Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, postanowiłem "uwodnić" mojego Reactor'a.

Oto on:

post-5432-0-39293100-1361698998.jpg

post-5432-0-30464600-1361699033.jpg

Relacja z budowy Reactor'a i jego reinkarnacja http://pfmrc.eu/inde...lacja-z-budowy/

Wybrałem pływaki konstrukcyjne - wg takiego projektu, przeskalowałem i zmieniłem materiały do wykonania.

post-5432-0-53700600-1361699116_thumb.jpg

A tak to wychodzi, masa szkieletu to 45g.

post-5432-0-77852400-1361699180_thumb.jpg

post-5432-0-15952300-1361699213_thumb.jpg

post-5432-0-15134200-1361699254_thumb.jpg

Zobaczymy co z tego wyjdzie. :rolleyes:

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Zasiądę sobie tu jako obserwator :)

Czy zmiana materiałów polega na całkowitym zastąpieniu sosny i chyba sklejki, wyłącznie balsą?

Opublikowano

Ciekawe jak to wyjdzie - będę podglądał.

Szykuję sobie na ten sezon jeszcze większe do Cessny ale zdecydowałem się na styrodur wzmocniony pionowo wręgą ze sklejki. Konstrukcyje pływaki są zwykle lżejsze - ale diabeł tkwi w szczegółach.

Jaka grubość pokrycia?

Będziesz laminował całość?

Jak rozwiązujesz mocowanie do kadłuba?

ms

Opublikowano

Mirek, to co napisałeś to się nazywa „sprowadzenie gościa na ziemię”. Jakiś mądry człowiek powiedział :”gdybym wiedział to czego nie wiem – wiedziałbym wszystko”.

Ale postaram się odpowiedzieć, pokrycie twarda balsa 2 mm, co do laminowania to na razie mam zamiar laminować całość, a mocowanie do kadłuba ma być „mocne i ładne” – tyle wiem. Na górnej części pływaka w miejscu mocowania pod pokrycie daję sklejkę 4 mm, a dodatkowo pływaki mają być połączone między sobą rurką węglową fi 6 mm, w tym celu mam zamiar w pływaki wstawić gniazda z rurki aluminiowej – za parę dni dam fotki jak to zrobiłem.

Jak się robi coś pierwszy raz to pomysły przychodzą w trakcie roboty, staram się podpatrywać tu i tam jakieś rozwiązania, ale puki co to jest więcej pytań jak pomysłów i sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie.

Opublikowano

pokrycie twarda balsa 2 mm, co do laminowania to na razie mam zamiar laminować całość, Na górnej części pływaka w miejscu mocowania pod pokrycie daję sklejkę 4 mm,

Za grubo i za ciężko. Na pokrycie wystarczy balsa 1,5mm, z laminatem radzę uważać i jeśli już, to laminować tylko spód. O sklejce 4mm zapomnij.

Jeśli to w czyś pomoże, to na zdjęciach jest to na czym ja latam.

817c14ed7c8d6fa7med.jpg0bff4640707f8403med.jpg66d74b51f44f867amed.jpg

Opublikowano

Sklejka ma byś tak jak na rysunku bo jak inaczej zamocować stojak?

post-5432-0-05881100-1362057206_thumb.jpg

A co do pokrycia to między balsą 2 mm, a 1,5 jest 38 g zysku ( więcej znacznie zyskałem rezygnując ze sklejki i listewek sosnowych).

Zawsze walczymy o gramy, ale czy jest to aż tak ważne, u nas ostatnio więcej wieje niż nie i jak masz lekki model to prawie nie ma nim kiedy latać.

Natomiast okucie do mocowania stojak pokazane przez Krzyśka jest ciekawą propozycją.

Opublikowano

Już jest za ciężkie, a to dopiero początek. Mój zestaw, który pokazałem na zdjęciu, czyli dwa pływaki plus podwozie z drutu i węglowe dystanse pływaków waży 160g.

Opublikowano

Już pisałem : "Zawsze walczymy o gramy, ale czy jest to aż tak ważne, u nas ostatnio więcej wieje niż nie i jak masz lekki model to prawie nie ma nim kiedy latać.

Opublikowano

Kesto, ile waży Twój model pod te pływaki i jakie ma obciążenie?

Mój Reaktor w chwili obecnej ma tak:

* Rozpiętość skrzydeł: 890 mm

* Długość: 1080 mm

* Powierzchnia nośna: 38,7 dm2

* Obciążenie pow.nośnej: 32,97 g/dm2

* Masa modelu gotowego do lotu: 1276 g

I myślę, że dodanie 500 g niewiele zmieni (Obciążenie pow.nośnej wzrośnie do:45,89 g/dm2).

Mój Beaver ma:

* Rozpiętość skrzydeł: 1735 mm

* Długość: 1090 mm

* Powierzchnia nośna: 36,4 dm2

* Obciążenie skrzydeł: 61,4 g/dm2

* Masa modelu gotowego do lotu: 2235 g

Przy takim samym silniku lata rewelacyjnie

Opublikowano

Pływaki są do Extry 300, która gotowa do lotu waży 1150g, co przy pow.25dm2 daje obciążenie ok.46g/dm2.

Wojtek, to nie tylko o obciążenie powierzchni chodzi. Pływaki to nie tylko dodatkowa masa i to na dokładkę kiepsko rozmieszczona, ale też i opór aerodynamiczny. Dlatego wszyscy, którzy kiedykolwiek latali bądź latają wodnosamolotami wiedzą, że pływaki powinny mieć maksymalnie małe wymiary ( w granicach rozsądku oczywiście) oraz maksymalnie mały ciężar i to nie ze względu na obciążenie powierzchni nośnej, co o umiejscowienie tej dodatkowej masy pod modelem na podwoziu. Pływaki dość znacznie zmieniają właściwości lotne modelu, więc walka o każdy gram, wbrew pozorom ma istotne znaczenie i to niezależnie od tego czy akurat wieje wiatr czy też go nie ma ;)

Opublikowano

Dodam tylko, że moje pływaki mają długość 620mm i maksymalną szerokość 60mm, oraz wysokość na redanie 75mm. To jak widzisz zdecydowanie mniej niż to co zrobiłeś do Reactora, a modele gabarytowo są zbliżone.

Opublikowano

Takich pływaków po prostu się nie kupuje :)

Tak się akurat złożyło, że mam te pływaki w modelarni jako "łup wojenny", po jednej z imprez modelarskich i powiem , że wygląd mają rasowy, lecz wagą bliżej im do szyny kolejowej niż pływaka lotniczego :D

Ja swoje wyciąłem ze styropianu, wzmocniłem listwą balsową 2X10 ustawioną pionowo i wklejoną od góry wzdłuż całego pływaka i zalaminowałem tylko spód i to tylko do redanu.....i dość. Mocowanie podwozia zrobiłem ze sklejki 2mm. Więcej nie trzeba, no chyba że zamierzasz lądować na trawie to wtedy te pancerne pływaki są jak najbardziej na miejscu ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.