucie to zauważyłem. Dratwę mam pierwszorzędną, bo robię z niej owijki na strzały i cięciwę łuku, więc to nie byla nitka.. ;-)

Drut 1mm już nawet leży przygotowany.

Chodzi mi tylko o sam klej.

CA nie chwyci chyba takiego klejenia i jest ryzyko, że się popychacz wyślizgnie. CA klei porowate materiały, a ani drut aniwókno węglowe raczej porowate nie są... Tu potrzeba czegoś mocno adhetycznego i tak się właśnie zastanawiałem... Soudal FixAll? Poxipol? Uhu nie mogę u siebie nigdzie żadnego znaleźć w mieście.

Opublikowano
  W dniu 15.05.2015 o 22:21, sokol07 napisał:

...

CA nie chwyci chyba takiego klejenia i jest ryzyko, że się popychacz wyślizgnie. CA klei porowate materiały, a ani drut aniwókno węglowe raczej porowate nie są... Tu potrzeba czegoś mocno adhetycznego...

Oj, bajki Waść opowiadasz.

CA z założenia jest klejem do wszelkich faktur, zarówno porowatych jak i gładkich.

"Klej mocno adhetyczny..." Jeśli chodziło Ci o siłę adhezji, to raczej CA nie można wiele zarzucić.

Do takiego klejenia, by uniknąć kruchości nici i całego połączenia, polecam jednak żywicę, najlepiej 24h.

Opublikowano

Nie chcę się kłócić, być może da się zdobyć i jakiś CA, którym da się chwycić gładką powierzchnię. Jedno mogę powiedzieć z doświadczenia: biżuteria z dość gładkich, metalowych elementów sklejonych tymi bardziej powszechnymi modelami klejów CA rozpada się przy byle nacisku. Dlatego przy gładkich elementach wolę zostać przy czymś innym...

Opublikowano
  W dniu 16.05.2015 o 07:14, sokol07 napisał:

Nie chcę się kłócić, być może da się zdobyć i jakiś CA, którym da się chwycić gładką powierzchnię.

Odwrotnie - być może da się zdobyć taki, który nie klei :) Poczytaj o klejeniu szkła klejami CA.

Abstrahuję tu od jakości poszczególnych klejów.

Opublikowano

Do laminowania takich połączeń stosuję też kleje dwu składnikowe - żywice. Owijam nić na posmarowane żywicą elementy i na koniec żywicą po całości. Inna sprawa, że w patyczaku naprawdę wiele tego kleju nie potrzeba. Jest lekki i lata powoli. Nie musi być "pancerny".

Opublikowano

Prosta sprawa:

drut - węgiel - nić+CA

drut - drut - goły drucik mosiężny lub miedziany+cyna

Nic się nie wyślizgnie.

Przykład drut - drut.

post-4161-0-51647100-1431771175.jpg

Opublikowano

Sympatyczna i udana konstrukcja. Kojarzy mi się z szybowcem Czyżykiem i, jak już wspomniano, z Wicherkiem.

A jakby narysować 2 x większego Patyczaka II? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak autor planów pozwoli to może ktoś (lub sam autor) wrzuciłby plany na pierwszą stronę tego świetnego projektu :) dla potomnych ;) żeby nie trzeba było się wiecznie dopytywać o plany ;)

• Lubię to 2
Opublikowano
  W dniu 26.05.2015 o 21:07, Mozart napisał:

Jak autor planów pozwoli to może ktoś (lub sam autor) wrzuciłby plany na pierwszą stronę tego świetnego projektu :) dla potomnych ;) żeby nie trzeba było się wiecznie dopytywać o plany ;)

Nie przewiduję takiej możliwości :) . Każdy kto o plany pyta to je dostaje bez problemu.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam

Właśnie i ja otrzymałem plany, za które dziękuję Olkowi - forum publicum.

Czy macie namiar na kogoś kto wycina z palnów dxf ?

Nie wiem czy oferta kolegi pengo była zrealizowana.

Pozdrawiam i gratuluję ładnych modeli.

Opublikowano

A co tam do wycinania? Kilka żeber balsowych i parę sklejkowych elementów. Ostrym nożem i papierem ściernym powycinałem całość w jedno popołudnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.