Cygan Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Witam, będę wdzięczny za przesłanie planów na maila cygan999@gmail.comPozdrawiamPiotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Wyślij PW do projektanta. Pierwszy post w tym linku: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/35286-m%C3%B3j-projekt-patyczak/?hl=patyczaknapisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal11 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Napiszę jeszce raz.Czy mógłbym prosić o wysłanie planów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Sprawdź pocztę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Napiszę jeszce raz.Czy mógłbym prosić o wysłanie planów? Daj maila na pw to Ci wyślę plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokol07 Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 A ja pomarudzę w innej kwestii... ;-) W temacie użytkownika @Vesla znalazłem zdjęcia (http://pfmrc.eu/uploads/monthly_07_2014/post-4161-0-86986500-1405719919.jpg) patentu na popychacze. Jak rozumiem to drut na pręcie z włókna węglowego? Czym jest przymocowany? Widzę cienką dratwę w stylu Ariadny Tytan 60E. Tylko cóż to za klej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Wygląda na to, że to jest drut na drucie :-) Na drugim zdjęciu lepiej widać miejsce cięcia drutu. Wielkość tych elementów w patyczaku nie jest duża. Drut na popychacze w moim patyczaku ma 1mm średnicy, ten na zdjęciu najpewniej jest podobny. Co do tego jaka to jest dratwa i czym klejona to nie wiem ale stawiałbym na jakąś mocniejszą nić i klej w stylu UHU POR. Jeżeli robię coś podobnego to stosuję nici z włókien sztucznych używane przy produkcji obuwia, bardzo ciężko je zerwać. Zwykłe nici krawieckie też mogą się nadać ale musisz owinąć je gęściej i owijać na posmarowany klej. Na koniec możesz to "laminować" klejem CA, dobrze złapie warto jednak pamiętać, ze nici staja się wtedy kruche (oj załatwiłem sobie tym koszulkę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokol07 Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Że drut na drucie to zauważyłem. Dratwę mam pierwszorzędną, bo robię z niej owijki na strzały i cięciwę łuku, więc to nie byla nitka.. ;-) Drut 1mm już nawet leży przygotowany. Chodzi mi tylko o sam klej. CA nie chwyci chyba takiego klejenia i jest ryzyko, że się popychacz wyślizgnie. CA klei porowate materiały, a ani drut aniwókno węglowe raczej porowate nie są... Tu potrzeba czegoś mocno adhetycznego i tak się właśnie zastanawiałem... Soudal FixAll? Poxipol? Uhu nie mogę u siebie nigdzie żadnego znaleźć w mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 ... CA nie chwyci chyba takiego klejenia i jest ryzyko, że się popychacz wyślizgnie. CA klei porowate materiały, a ani drut aniwókno węglowe raczej porowate nie są... Tu potrzeba czegoś mocno adhetycznego... Oj, bajki Waść opowiadasz. CA z założenia jest klejem do wszelkich faktur, zarówno porowatych jak i gładkich. "Klej mocno adhetyczny..." Jeśli chodziło Ci o siłę adhezji, to raczej CA nie można wiele zarzucić. Do takiego klejenia, by uniknąć kruchości nici i całego połączenia, polecam jednak żywicę, najlepiej 24h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokol07 Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Nie chcę się kłócić, być może da się zdobyć i jakiś CA, którym da się chwycić gładką powierzchnię. Jedno mogę powiedzieć z doświadczenia: biżuteria z dość gładkich, metalowych elementów sklejonych tymi bardziej powszechnymi modelami klejów CA rozpada się przy byle nacisku. Dlatego przy gładkich elementach wolę zostać przy czymś innym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Nie chcę się kłócić, być może da się zdobyć i jakiś CA, którym da się chwycić gładką powierzchnię. Odwrotnie - być może da się zdobyć taki, który nie klei Poczytaj o klejeniu szkła klejami CA. Abstrahuję tu od jakości poszczególnych klejów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Do laminowania takich połączeń stosuję też kleje dwu składnikowe - żywice. Owijam nić na posmarowane żywicą elementy i na koniec żywicą po całości. Inna sprawa, że w patyczaku naprawdę wiele tego kleju nie potrzeba. Jest lekki i lata powoli. Nie musi być "pancerny". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Prosta sprawa: drut - węgiel - nić+CA drut - drut - goły drucik mosiężny lub miedziany+cyna Nic się nie wyślizgnie. Przykład drut - drut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Sympatyczna i udana konstrukcja. Kojarzy mi się z szybowcem Czyżykiem i, jak już wspomniano, z Wicherkiem. A jakby narysować 2 x większego Patyczaka II? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Jeśli elkę zrobisz na drucie cięgnie (na węglu się nie da ), to wystarczy termokurczka. http://pfmrc.eu/uploads/monthly_05_2015/post-17157-0-47183900-1430857560.jpg To połączenie wbrew wyglądowi przeżyło naukę latania moją i syna i parę klejeń modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykcbr Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Wypasiony model! Jeśli mogę prosić to również poproszę o plany modelu, g7688497@tlen.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Jak autor planów pozwoli to może ktoś (lub sam autor) wrzuciłby plany na pierwszą stronę tego świetnego projektu dla potomnych żeby nie trzeba było się wiecznie dopytywać o plany 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Jak autor planów pozwoli to może ktoś (lub sam autor) wrzuciłby plany na pierwszą stronę tego świetnego projektu dla potomnych żeby nie trzeba było się wiecznie dopytywać o plany Nie przewiduję takiej możliwości . Każdy kto o plany pyta to je dostaje bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamod Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Witam Właśnie i ja otrzymałem plany, za które dziękuję Olkowi - forum publicum. Czy macie namiar na kogoś kto wycina z palnów dxf ? Nie wiem czy oferta kolegi pengo była zrealizowana. Pozdrawiam i gratuluję ładnych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 A co tam do wycinania? Kilka żeber balsowych i parę sklejkowych elementów. Ostrym nożem i papierem ściernym powycinałem całość w jedno popołudnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi